در حالی که فعالیتهای اقتصادی و تجاری در جهان روز به روز رقابتیتر میشود، کشور ایران در تلاش است تا خود را به عنوان یک بازیگر مهم در بازارهای بینالمللی نمایاند. از بین جذابترین آن ، منطقه ویژه اقتصادی خواف است که با دارا بودن معدنهای غنی معدنی و سنگ آهن، اهمیت استراتژیکی را در صادرات و ترانزیت کالا به افغانستان به خود اختصاص داده است.
توکلی، نماینده مجلس در درس از مدیری کل بنادر و دریانوردی امیرآباد در تشریح اقدامات انجام شده در بندر استراتژیک امیرآباد، امضا تفاهمنامه همکاری و تعامل مستمر را درخواست کرد. وی یادآور شد که رقابت در حوزه ترانزیت کالاها مهمترین عامل رقابت اقتصادی در عصر کنونی است. با وجود پتانسیلهای بالقوه در منطقه خواف و پیگیریهای سالهاگوناگون و تصویب منطقه ویژه اقتصادی خواف در سال 1400، این منطقه میتواند بهعنوان نقطهای در صادرات کالاها و ترانزیت انواع کالا به افغانستان تبدیل شود.
توکلی هدف از ایجاد منطقه ویژه اقتصادی خواف را رشد ترانزیت کالا از کریدور ریلی و حمل مواد معدنی از ایران به افغانستان عنوان کرد. با احداث و تکمیل مسیر ریلی از ایران تا هرات افغانستان، مسیر خط آهن از ایران تا چین ادامهدار خواهد شد. این امر برای ایران اهمیت زیادی خواهد داشت و میتواند یک نقطه صفر برای صادرات و ترانزیت کالا در منطقه باشد.
ارکشتن مرزی خواف با جمعیت 175 هزار نفر در فاصله 270 کیلومتری جنوب شرقی مشهد واقع شده و دارای 123 کیلومتر مرز مشترک با افغانستان است. منطقه در حال احداث بندر خشک اقتصادی، ایستگاه لجستیک بارانداز و انبارداری است. بر اساس مطالعات، سالانه 6 میلیون تن ظرفیت اسمی حمل بار در مسیر ریلی خواف ایران به هرات افغانستان پیشبینی شده است. فاز اول این پروژه یک میلیون تن کالا را با ارزش 10 میلیارد دلار قابلیت عملیاتی دارد.