کاربرد قرص لووکسین
همانطور که بیان شد، موارد مصرف و کاربرد اصلی قرص لووکسین، درمان کمکاری تیروئید است. این دارو جایگزین هورمون تیروکسین (T4) میشود که به صورت طبیعی توسط غده تیروئید تولید میشود. در ادامه به کاربرد قرص لووکسین خواهیم پرداخت؛
- درمان کمکاری تیروئید
- درمان گواتر
- کمک به درمان سرطان تیروئید
قرص لووکسین برای کمکاری تیروئید
کمکاری تیروئید بیماری است که به دلیل کاهش تولید هورمون، توسط غده تیروئید رخ میدهد. این حالت یا مشکل ممکن است به دلایلی از جمله بیماری هاشیموتو (التهاب تیروئید)، کمبود ید، جراحی تیروئید یا پرتودرمانی ایجاد شود.
توجه داشته باشید که علائم کمکاری تیروئید شامل خستگی، افزایش وزن، ریزش مو، یبوست، افسردگی، خشکی پوست و کاهش تمرکز است که با مصرف لووکسین بهبود مییابد. به علاوه، بیماران برای اطلاع از وضعیت غده تیروئید، به پزشک مراجعه کنند تا در صورت نیاز آزمایش تیروئید تجویز شود.
قرص لووکسین 100 چیست؟
قرص لوکسین 100 یک داروی جایگزین هورمون تیروئید است که در جهت درمان کمکاری تیروئید، گواتر و پیشگیری از عود سرطان تیروئید تجویز میشود. برای اثربخشی بهتر این دارو، باید نحوه مصرف آن به درستی رعایت شود.
نحوه مصرف قرص لووکسین
قبل از مصرف هر دارو، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را بررسی کنید. بهترین زمان مصرف قرص لووکسین، صبح ناشتا حداقل ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از صبحانه است. این دارو را همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید. جویدن یا خرد کردن قرص منجر به آزادسازی فوری و در نتیجه عوارض جانبی میشود.
توجه کنید که لووکسین را نباید همراه با نوشیدنیهای مختلف از جمله چای، قهوه یا آبمیوه مصرف کرد. در واقع، مصرف این دارو همراه با غذا یا نوشیدنیهای خاص میتواند جذب آن را کاهش دهد. برخی مواد غذایی از جمله سویا، لبنیات، فیبر زیاد و قهوه میتوانند اثرات مثبت دارو را کم کنند.
همچنین، در صورت نیاز میتوانید قرص را ۳ تا ۴ ساعت پس از آخرین وعده غذایی مصرف در شب مصرف کنید. طبق برخی مطالعات، مصرف این دارو به صورت شبانه، تاثیرات مثبتی بر بیماران داشته است، ولی باید به صورت منظم و در زمان دقیق باشد.
نحوه عملکرد قرص لووکسین
همانطور که به آن اشاره شد، قرص لووکسین یک داروی جایگزین هورمون تیروئید است که برای جبران کمبود هورمونهای تیروئیدی در بدن استفاده میشود. این دارو در واقع شکل مصنوعی هورمون تیروکسین (T4) است و عملکرد آن مشابه با هورمون طبیعی تیروئید میباشد.
عوارض قرص لووکسین
در صورتی که این دارو را مطابق با نسخه و دستور پزشک مصرف کنید، عوارض جانبی یا خطراتی برای شما ندارد. با این حال، برخی از عوارض قرص لووکسین شامل موارد زیر است؛
- افزایش ضربان قلب
- افزایش فشار خون
- درد قفسه سینه (آنژین صدری) در افراد با مشکلات قلبی
- اختلالات خواب (بیخوابی)
- تحریکپذیری و عصبانیت
- لرزش
- اسهال و مشکلات گوارشی
- کاهش اشتها
- افزایش خطر پوکی استخوان
- تعریق بیش از حد و گرگرفتگی
- خستگی
در صورت بروز عوارض جانبی جدی، مصرف دارو را قطع و به پزشک مراجعه کنید. برخی از عوارض جدی و خطرناک قرص لووکسین شامل موارد زیر میباشد؛
- افزایش شدید ضربان قلب
- مشکل در تنفس یا بلع
- سرگیجه شدید و افت فشار خون
- تپش قلب غیرطبیعی و احساس لرزش در قفسه سینه
- درد یا فشار در قفسه سینه
- تورم ناگهانی صورت، زبان، گلو یا لبها
- اسهال یا استفراغ طولانی مدت
قرص لووکسین باعث لاغری میشود؟
لووکسین دارویی است که برای درمان کمکاری تیروئید تجویز میشود، اما بسیاری از افراد تصور میکنند که میتواند باعث کاهش وزن و لاغری شود. سوال اینجاست که آیا قرص لووکسین باعث لاغری میشود؟
این دارو متابولیسم بدن را افزایش میدهد و ممکن است باعث کاهش وزن جزئی شود. این کاهش وزن بیشتر مربوط به از بین رفتن آب اضافی و احتباس مایعات در بدن است و کاهش چربی یا کاهش وزنی اتفاق نیافتاده است. اگر تیروئید کمکار باشد و فرد تحت درمان نباشد، ممکن است دچار افزایش وزن غیرطبیعی شود. در این موارد، مصرف این دارو کمک میکند که وزن فرد به حالت طبیعی بازگردد، اما باعث لاغری چشمگیر نمیشود.
