در دنیای امروز که چاقی و اضافه وزن به یکی از نگرانی‌های اصلی سلامت تبدیل شده‌اند، روش‌های مختلفی برای کمک به کاهش وزن و بهبود سبک زندگی افراد ارائه شده است. یکی از این روش‌های نسبتاً جدید، بوتاکس معده است که با استفاده از تزریق بوتولونیوم به عضلات معده و کاهش فعالیت آن‌ها، موجب تأخیر در تخلیه غذا و ایجاد احساس سیری طولانی‌مدت می‌شود. این درمان که با آندوسکوپی انجام می‌شود، به عنوان راه‌حلی موقت برای کاهش اشتها و وزن در برخی افراد معرفی شده و در سال‌های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. اما آیا واقعاً این روش مؤثر است؟ چه کسانی کاندید مناسب آن هستند؟ و چه خطراتی ممکن است در پی داشته باشد؟ این سوال برای بسیاری از افراد جالب است.

**بوتاکس معده چیست؟**

بوتاکس معده (Stomach بوتاکس) یک روش جدید کاهش وزن است که با روش آندوسکوپی انجام می‌شود. در این روش سمی موسوم به بوتولنیوم به عضلات معده تزریق می‌شود. اینکار باعث کاهش انقباضات عضلات معده شده و زمان تخلیه غذا از معده را طولانی می‌کند. در نتیجه بیمار زود سیر می‌شود، میزان گرسنگی کاهش می‌یابد و به مرور زمان کاهش وزن اندکی رخ می‌دهد. لازم به ذکر است که این درمان جزء عمل‌های لاغری نیست و یک روش موقت است.

**بوتاکس معده برای چه افرادی مناسب است؟**

برخی از افراد که دارای اضافه وزن زیاد یا چاقی هستند، می‌توانند با کمک بوتاکس معده تا حدی وزن کم کنند. با این حال برخی شرایط وجود دارند که در صورت دارا بودن آن‌ها کاندید بهتری برای این درمان خواهید بود:

* با ورزش کردن و پیروی از انواع رژیم لاغری تاکنون وزن کم نکرده‌اید.
* مشکل و بیماری مرتبط با معده مانند زخم معده و ورم معده ندارید.
* شاخص توده بدنی بین ۲۵ تا ۴۰ دارید.

**چرا شاخص توده بدنی مناسب برای بوتاکس معده باید زیر ۴۰ باشد؟**

زیرا میزان کاهش وزن با این روش کم است، حال آنکه افراد با شاخص توده بدنی بالای ۴۰ به قدری اضافه وزن دارند که بوتاکس تنها مقدار کمی از آن را کاهش می‌دهد.

**خطرات و عوارض بوتاکس معده چیست؟**

خود بوتاکس به عنوان یک درمان بسیار کاربردی سال‌هاست که در پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما در خصوص تزریق آن به معده هنوز مطالعات زیادی انجام نشده و روشی نسبتاً جدید است. بطور کلی اگر بوتاکس به منظور زیبایی یا مسائل درمان توسط یک متخصص آموزش دیده، برای افراد مناسب، در دوز مناسب و به روش اصولی تزریق شود می‌تواند مشکلات زیادی را برطرف کند و هیچ عارضه‌ای هم در پی نداشته باشد. در خصوص تزریق آن به معده نیز اگر متخصص آموزش‌دیده و باتجربه باشد، می‌توان انتظار داشت که خطرات آن کمتر شود.

**آیا تزریق بوتاکس به یک ارگان گوارشی باعث کاهش وزن می‌شود؟**

به جز عمل‌های لاغری مانند اسلیو معده که به طور قطع باعث کاهش وزن می‌شود و نتایج آن خیلی زود خود را نشان می‌دهد، هیچ روش دیگری نمی‌تواند ادعا کند که ۱۰۰ درصد باعث لاغری و کاهش وزن می‌شود. عمل بوتاکس معده نیز از این قاعده مستثنی نیست.

**درمان بوتاکس برای معده چگونه و در کجا انجام می‌شود؟**

این درمان با حداقل تهاجم، بدون برش و از طریق دستگاه آندوسکوپی انجام می‌شود. برای انجام درمان بوتاکس معده مراحل زیر طی می‌شود:

* بیمار بیهوش می‌شود.
* آندوسکوپ از طریق دهان وارد مری و معده می‌شود.
* در مناطق مشخص‌شده بوتاکس تزریق می‌شود.
* این فرآیند به طور متوسط ​​۲۰ دقیقه طول می‌کشد.
* بستری شدن در بیمارستان لازم نیست.
* بیمار به مدت ۱ تا ۲ ساعت زیر نظر پزشک و پرستاران خواهد بود.
* در نهایت بعد از آن می‌تواند به خانه برگردد.

**آیا تزریق بوتاکس اثرات دائمی روی عضلات مختلف معده می‌گذارد؟**

خیر این یک درمان موقت و کوتاه مدت است. انتظار می‌رود که از لحظه تزریق تا نهایتاً ۶ ماه اثر بوتاکس از بین برود. بنابراین امکان ایجاد آسیب دائمی به معده وجود ندارد.

