به گزارش خبرگزاری ایمنا، چاقی و اضافه وزن از جمله مشکلاتی است که می‌تواند بر سلامت جسمانی و روانی افراد تأثیر منفی بگذارد و عوارض چاقی و اضافه وزن شامل مشکلات قلبی و عروقی، دیابت نوع ۲، فشار خون بالا، مشکلات تنفسی، اختلالات خواب، دردهای مفصلی و عضلانی و افزایش خطر ابتلاء به بعضی انواع سرطان می‌شود که این مشکلات می‌تواند کیفیت زندگی افراد را کاهش دهد و در طولانی‌مدت منجر به بیماری‌های جدی و حتی مرگ‌ومیر شود.

چاقی می‌تواند به بروز مشکلات قلبی و عروقی منجر شود ، افزایش چربی در بدن موجب افزایش کلسترول بد (LDL) و کاهش کلسترول خوب (HDL) می‌شود که این وضعیت می‌تواند تصلب شریان‌ها و بروز حملات قلبی و سکته مغزی را به همراه داشته باشد، همچنین فشار خون بالا نیز از دیگر عوارض چاقی است که می‌تواند مشکلات جدی برای قلب و عروق ایجاد کند.

یکی از رایج‌ترین مشکلات ناشی از چاقی، دیابت نوع ۲ است، چاقی موجب افزایش مقاومت به انسولین در بدن می‌شود که این وضعیت منجر به افزایش قند خون و ابتلاء به دیابت خواهد شد و دیابت نوع ۲ می‌تواند مشکلاتی از جمله نارسایی کلیه، مشکلات چشم و افزایش خطر بروز بیماری‌های قلبی و عروقی ایجاد کند.

چاقی می‌تواند مشکلات تنفسی ایجاد کند، افراد چاق ممکن است دچار آپنه خواب شوند که به معنای توقف تنفس در طول خواب است که این مشکل می‌تواند موجب بی‌خوابی و خستگی روزانه شود و کیفیت زندگی فرد را کاهش دهد، همچنین چاقی می‌تواند باعث افزایش بار روی مفاصل و عضلات شود که این وضعیت منجر به دردهای مفصلی و عضلانی می‌شود.

چاقی و اضافه وزن؛ از اختلالات روانی تا بیماری‌های قلبی و عروقی

خطر چاقی شکمی بیشتر از چاقی عمومی است / درگیر شدن افراد با اختلالات روحی و روانی در پی چاقی و اضافه وزن

امید صادقی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه برخی افراد به اشتباه تصور می‌کنند در صورتی که وزن و قد آن‌ها متناسب باشد، درگیر چاقی نیستند، در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: دو نوع چاقی شامل چاقی عمومی و چاقی شکمی وجود دارد که چاقی عمومی به افزایش وزن نسبت به قد مربوط است، اما در چاقی شکمی، ممکن است وزن فرد متناسب با قد او باشد، اما به‌دلیل اندازه بزرگ شکم، در گروه افراد دارای چاقی شکمی در نظر گرفته شود.

وی با بیان اینکه خطر چاقی شکمی بسیار بیشتر از چاقی عمومی است، افزود: چاقی با بسیاری از بیماری‌های مزمن ارتباط دارد و دیابت یکی از بیماری‌هایی است که می‌تواند در پی چاقی ایجاد شود و بیماری‌های قلبی و عروقی، از جمله دیگر بیماری‌هایی است که می‌تواند افراد درگیر با چاقی و اضافه وزن را درگیر کند.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه چاقی می‌تواند اختلالات روحی و روانی نیز برای افراد به همراه داشته باشد، تصریح کرد: در واقع چاقی و اضافه وزن می‌تواند خطر درگیر شدن افراد با افسردگی، اضطراب و استرس را افزایش دهد و مطالعات نشان داده است که چاقی و به‌ویژه چاقی شکمی، می‌تواند منجر به افزایش خطر شکستگی استخوان شود.

چرا در روند کاهش وزن استپ وزنی را تجربه می‌کنیم؟

صادقی با اشاره به اینکه چاقی یکی از عوامل خطر ابتلاء به سرطان، به ویژه سرطان کولون محسوب می‌شود، ادامه می‌دهد: افراد باید سعی داشته باشند پیش از رویارویی با عوارض چاقی و اضافه وزن، وزن خود را کنترل کنند، چراکه درمان افراد درگیر با عوارض چاقی می‌تواند بسیار سخت باشد و افراد باید همواره پیشگیری را مقدم بر درمان بدانند.

وی می‌گوید: یکی از مشکلاتی که در رژیم‌های کاهش وزن دیده و متوجه افراد دارای قصد کاهش وزن می‌شود، استپ وزنی است، در واقع در این شرایط، وزن فرد تا حدی کاهش پیدا می‌کند، اما پس از آن روند کاهش وزن متوقف می‌شود که در این شرایط عوامل بسیاری می‌تواند دخیل باشد و یکی از این عوامل، کم کاری تیروئید محسوب می‌شود.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اینکه کم کاری تیروئید در زنان بیشتر دیده می‌شود و برای تداوم پیدا کردن روند کاهش وزن و خروج افراد از شرایط استپ وزنی، می‌توان از داروهایی استفاده کرد، اضافه کرد: رژیم‌های کاهش وزن سریع از جمله دیگر مشکلاتی است که افراد با آن روبه‌رو می‌شوند و استفاده از این رژیم‌های نادرست کاهش وزن، منجر می‌شود افراد زودتر از سایر افراد درگیر استپ وزنی شوند.

چاقی و اضافه وزن؛ از اختلالات روانی تا بیماری‌های قلبی و عروقی

به‌طور کلی، برای پیشگیری از چاقی و اضافه وزن، انجام ورزش منظم و رعایت رژیم غذایی سالم بسیار مهم است، فعالیت‌های بدنی منظم می‌تواند به سوزاندن کالری‌ها کمک و از تجمع چربی در بدن جلوگیری کند و مصرف میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و مواد غذایی کم چرب و کم قند می‌تواند به حفظ وزن مناسب کمک و از ابتلاء به چاقی جلوگیری کند.

درمان چاقی و اضافه وزن نیازمند تغییرات سبک زندگی است و مشاوره با متخصص تغذیه و پزشک می‌تواند به افراد کمک کند تا برنامه‌های مناسب غذایی و ورزشی را برای کاهش وزن خود دنبال کنند، همچنین در بعضی موارد خاص، ممکن است نیاز به درمان‌های دارویی وجود داشته باشد.

حفظ وزن مناسب و پیشگیری از چاقی و اضافه وزن می‌تواند بهبود کیفیت زندگی و کاهش خطر بروز بیماری‌های مرتبط با چاقی را به همراه داشته باشد و این موضوع نیازمند همکاری و حمایت از طرف خانواده، دوستان و جامعه است تا افراد به اهداف سلامتی خود دست پیدا کنند.

source