ورزش در ماه رمضان: یک فرصت برای سلامتی جسمانی و روحی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه ورزش در ماه رمضان نه تنها مانعی برای روزهداران نیست، بلکه میتواند به سلامت جسمانی و روحی کمک کند، گفت: البته به شرطی که برنامه ورزشی، متناسب با وضعیت فرد، شدت تمرین و زمانبندی مناسب باشد، موثر است.
فیزیکداوودی متخصص فیزیولوژی ورزشی قلب و عروق، بیان کرد: برای ورزشکاران حرفهای، برنامههای تمرینی معمولا تحت نظر مربیان و متخصصان تنظیم میشود؛ اما برای عموم مردم توصیه میشود که ورزشهای هوازی مانند پیادهروی با گامهای تند انجام دهند؛ این فعالیتها که باعث افزایش ضربان قلب حداکثر حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد میشود، علاوه بر چربیسوزی، عملکرد قلب را نیز بهبود میبخشد.
وی با اشاره به بهترین زمان ورزش در ماه رمضان، گفت: توصیه میشود که از ساعات پس از افطار تا سحر به ورزش پرداخته شود؛ این بازه زمانی بدن را برای فعالیت بدنی آمادهتر میکند و خطرات احتمالی ناشی از افت قند خون، تشنگی و کاهش انرژی را در طول روزهداری را کاهش میدهد.
داوودی با تاکید بر اینکه تغذیه مناسب، مکملی برای ورزش خواهد بود، افزود: انتخاب غذاهای مناسب در وعدههای افطار و سحر نقش مهمی در تأمین انرژی مورد نیاز برای فعالیتهای ورزشی دارد؛ مصرف متعادل غذاهای پروتئینی و کربوهیدراتها، به بدن کمک میکند تا فرد بتواند به بهترین شکل فعالیت کند.
وی با اشاره به اینکه افراد مبتلا به بیماریهای دیابتی و قلبی، حتما باید با نظر پزشک متخصص به فعالیتهای ورزشی بپردازند، افزود: این افراد به دلیل بروز نوسانات قندخون و مشکلات شدید قلبی در اثر کم آبی بدن، حتما باید با نظر پزشک متخصص به ورزش بپردازند.
به گفته وی، ورزش برای افرادی که دارای اضافه وزن هستند، فرصت مناسبی است تا از این ماه برای بهبود سلامت خود بهره ببرند؛ ماه رمضان زمان مناسبی است تا علاوه بر تزکیه روح، سلامت جسمانی نیز تقویت شود؛ با این حال رعایت نکات علمی و تخصصی در ورزش و تغذیه ضروری است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه به دلیل احتمال بروز کمآبی بدن در ساعات روزهداری، ورزشهای سنگین بهویژه در طول روز توصیه نمیشود، افزود: بهترین انتخاب، ورزشهای ملایم و متوسط نظیر پیادهروی یا دوچرخهسواری است که ترجیحا در بازه زمانی پس از افطار تا سحر انجام شود؛ برای تعیین شدت مناسب تمرین، توصیه میشود که شدت فعالیت زیر ۷۰ درصد حداکثر اکسیژن مصرفی باشد تا بدن دچار کمآبی نشود.
داوودی با اشاره به تعطیلات نوروز، تنوع مواد غذایی و افزایش پرخوریها در این ایام، افزود: مصرف شیرینیجاتها و کربوهیدراتهای پرکالری، ممکن است منجر به افزایش دریافت کالری شود؛ این افزایش در نبود فرصت کافی برای فعالیت بدنی روزانه میتواند موجب افزایش وزن شود؛ بنابراین مصرف کنترلشده مواد غذایی و توجه به کیفیت تغذیه در وعدههای افطار و سحر ضروری است.
وی به راهکارهای موثر در انتخاب غذاهای سالم و کمچرب در ایام نوروز پرداخت و گفت: مصرف متعادل مواد پروتئینی و کربوهیدراتها، تمرین فعالیتهای بدنی سبک در ساعات بین افطار و سحر میتوانند از بروز اضافه وزن و مشکلات شدید جسمی جلوگیری کند.
داوودی به تنظیم کردن مصرف آب در طول ماه مبارک رمضان اشاره کرد و گفت: مایعات مصرفی در فاصله بین افطار تا سحر باید به صورت متناوب مصرف شوند نه یکجا؛ این مایعات بهتر است بدون شکر، کافئین و گاز باشند پس نوشابهها و دلسترها گزینه خوبی نخواهند بود.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، وی بیان کرد: استفاده از لبنیات و دوغ در وعده سحری باعث تحریک تشنگی میشوند، بنابراین توصیه میشود از آبمیوههای طبیعی یا حتی آب ساده که بهترین گزینه است، استفاده شود.
به گفته وی، مصرف میوه و سبزی که آب خوبی در خودشان ذخیره دارند هم به حفظ مایعات بدن کمک میکند؛ علاوه بر آن به دلیل ویتامین و املاحدار بودن آنها، مانع از کمبودهای ویتامین بدن در انتهای ماه رمضان خواهد شد.
یادم هست، تنفس درست مداوم یک اثر مهم برای برطرف کردن اضطراب، تنش و افزایش جریان خون را دارد.