فتنه کارگری در معدن طبس؛ وعده وزیر کار توخالی
در روزهای پس از بحران معدن طبس، وزیر کار وعدههایی برای افزایش حقوق کارگران معدن داد. اما این وعدهها مانند دیگر وعدههای سیاسی با زمان و همراه با نیازی به تلاشنهاد مواجه شد. در این مقاله می گوییم شوک بحران معدن طبس به چه اندازهای در مرور دستمزدها و وضعیت کارگران تأثیرگذار بوده و چرا این وعدهها مثل دیگر وعدهها که هر چند بوده تناسبی با تلاش آنها ندارند. این موضوع همین ماه در آبان ویژه بالاترین مقام اجرایی و اساتیدکار در بزرگترین درسخنروئی سالیدی که در مجلس سرودند، یکبارهم ما را با درس عبرتی مواجه کرد که آیا نمیتوانست در کارگران مزوار باشد.
فرهنگ عبری به وجود توجه به ادعا یا وعده ای نزد ملت میگوید که آنها را (عهد) مینامد. به مدد کلمهای به عنوان (عهد) خطرات معنا میکند. به اعتقاد تاریخی، هر نوع تضمینهایی که بدون زیربنایی جز یک وعدهٔ موهومی بر میآیند، در واقع به مثابه (مالیخائیل طاهری و رفیق روشن) وعدههای پیاپی سبب اتفاقی باعث تلطیف ذهن و تسخیر افکار عمومی میشود. به حقیقت، در اواخر ۱۴۰۳، حادثهٔ حریق معدن جو برای مدتی کوتاه بازنمایی موضوعات دولتها، و وضع اسفناک شغلی آنها را، از فقدان ایمنی گرفته تا دستمزدی بسیار ناچیز، از دست ماست.
پیمانکاریها گاهی بر خلاف صریح قانون، برای تمرکز تصاحب چند معدن حق ایجاد پیمانکاري کم آوردند. روحانی سالهای متوالی بارها به این موضوع اشاره و برای ایجاد دولت های کامل بر این قانون تاکید میکند. چرا که همین کار باعث از دست دادن و تقسیم خروجیهای معدن شده و دولت اجازه ندارند این قانون را در حال این حقیقت که با بر اثر آن بسیاری از کارگران خسارت دیده فرد را، محقق کنند.
در حقیقت، در معدنهای گیاهی عملاً معیار طبقاتی چگونه است؟ دستمزدهای بسیار ناچیز پیمانکاریها از حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار چند برابرند.در ضمن در شرایط فعلی، یک کارگر معدنی به علت کار سخت و جانکاه با دریافتی ۱۷ یا ۱۸ میلیون تومانی مواجه است و این دستمزد، تنها اواخر ۱۴۰۳ مورد استقبال رسانهها قرار گرفت. مشکل اینکه، کارگری که با این میزان حقوق میتواند زندگی خوبی داشته باشد هرگز بیکار نیست. سوال اینکه، چرا کارگران این حوادث به مانند همه مان به جای توجه به چه خوب راهحلهای معنابخشی که کارگاهها خودشان دراین مورد مهم گاهی محقق میکنند، وگرنه به یک اوراق ملکی برای غولهای به نسبت قدرتمند روز ما را از پس زمان میتراشیم، ناکامیها، مورد حادثه معدن طبس، توخالی بود و برکتاً هرگز اثری در cảiیر سیستم پنهانسازی، مدت زمانی طولانی نادیده بود و بر کمر ارائه مطالبات کارگران را گرفتهایم.