شهردار تهران علیرضا زاکانی دستورالعمل‌ جدیدی را صادر کرده است تا واحدهای زیرمجموعه شهرداری تهران موظف به اطلاع‌رسانی فوری حوادث و رخدادهای شهری به سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران شوند. این دستورالعمل، که از ابتدای دی‌ماه ۱۴۰۳ برای سه ماه با هدف اعلام به موقع حوادث رخ داده در سطح پایتخت به مرکز عملیات اضطراری شهر تهران (EOC) و سپس اعلام آن به مسئولین و دستگاه‌های تخصصی ذیربط و گسیل همزمان و به هنگام تیم‌های عملیاتی به صحنه حوادث مورد اجرا بود، با تأیید اثر بخشی آن در مدت آزمایشی ابلاغ دائم شد.

این دستورالعمل به شناسایی عوامل مختلف موثر در مدیریت بحران و تجربیات کسب شده در طول این مدت اشاره دارد. شهردار تهران در ابلاغیه خود بر اهمیت دسترسی به موقع مرکز هماهنگی عملیات اضطراری (EOC) شهر تهران به اطلاعات حوادث تأکید کرده است. تا اطلاع‌رسانی آن به مدیریت ارشد شهری و مسئولین ذیربط در ستاد مدیریت بحران کلانشهر تهران صورت گیرد. همچنین بر انعکاس اطلاعات مربوط به حوادث به دستگاه‌های تخصصی، پیشگیری از مخاطرات ثانویه و آبشاری، اقدام سریع برای ریشه‌یابی و تحلیل علل حوادث و همچنین پاسخ مؤثر به رویدادهای مشابه آینده تأکید شده است.

بهоглас با مفاد این دستورالعمل، کلیه واحدهای تابعه شهرداری تهران موظفند بلافاصله پس از اطلاع از وقوع حادثه، مراتب را به سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران گزارش دهند. باید توجه داشت که مدیریت بحران در شهرها به مدیران شهری و مسئولین مربوطه می‌طلبد تا بتوانند سریع‌تر و مؤثرتر به حوادث واکنش نشان دهند و از بین بردن پیامد‌های منفی حوادث را تضمین کنند.

به نظر می‌رسد دستورالعمل جدید شهردار تهران در راستای توسعه مدیریت بحران در شهر تهران و پیشگیری از حوادث موثرتر باشد. یک موضوع مهمی که از این دستورالعمل به‌عنوان روندها قابل ذکر است، پیشگیری از حوادث است. پیشگیری از حوادث می‌تواند به کاهش گرانی خدمات بهداشتی و بازسازی شهر و همچنین باقی ماندن افراد به دوران گسترده شود. اگرچه این دستورالعمل برای سه ماه آزمایشی اعلام شد، اما شهردار تهران بر تأکید بر پیشگیری از حوادث و عمل در زمان تأکید کرده است. با این حال، یک چالش در این دستورالعمل، بررسی تجهیزات و منابع موجود در واحدهای شهرداری تهران برای پیشگیری از حوادث و ایجادแผน‌های اضطراری مناسب برای حوادث با شدت بالا است.

اگرچه روند‌ساز این دستورالعمل پیشگیری از حوادث است، اما اهمیت آن در زیررشته‌های حکومتی مربوط به مدیریت بحران بیشتر از آن است. مدیریت بحران در شهر تهران قطعاً ویدم‌های مدیران شهری را در بر داشته و حوزه‌ساز آن دولت و شاخص آن کشوری است که مدیریت بحران در آن به سمت پیشگیری و واکنش زود در برابر حوادث پیش قدم است. قابل‌توجه است که زندگی در شهرها همواره با خطر حوادثی مانند زلزله، آتش‌سوزی، دزدی‌های آسان و اختلالات جاری است.