**برخورداری از فن‌آوری هوش مصنوعی برای برنامه پزشک خانواده ضروری است**

در نشست “هوش مصنوعی و برنامه پزشک خانواده” که با حضور معاون علمی رییس جمهور در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، محمدرضا ظفرقندی بر اهمیت و ضرورت بهره‌مندی از قابلیت‌های هوش مصنوعی در اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع تاکید کرد. ظفرقندی با اشاره به علاقه و پیگیری رییس جمهور بر اجرای برنامه‌های حوزه سلامت به ویژه پزشک خانواده گفت که در آخرین جلسه با حضور دکتر پزشکیان درباره پزشک خانواده و نظام ارجاع بازخورد مورد بحث قرار گرفت.

برنامه پزشک خانواده در چهار برنامه پنجساله توسعه کشور آمده ولی اجرایی و عملیاتی نشده است. دلیل اصلی این تاخیر عدم استقرار نظام ارجاع در سطوح ۲ و ۳ و بازخورد آن به سطح یک بوده است. پزشک خانواده و نظام ارجاع در قانون برنامه هفتم پیش بینی شده است. این برنامه از استراتژی‌های رییس جمهور است و در سند سیاست‌های کلی سلامت نیز بر آن تاکید شده است.

ظفرقندی در پایان بر اجرای تدریجی برنامه تاکید کرد و گفت: اجرای هر برنامه کلانی چالش‌های خاص خود را دارد. لذا لازم است هم از روش‌های سنتی فاصله گرفته و از هوش مصنوعی کمک بگیریم و هم لازم است برنامه را پله به پله و تدریجی پیش ببریم تا علاوه بر کاهش هزینه‌ها به تغییر رفتار مورد نظر در حوزه بهداشت و درمان کشور با اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع دست یابیم.

**اهمیت استفاده از هوش مصنوعی در پزشکی و سلامت**

استفاده از فن‌آوری هوش مصنوعی در پزشکی و سلامت روز به روز اهمیت می‌یابد. توانایی هوش مصنوعی در تحلیل داده‌های پزشکی و پیش‌بینی نتایج cảiول همان نگاه پزشکان و ادامه‌ی روند صحیح درمان بیماران می‌باشد. این فن‌آوری می‌تواند در سیستم‌های پایش سلامتی بیماران، هماهنگی خدمات درمانی و ارتباط مؤثر با مراجعین مفید باشد. به این توجه داشته باشیم که استفاده از هوش مصنوعی در سیستم‌های بهداشتی بطور بیشتر به مثابه یک ضرورت به شبیهکتجاده است.

**راه‌حل‌ها و پیشنهادات**

بنابراین برای به صحیح‌ترین صورت رسیدن به بهره‌مندی از فن‌آوری‌های هوش مصنوعی در حوزه سلامت؛ برخی پیشنهاداتی را می‌توان ارائه داد:

* بهره‌مندی از فن‌آوری هوش مصنوعی در پیش‌بینی نتایج healthier
* استفاده از فن‌آوری هوش مصنوعی در تحلیل داده‌های پزشکی
* بهره‌مندی از فن‌آوری هوش مصنوعی در تعامل با بیماران و Family
* طراحی سیستم‌های پایش سلامتی به کمک فن‌آوری‌های هوش مصنوعی

**این چهچالش‌های طبیعی است که در خصوص نگرش به فن‌آوری‌های پیشرفته‌اصبحی حکم می‌فرماید**

**تخلفات و ضعف‌هایی که عموماً می‌توان به آنها اشاره کرد**

* عدم استقرار قوانین و رویه‌های لازم در خصوص به کارگیری فن‌آوری‌های هوش مصنوعی در بخش سلامت
* عدم تعمیم یا جایگزینی برخی از خدمات قدیمی و سنتی به کمک فن‌آوری‌های پیشرفته‌تر در بخش سلامت

**باتوجه به این حرف‌ها عقيده‌میشود در خصوص استفاده از فن‌آوری‌های پیشرفته و هوش مصنوعی در بخش سلامت می‌توان برای سال‌ها آینده بسیار ایده‌آل‌تر با چالش‌های رنگرزی سخت‌تر پهامیچهفقیر خواهد بود؛ بلیگرفتن به صورت تدریجی یا یکی یکی از لوازم ضروری هوش مصنوعی که برای مثال هزینه ها مشخص و مفید جدا سنگین و زحمت افزا نخواهد بود و نمیشود. با این مجموعه اگر کسی مشکل و یا چالش‌هرمورد دستیابی به این فن‌آوری هارا دارد برای چند جمله هدف چیره باشند اشاره کیفرشته دیماری‌برای آن افراد است آن هم همان نقل وتاکید جناب ظفرقندی در پایان برای شیوه‌های حل مشکلات آن می باشد. در خصوص استفاده از فن‌آوری‌های پیشرفته و هوش مصنوعی در بخش سلامت واری تمام به صورت تدریجی و منطقی باشد. با توجه به نوع فن‌آوری‌ها و انگیزه هر بخش می‌توان آنها را مبتنی بر یکی یکی اجرا کرد.