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از مصرف لووکسین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. در ادامه به بررسی موارد احتیاط قرص لووکسین خواهیم پرداخت؛
- مصرف این دارو میتواند باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون شود. به همین دلیل، در بیماران با مشکلات قلبی از جمله بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی یا آریتمی باید دوز دارو با دقت تنظیم شود.
- مصرف بلند مدت این دارو، خطر پوکی استخوان را افزایش میدهد. در افراد مسن یا زنان یائسه، باید میزان هورمون تیروئید تحت کنترل دقیق باشد.
- این دارو ممکن است بر سطح قند خون تاثیر بگذارد و نیاز به تنظیم دوز انسولین یا داروهای ضد دیابت داشته باشد.
- در بیماران مبتلا به مشکلات غدد فوق کلیوی مانند بیماری آدیسون، ممکن است مصرف قرص لووکسین باعث افزایش استرس بدن و تشدید علائم بیماری شود.
- دوز لووتیروکسین برای هر فرد متفاوت است و باید بر اساس آزمایش خون تنظیم شود.
- قطع ناگهانی قرص لووکسین ممکن است سبب خستگی شدید و خوابآلودگی، افزایش وزن، افسردگی، کند شدن متابولیسم و مشکلات گوارشی در بیماران شود.
مصرف قرص لووکسین در بارداری
در سه ماهه اول بارداری، جنین هورمون تیروئید خودش را تولید نمیکند و وابسته به تیروئید مادر است. کمبود این هورمون میتواند باعث نقص رشد مغز، مشکلات عصبی و حتی عقبماندگی ذهنی جنین شود. همچنین، کمکاری تیروئید در بارداری خطر سقط جنین، زایمان زودرس و وزن کم نوزاد هنگام تولد را افزایش میدهد. برای جلوگیری از این مشکلات، باید سطح هورمون تیروئید در محدوده طبیعی باشد.
تداخل دارویی لووکسین
برخی تداخلات دارویی قرص لووکسین شامل موارد زیر است؛
- تداخل خطرناک: مورد خاصی گزارش نشده است.
- کاهش اثرات لووکسین توسط داروها: سوکروفریک اکسی هیدروکسید، سوکرالفیت، سوماتریپتان، آلومینیوم هیدروکسید، آمیودارون، آپالوتامید، سدیم پلی استایرن سولفونات، سولامر، مهارکنندههای انتخابی باز جذب سروتونین، ریتوناویر، ریفامپین، رالوکسیفن، پولاپرزینک، پاتیرومر، نمکهای منیزیم، فراوردههای آهن، فوس فنیتوئین
شرایط نگهداری قرص لووکسین
قرص لووکسین باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول تزریقی و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر
این مقاله به بررسی درمان کمکاری تیروئید با قرص لووکسین، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. مصرف صحیح و منظم لووکسین، همراه با نظارت پزشک، به بیماران این امکان را میدهد که به وضعیت هورمونی طبیعی بازگردند و از مشکلات ناشی از کمکاری تیروئید جلوگیری کنند. از آنجا که درمان کمکاری تیروئید به دقت و تنظیم دوز دارو نیاز دارد، رعایت دستورالعملهای پزشک در مصرف لووکسین ضروری است.
source