**چاقی در ایران؛ یک مشکل اپیدمی که نیاز به همکاری همه جانبه دارد**
در سالهای اخیر، چاقی به یک اپیدمی جهانی تبدیل شده است که برسد به ایران را نیز شامل میشود. این مشکل پیچیده وMulti- faceted شکلی دارد که نمیتواند با تنها یک بار اقدام جدی و بدون برنامه ریزی بخشهایی از آن حل شود. یکی از مهمترین عوامل بروز چاقی در ایران، تغییرات در شیوه زندگی و تغذیه است. در گذشته، مردم فعالیت بدنی بیشتری داشتند و رژیمهای غذایی متنوعتری مصرف میکردند، اما امروزه با تغییرات در سبک زندگی و افزایش مصرف غذاهای پرکالری، چاقی به یک معضل شایع تبدیل شده است.
در حال حاضر، بیشتر از نیمی از جمعیت ایران دچار اضافه وزن یا چاقی هستند. اما مشکل چاقی در کودکان و نوجوانان بسیار نگرانکنندهتر است، چرا که افرادی که در دوران کودکی و نوجوانی دچار چاقی هستند، در سنین بالاتر در معرض بیماریهای ناشی از چاقی قرار دارند. این موضوع نشان میدهد که مقابله با چاقی نیازمند برنامهریزی و همکاری نهادهای مختلف، از جمله وزارت بهداشت و سایر سازمانها است.
تحقیقات نشان میدهند که چاقی میتواند باعث ایجاد اختلالات اضطرابی و افسردگی شود و افرادی که از نظر روانی دچار مشکلاتی مانند اضطراب یا افسردگی هستند، ممکن است به چاقی مبتلا شوند. این مشکلات روانی و چاقی میتوانند به صورت چرخهای همدیگر را تشدید کنند. در نتیجه، چاقی یک مشکل چندجانبه است که نیاز به توجه و اقدام جدی از سوی همه نهادهای مرتبط دارد.
اما چطور میتوانیم با چاقی مقابله کنیم؟ اول باید توجه کنیم که پيشگيري از چاقی امکانپذیر است. بهتر است مردم در خانه غذاهای سالم پخت و از فست فود و غذاهای فرآوریشده بپرهیزند. همچنین ورزشی به طور مرتب و سناریوی زندگی ما را به گونهای تنظیم کنیم که میتوانیم به طور فعالانه در حیطه تغذیه و ورزش به زندگیمان вклад کنیم.
بیمهای نیز باید از طريق سازمانی واحد برای درمان چاقی و سایر بیماریهای ناشی از آن پوشش داده شود. هدف از آن نه تنها انتقال آسیبها است، بلکه ایجاد یک فرهنگ درونی بر ریشههای چاقی فرد برای باروری سایر بیماریها باشد. یک مفهوم دیگر مهم این است که برخی از افراد چاقی را به دلیل ویژگیهای جسمی خلاف به درستی در نظر نمیگیرند. ما باید به این افراد کمک کنیم تا به طور سالم چاقی را انتخاب کنند. در نهایت، همراهی همه تهرانیها در مبارزه با چاقی، همه جانبهترین اقدام برای تدارک بروز این عارضه است.