تحولات آموزش پزشکی در ایران و نقش دولت در تامین بودجه
دکتر سید جلیل حسینی، معاون آموزشی وزارت بهداشت، در جریان بیست و ششمین همایش آموزش پزشکی و هجدهمین جشنواره شهید مطهری اظهار کرد که دولت برنامههای توسعه کیفیت و عدالت آموزشی را مورد بررسی قرار داده است. این برنامه ۱۰ محور دارد که شامل بینالمللی سازی آموزش، اعتباربخشی آموزش، تحول در آموزش علوم غیر بالینی، ارتقای اخلاق پزشکی و حرفه ای، ارتقای بهره وری آموزش پزشکی، توسعه فناوریهای نوین و هوشمندسازی در آموزش علوم پزشکی، بازنگری برنامههای آموزشی در علوم پزشکی و پایه، مرجعیت علمی و آیندهنگاری، ارزیابی و نظارت بر تاثیر و پیامد توسعه رشتههای علوم پزشکی، و ماموریتگرایی و آمایش سرزمین است.
طبق اطلاعات ارائه شده توسط دکتر حسینی، بابت پیشرفت chậm این برنامهها و مشکلاتی که برای دستیاران، اعضای هیئت علمی و دانشجویان وجود دارد، بخشنامهای برای دانشگاهها ارسال شده است. به درخواست این بخشنامه، روسای دانشگاهها باید مسئولیت کمیته «آسیب به خود» را برعهده بگیرند. هدف از این امر بررسی چگونگی حل این مشکل در مدت زمان معین است.
نکته مهم دیگر این گزارش است که دانشگاه علوم پزشکی ایران رکورد خوبی در زمینه «آسیب به خود» دارد و نزدیک به ۲۰ روش پیشنهادی برای بررسی بیشتر این موضوع وجود دارد. ضمناً، کمیته کشوری «آسیب به کادر سلامت» با مسئولیت یکی از همکاران حوزه مشاوره تشکیل شده است.
طبق نقطه نظر دکتر حسینی، افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو، تأمین بودجه برای دانشگاههای علوم پزشکی و سیستم بانکی برای این دانشگاهها و اعطای بودجه ۲۰ درصدی برای دانشگاههای علوم پزشکی، از جمله چالشهایی است که در حال حاضر دانشکدههای علوم پزشکی ایران با آن مواجه هستند. در واقع این موضوع باعث شده است تا این دانشگاهها در ارائه خدمات و آموزش، با مشکل روبرو شوند.
همچنین، دولت از بدهی ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی دانشگاهها خبر داد که مربوط به بدهی به حوزههای تغذیه، تجهیزات، دارو، مسائل عمرانی و موضوعات جاری است. با اینهمه، بیست و ششمین جشنواره همایش آموزش پزشکی و هجدهمین جشنواره شهید مطهری با محور آموزش پزشکی در عصر فناوری و هوش مصنوعی، اواخر هفته برگزار میشود.
برآورد نقش دولت در تامین بودجه و حل این چالشهای مهم و اساسی برای دانشکدههای علوم پزشکی در آینده نزدیک و با سرعت بیشتر ضروری است تا معلوم شود این چالشها را بتوان به سرعت حله و چگونه است.