در سال گذشته، دکتر حسین ذوالفقاری، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، از پیشرفت‌های مهم در مبارزه با اعتیاد گزارش داد. وی در یک گفت‌وگو با خبرگزاری دولتی خاطرنشان کرد که شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی موفق به تولید نانوداروهایی برای درمان اعتیاد شده‌اند. این داروها پس از اخذ مجوزهای قانونی، در مراحل اجرایی قرار گرفتند و در مرکز مطالعات ملی علوم استفاده خواهند شد.

ذوالفقاری همچنین از طرح “تحول درمان” به دستور رئیس جمهور خبر داد. این طرح هدف افزایش نرخ بهبودی معتادان را دارد. در این طرح، فرآیند غربالگری و انتخاب روش درمانی مناسب برای هر فرد مورد توجه قرار خواهد گرفت. در این طرح، دستگاه‌های مرتبط در ساماندهی معتادان متجاهر مشارکت خواهند داشت و از مداخلات روان‌شناسی برای کاهش احتمال بازگشت به اعتیاد استفاده می‌شود. همچنین، از نسل جدید داروهای درمانی مانند “نالتروکسون آهسته‌رهش” و “بوپرنورفین پیوسته‌رهش” بهره گرفته خواهد شد.

این اقدامات می‌توانند به بهبود شرایط درمانی معتادان کمک کرده و گام مهمی در کاهش آسیب‌های اجتماعی ناشی از اعتیاد باشند. با این وجود، باید از ایجاد جهل در این زمینه اجتناب کرد. آن هم به این دلیل که اعتیاد در بسیاری از جوامع دنیا مشکلات جدی ایجاد کرده است. نیازی به حامی امتناع یا پافشاری هتاکانه، بلکه وجود یک فرهنگ سلامت روانی و اجتماعی که بیدار کننده و الهام بخش باشد، ضروری است.