به گزارش سلامت نیوز، معاون وزیر کشور، سید محمد بطحایی، در توصیف دلایل رو به کاهش نرخ خودکشی در بانوان گفت: این موضوع به دلیل تفاوت در آسیبپذیری بانوان نسبت به آقایان است، اما همچنان بانوان در بعضی از آسیبها درصد بالاتری دارند. این عدد در سطح جهانی است و به کشور ما اختصاص ندارد.
بطحایی در نشستی با موضوع برگزاری همایش رویداد مشارکت ملی و سرمایهگذاری اجتماعی بیان کرد: این رویداد که هفته آینده در اول اردیبهشت برگزار خواهد شد، برگرفته از شعار سال است و ما سرمایهگذاری را به استعاره گرفتیم. این رویداد با حضور ۶۰۰ نفر از افراد مشغول در خیریه، سازمانهای مردمنهاد و غیره برگزار میشود.
وی افزود: در این رویداد که با حضور رییسجمهور برگزار میشود، سیاستهای دولت چهاردهم در حوزه مشارکتهای اجتماعی بیان میشود. هدف ما این است که سمنها در این رویداد با یکدیگر آشنا شوند و سرمایهگذاری اجتماعی در این رویداد تبیین شود.
بطحایی اعلام کرد: ما در حوزه اجتماعی کمتر از سرمایهگذاری مردم برخوردار بودهایم. یازده هزار سمن در کشور به ثبت رسیده که هزار سمن در حوزه بینالمللی و ده هزار در حوزه شهرستان و استان هستند. تمام این تعداد سمن فعال نیستند اما اگر فعال هم بودند، این عدد برای کشور ما بسیار کم است.
وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۴ برنامهای را در کشور اجرا خواهیم کرد که مراکز دانشبنیان گرد هم بیایند. ما اگر هم از ظرفیت مردم استفاده کردهایم در حوزه عمرانی و نه اجتماعی بوده است. نوآوریهای مردم کمتر در حوزه اجتماعی مورد استفاده قرار گرفته است.
معاون وزیر کشور گفت: وقتی از حوزه اجتماعی حرف میزنیم، هم مولفههای اجتماعی مثل دلبستگی ملی، سرمایه اجتماعی و موضوعات سلبی و آسیبهای اجتماعی را مد نظر داریم که در این موضوع میتوانیم از ظرفیت مردم استفاده زیادی کنیم.
بطحایی اعلام کرد: در کنار این رویداد، نمایشگاهی هم برگزار میشود که در آن ده غرفه دستاوردها و نوآوریهای خود را ارائه خواهند کرد. بعد از آن هم سه کارگاه آموزشی خواهیم داشت که سمنهای شرکتکننده با موضوعات مبتلابه خود در حوزه بیمه، مالیات و غیره آشنا خواهند شد و با کارشناسان در این حوزه مشورت خواهند کرد.
به گفته بطحایی، سمنها حدود ۱۴-۱۵ موضوع را در بر میگیرند و کمترین سمن را در حوزه بحران و امداد و نجات و بیشترین فراوانی را در حوزه پیشگیری از آسیبها داریم.
رییس سازمان امور اجتماعی تصریح کرد: خوشبختانه در یک یا دو شاخص مثل خشونت و فرار از خانه (بهویژه فرار از خانه) با کاهش این سطح در بین بانوان مواجه هستیم. اما این اعداد و ارقام نباید ما را از پرداختن به موضوع بازدارند. ما در سال ۱۴۰۳ برنامههای ویژهای را برای بانوان در نظر گرفتهایم.
بطحایی گفت: اعتیاد و استفاده از موادی که ظاهراً اعتیادآور نیستند اما صدمهای دوچندان دارند، مانند الکل، گل و سیگار در بین بانوان سیری رو به افزایش دارد و به طور ویژه روی آن کار میکنیم.
بطحایی در خصوص لایحه ارتقاء امنیت بانوان توضیح داد: هر لایحه در مسیر تصویب انقدر جرح و تعدیل میشود که وقتی نسخه آخر را میبینید با مورد اول متفاوت است. این لایحه هم آنقدر دچار تغییر شده که آنچه باید امنیت زنان را تامین کند، تغییر پیدا کرده است. این لایحه قطعا نکات مثبتی دارد اما کاستیهایی در آن ایجاد شده است. این لایحه که روزهای آخر خود را تا تصویب میگذارند در جایی ممکن است به عکس خود تبدیل شده باشد.
分析:
– اهمیت نرخ خودکشی در بانوان:
برخی تحقیقات نشان میدهند که در کشورهای غربی، بانوان، در مقایسه با مردان، رو به خودکشی بیشتری دارند. یکی از دلایل این موضوع، آسیبپذیری بالای بانوان در برابر شوکها و معضلات زندگی است.
– نحوه کاهش خودکشی در بانوان:
بنا به گفته بطحایی، علیرغم کاهش نرخ خودکشی در بانوان، هنوز بانوان در معضل خودکشی قرار دارند. خوشبختانه در یک یا دو شاخص مثل خشونت و فرار از خانه با کاهش این سطح در بین بانوان مواجه هستیم. این موضوع مهم است، زیرا نشان میدهد که موشکافی دقیقتر و تمرکز در این حوزهها میتواند در کاهش خودکشی بانوان مؤثر باشد.
– برتری فعالیتهای مردان در حوزه اجتماعی:
بطور مشخص، فعالیتهای مردان در حوزه اجتماعی از فعالیتهای بانوان پیشی گرفته است. اگرچه کشور ما انگیزه خوبها را داریم، اما اینکه چرا فعالیتهای مردان در این حوزه پیشی گرفته است، مهم است.
– انتظار کردن مردم و نوآوری آنها:
بطور مشخص، نوآوریهای مردم کمتر در حوزه اجتماعی مورد استفاده قرار گرفته است. یک راهحل برای این موضوع، برقراری ارتباط بین مراکز دانشبنیان، مردمی و سازمانهای مردمنهاد است.
– اهمیت امنیت بانوان:
عدم امنیت بانوان مهم است. این موضوع به اندازه کافی مطبوع نیست، زیرا بانوان به صورت همیشگی از انواع و اقسام معضلات زندگی در میان میروند.
– نکات مثبتی که باید در لایحه ارتقاء امنیت بانوان وجود داشت:
هر لایحه در مسیر تصویب انقدر جرح و تعدیل میشود که وقتی نسخه آخر را میبینید با مورد اول متفاوت است. نکتهای که باید وجود داشت این بود که بانوان امنیت زیادی را دارند و برایشان امنیت کافی است.
– آخرین جمعبندی:
نشان داده شده است که مسائل اجتماعی در کشور ما پیچیده هستند. تمرکز اصلی این است که اجتماعی ایران نیازمند توسعه و ارتقاء یافتن در ابعاد مختلف است. در این مورد، ضروری است که مایلیم حمایت جوامع، مدنظر بیاوریم.