سید حسن موسوی چلک افزود: از انجام کارها بدون پشتوانه علمی و بدون بهرهگیری از منابع علمی باید پرهیز کرد زیرا بهزیستی یک سازمان تخصصی است. مدل ارائه خدمات حمایتی اجتماعی بسیار تخصصی است و باید با رعایت زیست بوم خاص هر منطقه ارائه شود. مدلهای نظری بسیاری دراین زمینه وجود دارد که میتوان از آنها بهره گرفت و در نهایت آنها را با زیستبوم هر منطقه هماهنگ کرد. حتی اگر مدلها بین المللی باشد بازهم میتوان آنها را با شرایط بومی متناسب کرد.
وی خاطرنشان کرد: اگر بسیج و مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در مسیر ارائه خدمات مداخله در بحران به مددکار، روانشناس و تیم تخصصی نیاز داشته باشند، میتوانند از متخصصین حوزه سلامت اجتماعی استفاده کنند.بهزیستی در راستای آمادگی و پاسخ و بازسازی و بازتوانی مسئولیت دارد و نیروهایی که به هنگام بحران در این زمینهها فعالیت دارند باید از حوزه های تخصصی گرفته شوند.
معاون سلامت اجتماعی بهزیستی کشور ادامه داد: هرچه آمادهتر باشیم در هنگام وقوع بحران میتوانیم بهتر عمل کنیم . عمده انتظارات بهزیستی در مرحله آمادگی و پاسخ و بازسازی و بازتوانی است. به عبارتی بخش عمده برنامه های حمایتی به عهده سازمان بهزیستی است . در هرکدام از این دو مرحله نیازمند تدوین شیوه نامه و راهنما براساس وظایف محوله به سازمان هستیم. گروه های هدف که به هنگام وقوع بحران در اولویت هستند، باید مشخص شوند بنابراین به یک شیوه نامه و راهنمای عمل برای نوع مواجهه همکاران سازمان در حین و بعد از وقوع بحران نیاز داریم که بتوانیم برنامهها را ساده سازی و به راحتی پیاده کنیم. اگر به برنامههای کلی تکیه کنیم، نمیتوانیم وظایف را به درستی انجام دهیم .
وی خاطرنشان کرد: در مرحله اول که شناسایی به موقع است باید مسئولیت را به حوزههای تخصصی واگذار کنیم به طور مثال درخصوص نحوه ارائه خدمات به افراد دارای معلولیت در هنگام وقوع بحران باید حوزه توانبخشی برنامهریزی و تصمیمگیری کند. به عبارتی برای تنظیم شیوهنامه، برنامهریزی و نحوه ساماندهی و ارائه خدمت به هرکدام از گروه های هدف در هنگام وقوع بحران را به حوزه تخصصی واگذار کنیم. در مرحله بعدی، به هنگام وقوع بحران نیازمند افرادی هستیم که بتوانند عملیات خاص و منحصری را انجام دهند بنابراین باید در این زمینه آموزش خاص و ویژهای ببینند تا از طریق آموزش، اثرگذاری بیشتری داشته باشند. این آموزشها را سازمان میتواند ارائه دهد.
موسوی چلک در انتها تاکید کرد: مراقبت از مراقبین یکی از موضوعاتی است که در هنگام وقوع بحران باید مدنظر قرار داد. باید به افرادی که در هنگام وقوع بحران، خدمات را ارائه میدهند نیز توجه ویژهای نماییم و بازتوانی روانی و جایگزینی نیروها به صورت مکرر انجام شود. میتوانیم افرادی را به صورت سوپروایزر تربیت کنیم یا از ظرفیت های بیرونی استفاده کنیم .تهیه فیلم، جزوات آموزشی، برگزاری کارگاهای آموزشی و… ظرفیت هایی است که در حوزه معاونت سلامت اجتماعی داریم و میتوانیم از آنها در تربیت نیروی متخصص بهرهمند شویم.