**گفت‌وگ محمدرضا ظفرقندی با خبرگزاری ایمنا در روز گرامیداشت علوم آزمایشگاهی**

در روزی که به رسمیت شناخته شده ایرانی‌ها به گرامی‌داشت علوم آزمایشگاهی و اهمیت جایگاه جامعه آزمایشگاهی در نظام سلامت کشور برمی‌خیزند، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایمنا با اشاره به رویکرد متفاوت این روزها، عنوان کرد که تنها برای تقویم و تقدیر نیستند، بلکه فرصت‌هایی برای بازنگری، بازبینی گذشته و برنامه‌ریزی آینده هستند.

**روند تأکید بر اهمیت علوم آزمایشگاهی**

این رویکرد جدید در کنار تأکید بر اهمیت جایگاه جامعه آزمایشگاهی در نظام سلامت کشور، به مثابه یاری‌رسان مؤثر تیم ملی سلامت، برای خوانندگان راهگشا است. چرا که در روزگار کنونی که قرنطینه و سیل ویرانگر از یک سو و بحران‌های اقتصادی و جهل علمی از سوی دیگر، جامعه آزمایشگاهی را به چالش می‌کشند، و نخبگان این حوزه باید همسو با سیاست‌گذاران برای تحقق چالش‌های پیش‌روی نظام سلامت تلاش کنند.

**تاریخچه و نقش آزمایشگاه‌ها در نظام سلامت**

طبیعی است که تجربه سنگین دوران کرونا که مجموعه‌ای از بدی‌ها و خشونت‌های فراگیر بود، نقش برجسته آزمایشگاه‌ها را در مقابله با این اپیدمی عمیق‌تر نشان می‌دهد. اما در واقع، اهمیت این حلقهทอง، قابل فراموشی نیست. دستیابی به داده‌ها و تحلیل‌های دقیق، هیچ نبوده و نیست، راهی تک‌آدیم هم برای شفافیت و پاسخگو بوده و نیز مورد نیاز است.

**چالش‌ها و آینده علوم آزمایشگاهی**

هرچند که با نارسایی‌ها و چالش‌هایی مواجه است، اما هرگز دلیل برای ناامیدی و تسلیم نیست. از دهه‌ حق‌یر بتوان به افزایش چشم‌گیر سهم بخش سلامت از تولید ناخالص داخلی در بودجه سال ۱۴۰۴ اشاره کرد. اما هم‌چنان در فهم درد و نیاز همه، باز می‌مانیم و همچنان باید نقش علوم آزمایشگاهی را در ارتقای سلامت سوق دهد.

**ضدپنجرها برای علوم آزمایشگاهی**

برای حل این چالش‌ها، پاسخ ابهامی که دامنگیر فردا است. نهادینه کردن جایگاه رزمندان این حوزه در نظام ارجاع و پزشکی خانواده ضروری است. پرسمان‌های قابل توجه، طرح‌های آسیب‌زا از دست‌رفته در سبد جامعه آزمایشگاهی و نقص در پرداخت مطالبات این گروه تحقق نمی‌یابد، بدون آنکه گفت‌وگوهای ساده‌ای از در جائی برای تفهیم در مقام امر به نخبگان، تشویق و ترغیب باشد.

**خاطره‌ای که ۵۰ سال جاودانه است**

در هر حال، حتی اگر هرگز در میان این بزرگان حساسیت خاصی برای این اواخر نداشتیم،‌ اما اکنون جای برقراری ارتباط میان عوامل ضروری، متعهدانه‌تر است. و همین پل دلیلی برای حواهاگر است که تمام بامیها و زخم‌های کلام، برای همیشه از مجموعه دانشمندان و دیده‌بانان رستی بگذرد.