قرص کلرفنیرامین چیست؟
قرص کلرفنیرامین یک آنتیهیستامین است که برای کاهش علائم آلرژی، سرماخوردگی، تب یونجه و حساسیتهای پوستی استفاده میشود. کلرفنیرامین با مسدود کردن عملکرد هیستامین، که یک ماده شیمیایی در بدن است و باعث واکنشهای آلرژیک میشود، عمل میکند.
کاربرد قرص کلرفنیرامین
برخی از موارد مصرف یا کاربرد قرص کلرفنیرامین شامل موارد زیر است؛
- درمان آلرژیهای فصلی و محیطی
- کنترل کهیر و واکنشهای پوستی آلرژیک
- تسکین علائم سرماخوردگی و آنفولانزا
- کاربرد در آسم و بیماریهای تنفسی خفیف
- پیشگیری از بیماری حرکت
قرص کلرفنیرامین برای سرماخوردگی و آنفولانزا
کلرفنیرامین یکی از داروهای رایج در ترکیبات داروهای سرماخوردگی و آنفولانزا است. این دارو یک آنتیهیستامین نسل اول است که علائمی مانند عطسه، آبریزش بینی و خارش گلو را کاهش میدهد. تأثیر کلرفنیرامین در سرماخوردگی و آنفولانزا به صورت زیر است؛
- کاهش عطسه و آبریزش بینی
- کاهش التهاب سینوسها
- کمک به خواب بهتر
- تسکین گلو درد خفیف
کلرفنیرامین برای آلرژی
این دارو برای درمان علائم آلرژی از جمله عطسه، آبریزش بینی، خارش چشمها، کهیر و حساسیتهای پوستی استفاده میشود. این قرص با مسدود کردن اثر هیستامین در بدن، علائم آلرژیک را کاهش میدهد. اگر برای آلرژی به دنبال یک داروی با عوارض خوابآلودگی کمتر هستید، آنتیهیستامینهای نسل دوم مانند لوراتادین یا سیتریزین گزینههای بهتری هستند.
بیشتر بدانید: کپسول بنزوناتات برای چیست؟ طریقه مصرف و عوارض
قرص کلرفنیرامین برای سرفه
قرص کلرفنیرامین به صورت مستقیم یک داروی ضد سرفه نیست، اما در برخی موارد میتواند به کاهش سرفههای ناشی از آلرژی یا سرماخوردگی کمک کند. این دارو با مسدود کردن اثر هیستامین در بدن، سبب کاهش علائم آلرژیک از جمله عطسه، آبریزش بینی، خارش گلو و سرفه ناشی از حساسیت میشود. بنابراین، کلرفنیرامین برای سرفههای زیر کاربرد دارد؛
- سرفههای ناشی از آلرژی، حساسیت فصلی یا تحریک گلو
- سرفه همراه با آبریزش بینی و عطسه (مانند سرماخوردگی)
نحوه مصرف قرص کلرفنیرامین
قبل از مصرف کلرفنیرامین، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو شامل مقدار و زمان مصرف را بررسی کنید. در ادامه به نحوه مصرف قرص کلرفنیرامین خواهیم پرداخت؛
- دوز مصرفی بزرگسالان و کودکان بالای ۱۲ سال، 4 میلی گرم (یک قرص) هر 6 ساعت، برای کودکان ۶ تا ۱۲ سال 2 میلی گرم هر 8 ساعت و برای کودکان ۲ تا ۶ سال 2 میلی گرم هر 6 الی 8 ساعت میباشد.
- قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید. خرد کردن یا جویدن قرص منجر به آزادسازی فوری و در نتیجه افزای خطر عوارض جانبی خواهد شد.
- از مصرف الکل در حین مصرف این دارو خودداری کنید، زیرا اثر خوابآلودگی آن را افزایش میدهد. برای جلوگیری از خشکی دهان، مقدار کافی مایعات بنوشید.
بهترین زمان مصرف قرص کلرفنیرامین
توجه داشته باشید که همواره بهترین زمان مصرف باید مطابق با نسخه و تایید پزشک مصرف شود. با این حال، بهترین زمان مصرف کلرفنیرامین برای آلرژی و حساسیتهای فصلی قبل از خواب (به دلیل ایجاد خوابآلودگی، مصرف شبانه بهتر است) است. همچنین، بهترین زمان برای سرماخوردگی و آبریزش بینی در طول روز و گاهی قبل از خواب میباشد.
بیشتر بدانید: قرص هیدروکسی زین چیست؟ موارد مصرف و عوارض
عوارض قرص کلرفنیرامین
داروهای آنتیهیستامین نسل اول در کنار مزایای فراوان، دارای عوارض جانبی در بیماران است. در ادامه به برخی از عوارض قرص کلرفنیرامین خواهیم پرداخت؛
- خوابآلودگی و خستگی
- خشکی دهان، بینی و گلو
- سرگیجه و عدم تعادل
- تاری دید
- حساسیت به نور
- یبوست یا احتباس ادرار
- حالت تهوع
- ناراحتی معده
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از مصرف کلرفنیرامین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. مصرف این دارو در برخی بیماران سبب گیجی و خواب آلودگی شده است. در صورت بروز، از انجام فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری بالایی است، پرهیز کنید. در ادامه با موارد احتیاط قرص کلرفنیرامین آشنا خواهید شد؛
- اگر آسم، آمفیزم، برونشیت مزمن یا انواع بیماریهای ریوی دارید یا تا به حال داشتهاید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله گلوکوم (شرایطی که در آن افزایش فشار در چشم میتواند منجر به از دست دادن تدریجی بینایی شود)، زخمها، دیابت، مشکل در ادرار کردن (به دلیل بزرگ شدن غده پروستات)، بیماری قلبی، فشار خون بالا، تشنج یا غده تیروئید پرکار با پزشک مشورت کنید.