**اثر بوتاکس معده از چه زمانی شروع می‌شود؟**

حدوداً ۲ تا ۳ روز بعد از اینکه تزریق انجام شد، تاثیراتش را نشان می‌دهد. البته کاهش وزن از ابتدا آغاز نمی‌شود و حدوداً بعد از ۲ هفته متوجه لاغری می‌شوید.

**آیا بوتاکس روی سلول‌های عصبی و سلول‌های روده اثر می‌گذارد؟**

از آنجایی که بوتاکس فقط به عضلات معده تزریق می‌شود، هیچ تأثیری بر روی سلول‌های عصبی اطراف و همچنین سلول‌های موجود در روده نمی‌گذارد. بنابراین، افرادی که از تنبلی روده رنج می‌برند، نباید نگرانی در خصوص تزریق بوتاکس داشته باشند.

**آیا بوتاکس برای خانم‌های باردار و شیرده انجام می‌شود؟**

تاکنون مطالعات زیادی در خصوص این درمان در خانم‌های باردار یا شیرده انجام نشده. اما به دلیل اینکه سم بوتولونیوم ممکن است به مادر باردار و جنین آسیب بزند یا وارد شیر شود، ترجیح این است که تا بعد از این دوران از انجام بوتاکس معده اجتناب شود.

**میزان کاهش وزن بعد از بوتاکس کردن معده چقدر است؟**

افراد کاندید این درمان، می‌توانند انتظار داشته باشند که بین ۵ تا ۱۰ درصد کل اضافه وزنشان کاهش پیدا کند. چنانچه همه چیز به خوبی پیش برود می‌توان انتظار داشت که تا ۱۵ درصد از اضافه وزن نیز کاهش یابد.

**مراقبت‌های بعد از بوتاکس معده به چه صورت است؟**

هرچند که انجام این درمان می‌تواند به کاهش وزن و لاغری شما کمک کند اما نباید از آن انتظار معجزه داشته باشید. قطعاً بعد از این روش شما باید خودتان نیز سبک زندگی‌تان را تغییر داده و رژیم غذایی سالم‌تر همراه با فعالیت ورزشی داشته باشید.

**اصلی‌ترین نکته بعد از تزریق بوتاکس به معده چیست؟**

افرادی که معده خود را بوتاکس می‌کنند دیرتر از سایرین گرسنه می‌شوند و میزان سیری بیشتری دارند. بنابراین آن‌ها با وعده‌های غذایی سبک‌تر خیلی زود احساس سیری می‌کنند. این تقریباً مهمترین نکته درباره این درمان است.

**هزینه بوتاکس معده چقدر است؟**

نمی‌توان به صورت دقیق یک عدد خاص برای هزینه این درمان اعلام کرد زیرا می‌تواند تحت فاکتورها و شرایط مختلف واقعاً متغییر باشد. اما بر اساس برآوردها می‌توان انتظار داشت که هزینه بوتاکس معده تز ۳۰ میلیون شروع شود. هرچند که برای اطلاع دقیق از هزینه این درمان باید با مراکزی که این بوتاکس انجام می‌دهند تماس بگیرید.

**چه عواملی بر روی هزینه بوتاکس معده تأثیر می‌گذارند؟**

هزینه بوتاکس معده به عوامل متعددی بستگی دارد. برخی از عوامل مهمی که ممکن است بر این هزینه تأثیرگذار باشند عبارتند از:

* مکان جغرافیایی که درمان انجام می‌شود: هزینه بوتاکس معده ممکن است در هر منطقه یا کشوری متفاوت باشد. عواملی مانند تفاوت هزینه‌های عملیاتی، شرایط اقتصادی و قوانین محلی می‌توانند باعث اختلاف در هزینه‌ها شوند.
* تخصص و شهرت پزشک: تجربه و شهرت پزشک که بوتاکس معده را انجام می‌دهد نقش مهمی در تعیین هزینه دارد. پزشکان با تجربه و دارای شهرت بیشتر ممکن است هزینه بیشتری بگیرند.
* میزان نیاز به درمان: هزینه بوتاکس معده بستگی به میزان نیاز فرد به درمان دارد. اگر بیمار نیاز به جلسات مکرر یا دوز بیشتری از بوتاکس داشته باشد، هزینه بیشتری پرداخت خواهد کرد.
* مراکز درمانی: هزینه بوتاکس معده ممکن است بستگی به نوع و شرایط مرکز درمانی داشته باشد. مراکز با امکانات بیشتر و مجهزی پیشرفته ممکن است هزینه بیشتری داشته باشند.
* سایر هزینه‌ها: هزینه‌های مربوط به مشاوره پزشکی، آزمایشات قبل و بعد از درمان، مصرف داروها و تجهیزات مورد نیاز نیز باید در هزینه کل مدنظر قرار گیرند.