رئیس مرکز توسعه کارآفرینی و توانمندسازی سازمان بهزیستی کشور، دکتر آرزو ذکایی فر، درباره برنامه «تأمین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی» گفت: این برنامه با هدف توانمندسازی، ایجاد و توسعه کسب و کارهای خُرد و بهبود معیشت روستاییان و ساکنان محلات کمبرخوردار شهری، به ویژه زنان و جوانان، از حدود دو دهه پیش فعالیت میکند.
ذکایی فر افزود: الگوی بانکداری پیوندی ابزاری مفید و مؤثر در تسهیل دستیابی جامعه هدف سازمان بهزیستی به خدمات مالی خرد، بهبود معیشت آنان و در نتیجه پیشگیری از گسترش فقر است. این برنامه از سال ۱۳۸۶ در کشور با مشارکت سازمان بهزیستی، بانک کشاورزی، مؤسسه بینالمللی توسعه خدمات مالی خرد روستا (تاک) و بخش غیردولتی همکار، آزمون و اجرا شده و با توجه به دستاوردهای آن از جمله ایجاد اشتغال و کسب و کارهای خرد و خانگی در مناطق روستایی و حاشیه شهرها، آموزش مدیریت مالی و اقتصادی، نحوۀ پس انداز، پرداخت وام داخلی بین اعضا، افزایش سرمایه اجتماعی، همبستگی و وفاق بین اعضا، در رأس برنامههای ویژه ۱۴۰۴ معاونت اشتغال مرکز توانمندسازی سازمان بهزیستی قرار گرفته است.
در حال حاضر این برنامه در حدود ۲ هزار روستا و ۷۰ محله شهری کم برخوردار در ۲۳ استان کشور در حال اجراست و حدود ۹۰ هزار نفر از روستاییان و ساکنان محلات هدف در قالب ۵۳۰۰ گروه خودیار (Self Help Group) از خدمات برنامه بهرهمند شدهاند. بانک کشاورزی ۶۱۳۰ میلیارد ریال با ضمانت گروهی اعضا (با تکیه بر سرمایه اجتماعی ایجادشده در گروهها و اعتبارسنجی اجتماعی مؤسسه تاک و بانک) به گروههای خودیار تسهیلات بانکی پرداخت کرده که با ایجاد و توسعه کسب و کارهای خرد و افزایش درآمد، از چرخه فقر خارج شوند.
ذکایی فر گفت: یکی از مولفههای مهم در پایداری اشتغال مددجویان بهزیستی و هدایت مسیر شغلی آنان، راهبری و تسهیلگری شغلی است. از این رو، شبکه تسهیلگران شغلی با هدف آمادهسازی و پشتیبانی شغلی افراد دارای معلولیت، زنان سرپرست خانوار، بهبودیافتگان اعتیاد و سایر گروههای هدف تحت پوشش و ارتقای کیفیت اشتغالهای ایجادشده، به ویژه در خصوص گروههای خودیار، از اواخر بهمن ماه ۱۴۰۳ در تمام استانها راهاندازی و فعال شد.
این شبکه علاوه بر وظایف تشریح شده، مسئولیت تشکیل گروههای جدید خودیار و همیار و تقویت گروههای قبلی را نیز برعهده دارد تا از طریق آمادهسازی شغلی، مهارتافزایی، اهلیتسنجی، راهنمایی و پشتیبانی شغلی، آگاهی و مهارت از کسب و کار افراد و گروهها حمایت کرده و به پایداری شغلی مناسب برسند.
در این سفر، عملکرد 80 گروه خودیار در استانهای گیلان، مازندران و گلستان مورد بررسی قرار گرفت. همچنین در این سفر، شبکه تسهیلگران شغلی با هدف対応 به سهولت ورودی مددجویان بهزیستی در استقرار و اشتغال دراین استان ها فعال شد.