در تقویم رزمایشی جمهوری اسلامی ایران روز بیستم فروردین را به عنوان روز فناوری هسته‌ای تثبیت کرده‌ایم. این اقدام بیانیه‌ای ویژه از سوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی را رقم زد و ما را به یاد نکات مهمی می‌اندازد که نشان می‌دهد، صنعت هسته‌ای چگونه سهم عمده‌ای در تحول زندگی بشر و پیشرفت علوم و صنایع دارد.

در این روز ملی فناوری هسته‌ای، مجلس شورای اسلامی بر اینکه مطابق ماده چهارم کنوانسیون منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT)، هر کشور عضو حق برخورداری از صنعت هسته‌ای صلح‌آمیز را دارد، تاکید کرده است. کشور ژاپن بیش از ۵۵ راکتور هسته‌ای داشته و از آن جهت تولید برق استفاده می‌کند. کشور فرانسه ۸۰ درصد برق خود را از طریق راکتور هسته‌ای تامین می‌کند. این مثال‌ها نشان می‌دهد که صنعت هسته‌ای چه تأثیری در تولید برق دارد.

بله، صنعت هسته‌ای نه فقط در تولید برق مفید است، بلکه در بسیاری از زمینه‌های دیگر نیز کاربرد دارد. ازجمله در صنعت پزشکی برای ساخت رادیوداروهای خاص، رادیوگرافی، رادیوبیولوژی، گاما اسکن، تشخیص مراکز عفونی بدن، تشخیص سرطان‌های کولون، پانکراس، روده کوچک و… به کار می‌رود. در دامپزشکی و دامپروری نیز از این صنعت برای تشخیص، کنترل، پیشگیری، درمان بیماری‌های باکتریایی، ویروسی، انگلی و قارچی دام و طیور استفاده می‌شود.

حتی مدیریت منابع آب نیز از این صنعت استفاده می‌کند. از قبیل شیرین کردن آب شور دریا، شناسایی حوزه‌های آب‌خیز زیرزمینی، هدایت آب‌های سطحی و زیرزمینی و کنترل آلودگی آب‌ها. از آنجایی که این صنعت مادر است، پیشرفت در این صنعت می‌تواند باعث پیشرفت در ده‌ها صنعت دیگر شود. چه کسی به سختی قبول می‌کند که علم مواد، شناخت مکانیسم انواع واکنش‌های شیمیایی و فیزیکی، محاسبات ریاضی پیشرفته، فهم تعادلات ترمودینامیکی، هیدرولیکی، سیالات و… فقط با حداقل توسعه صنعت هسته‌ای ممکن می‌شود؟

حال اگر تصور کنید که این صنعت یکی از مهم‌ترین شاخه‌های فناوری است که در زندگی بشر نقش اجتماعی جهانی را برعهده دارد. سپس فهم این واقعیت که کشورهای استکباری دنیا به جای حمایت از ملت سرافراز و مستقل ایران، با استفاده از لفاظی‌های زور و تهدید، باعث مانع‌های ایجاد شده در استفاده ملت ایران از فواید صنعت هسته‌ای شده‌اند، نشان‌دهندهٔ چگونگی کارکرد بسیار مهم این صنعت در پیشرفت علوم و صنایع مختلف است.

با تمرکز بر بند نهم بیانیه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی می‌توانیم دریافتیم که این صنعت برای استفاده ملت ایران از آن، یک حق ابتدایی و مسلم است. لکن متأسفانه، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با این هدف و در طول ده‌ها سال، مانع استفاده ملت ایران از فواید صنعت هسته‌ای کرده است. کدام دشمن یا با کدام قرارداد می‌تواند مانع استفاده ملت ایران از یک حق ابتدایی قرار دهد؟!

برهمین اساس، مجلس شورای اسلامی این هشدار را صادر کرده است که اگر هرگونه دست‌اندازی و ایجاد خطر برای صنعت هسته‌ای صلح‌آمیز ملت ایران عملی شود، با واکنش جدی و قاطع و ویرانگر ملت ایران مواجه خواهد شد.