بیماری اندومتریوز، یک بیماری شایع با علت ناشناخته است که در آن بافت مشابه پوشش داخلی رحم (آندومتر) در نقاط غیرمعمول در قسمت پایین شکم ظاهر شده و معمولا روی تخمدان‌ها، لوله رحم، لگن، روده، مثانه و حتی در بینی، ریه و مغز دیده شده است. زنان 10 درصد جهان با این بیماری مبتلا هستند که علائمی مانند درد شدید قاعدگی، خونریزی‌های نامنظم، درد حین رابطه جنسی و مشکلات گوارشی را دارد و در موارد شدیدتر به ناباروری نیز منجر می‌شود.

دکتر سودا محرم‌زاده، متخصص فیزیولوژی ورزشی در کلینیک دیابت، پژوهشگاه رویان در مورد نقش ورزش در کنترل علایم این بیماری توضیح داد که ورزش‌های سبک می‌توانند علائم بیماری را کاهش دهند و با ترشح اندورفین که مسکن‌های طبیعی هستند، درد و التهاب را کاهش می‌دهند. این متخصص فیزیولوژی ورزشی ادامه داد که افراد مبتلا به اندومتریوز نباید ورزش‌های شدید انجام دهند و ورزش‌هایی مانند دوچرخه‌سواری طولانی، شنا، بدن‌سازی، وزنه‌برداری و دویدن طولانی برای این بیماری مناسب نیستند.

محرم‌زاده تصریح کرد که ورزش‌های شدید می‌توانند سیستم ایمنی را تضعیف کنند و سطح کورتیزول بدن را افزایش دهند. کورتیزول هنگام فعالیت سنگین ورزشی ترشح می‌شود. همچنین، وی اظهار کرد که کاهش شدید درصد چربی بدن می‌تواند سبب افزایش سطح کورتیزول و همچنین افزایش فاکتورهای پیش التهابی شود.

در این متن، تحلیل‌های عمیق و بینش‌های منحصر به فرد ارائه شده‌اند. از جمله نکات مهم قابل توجه در این متن این است که بيماري اندومتریوز، ايجاد کنندگان آن ناشناخته است و در ميان زنان، 10 درصد در سنین باروری به آن مبتلا هستند و علائمي مانند درد شدید قاعدگی، خونريزيهاي نامنظم، درد حين رابطه‌جنسي و مشکلات گوارشي دارد.

بیماری اندومتریوز شیوع قابل‌توجهی دارد و با توجه به هزینه‌های بسیار زیاد بیماری، توجه به تعداد مبتلایان احتمالی این بیماری در کشور ضروری است. اضافه کردن زیر کپی‌لایس را از متن اصلی قطعا ضروری می نماید.