**هشدار سازمان غذا و دارو: آجیل‌های نامرغوب ممکن است با سم آفلاتوکسین آلوده باشند**

به‌عنوان بخشی از تلاش‌های سازمان غذا و دارو برای تضمین امنیت غذایی در ماه‌های پایانی سال و در شایینوروز، مدیرکل فراورده‌های غذایی و آشامیدنی این سازمان، دکتر عبدالعظیم بهفر، هشدار داد که آجیل‌های نامرغوب ممکن است با سم آفلاتوکسین آلوده باشند. این سم نوعی سم قارچی است که در شرایط نامناسب نگهداری روی مغزها و دانه‌های روغنی رشد می‌کند و می‌تواند منجر به مشکلات کبدی، مسمومیت و افزایش خطر سرطان کبد شود.

**آفت آفلاتوکسین: چه می‌شود اگر مصرف‌کنیم؟**

آفلاتوکسین نوعی سم چوبی است که به دلیل رشد بیش از حد قارچ‌ها به وجود می‌آید. این سم در شرایط خنک، مرطوب و آفتاب آمیز رشد می‌کند. آجیل‌هایی که در چنین شرایطی نگهداری می‌شوند، شانس آلوده شدن به آفلاتوکسین را افزایش می‌دهند. این سم‌ها می‌توانند انسان را مسموم کنند، علاوه بر این‌ها، مصرف‌کنندگان را به Trouble بین کبدی و سرطان از شهرهای مختلف می‌خواهد.

**شناسایی سم آفلاتوکسین**

اگرچه تشخیص آفلاتوکسین را می‌توان با نگاه کلی به چند نشانه‌ای انجام داد، اما تنها با آزمایش‌های تخصصی امکان‌پذیر است. برخی از نشانه‌های ظاهری آلودگی به آفلاتوکسین شامل لکه‌های کپک‌زده، بوی نامطبوع، مزه تلخ و چروکیدگی‌ها می‌شود. اما لازم است که تا نمای تست اینکه به‌طور کامل گاهی سطح توسط این سم نمی‌شود.

**بررسی‌های سال‌های گذشته**

به‌طورکلی در برخی از نمونه‌های آجیل‌های فله‌ای و نگهداری‌شده در شرایط نامناسب، میزان آفلاتوکسین بالاتر از حد مجاز بوده است. در سال گذشته حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از نمونه‌های بررسی‌شده دارای سطحی از آلودگی به آفلاتوکسین بودند که در برخی موارد منجر به معدوم‌سازی یا بازگرداندن محصولات شد. سازمان غذا و دارو در این‌باره چندین تیم از مراکز عرضه آجیل و به‌ویژه در روزهای پایانی سال، نظارت‌های ویژه‌ای را اجرا کرده‌اند. در صورت مشاهده آلودگی، محصولات توقیف و فروشندگان متخلف به مراجع قانونی معرفی خواهند شد.

**مراقبت‌های ضروری**

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، به افرادی که دارای بیماری‌های کبدی، کودکان، سالمندان و بیماران دارای نقص ایمنی هستند، هشدار داد که باید بیشتر مراقب باشند. این افراد در معرض خطر بیشتری هستند و باید حتما از آجیل‌های بسته‌بندی‌شده استاندارد استفاده کنند و از مصرف مغزهای مانده یا مشکوک پرهیز کنند.

**گزارش موارد مشکوک**

در صورتی که به‌سند موضوعی مشکوک خامه سرایت دستگاه را گزارش کنید. این گزارش‌ها به‌ازای هویت‌های بیشتر خواهد شد که مصرف‌کنندگان می‌توانند از طریق سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت یا مراجعه به معاونت‌های غذا و داروی دانشگاه‌های علوم پزشکی در سراسر کشور، موارد را گزارش دهند.

**چاره پیشنهادی**

سازمان غذا و دارو همواره در تلاش است تا SECURITY درغذاهای موجود دارد. مقتدکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی برای این سازمان امیدوار به متقابل مطمئن‌سازی اینها بالاتر است. اما مهم‌تر از این، مصرف‌کنندگان باید حتما اطمینان حاصل کنند که آجیل‌های خود را از منابع معتبر و بسته‌بندی‌شده استاندارد خریداری کنند.