- این دارو باعث خوابآلودگی و کاهش تمرکز میشود، بنابراین بعد از مصرف از رانندگی و کار با دستگاههای خطرناک خودداری کنید.
- اگر 65 سال یا بیشتر سن دارید، در مورد خطرات و مزایای مصرف قرص کلرفنیرامین با پزشک خود صحبت کنید. افراد مسن نباید کلرفنیرامین مصرف کنند، زیرا به اندازه سایر داروهایی که میتوان برای درمان همان بیماری استفاده کرد، ایمن یا موثر نیست.
- این دارو ممکن است ترشحات را غلیظ کرده و تخلیه آنها را سختتر کند که میتواند برای افراد مبتلا به بیماریهای ریوی مضر باشد.
نحوه عملکرد کلرفنیرامین
مکانیسم عمل داروی کلرفنیرامین سبب آنتاگونیست گیرنده H1 هیستامین در عروق خونی، دستگاه تنفسی و دستگاه گوارش میشود. حذف نیمه عمر این دارو 10-13 ساعت (کودکان) و 14-24 ساعت (بزرگسالان) است. زمان اوج پلاسما 2-3 ساعت (محدوده 1-6 ساعت) و پروتئین محدود 29-37٪ میباشد. متابولیتهای آن نیز شامل مونودس متیل کلرفنیرامین، دیدسمتیل کلرفنیرامین بوده و دفع از طریق ادرار صورت میگیرد.
بیشتر بدانید: قرص اکتوکلد چیست؟ نحوه مصرف و عوارض
مصرف قرص کلرفنیرامین در بارداری
مصرف داروی کلروفنیران در بارداری باید با احتیاط و نسخه پزشک انجام شود. قرار گرفتن در معرض آنتیهیستامین در سه ماهه اول با افزایش خطر ناهنجاریها مرتبط نیست. هیچ مطالعه یا تحقیقات خاصی در رابطه با خطرات استفاده از این دارو در دوران بارداری در دسترس نیست. توجه داشته باشید که مصرف آن در دوران بارداری فقط زمانی توصیه میشود که منافع آن بیشتر از خطر باشد.
مصرف کلرفنیرامین در سالمندان
در سالمندان، مصرف کلرفنیرامین باید با دقت بیشتری انجام شود، زیرا این گروه سنی ممکن است به اثرات دارو حساستر باشند و عوارض جانبی بیشتری را تجربه کنند. یکی از عوارض اصلی این دارو خواب آلودگی و گیجی است که میتواند برای سالمندان خطرناک باشد.
مصرف کلرفنیرامین در کودکان
در کودکان، مصرف این دارو باید با دقت و طبق دستور پزشک انجام شود، زیرا کودکان ممکن است به عوارض دارو حساستر باشند. عوارض جانبی قرص کلرفنیرامین در کودکان شامل موارد زیر است؛
- خوابآلودگی
- تحریکپذیری
- خشکی دهان، گلو و بینی
- یبوست
- مشکلات گوارشی
تداخل دارویی قرص کلرفنیرامین
بیماران قبل از مصرف هر دارویی، لیستی از داروهای مورد استفاده خود از جمله داروهای تجویزی و گیاهی تهیه کرده و به پزشک اطلاع دهند. در ادامه به برخی از تداخلات دارویی کلرفنیرامین خواهیم پرداخت؛
- تداخل خطرناک: سیمتروپیوم، الوکسادولین، گلیکوپیرولات (استنشاق دهانی)، گلیکوپیرونیوم (موضعی)، ایپراتروپیوم (استنشاق دهانی)، لووسولپیراید، ارفنادرین، اوکساتومید، اوکسوممازین، پارالدهید، پیتولیسانت، پتاسیم کلراید، پتاسیم سیترات، روفناسین، تالیدومید، تیوتروپیوم، اومکلیدینیوم، آکلیدینیوم، آزلاستین (بینی)، برومپریدول
- افزایش اثرات داروها توسط کلرفنیرامین: سوورکسانت، اتانول، آمزینیوم، عوامل آنتی کولینرژیک، آزلاستین (بینی)، بلونانسرین، برکسانولون، بوپرنورفین، سیمتروپیوم، کلوزاپین، سرکوبکنندههای CNS، الوکسادولین، فلونیترازپام
شرایط نگهداری قرص کلرفنیرامین
قرص کلرفنیرامین باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول تزریقی و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر
این مقاله به بررسی درمان آلرژی و سرماخوردگی با قرص کلرفنیرامین، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. این دارو میتواند برای تسکین علائم سرماخوردگی مانند گلودرد و آبریزش بینی نیز مفید باشد. با این حال، مصرف کلرفنیرامین ممکن است با عوارضی مانند خوابآلودگی همراه باشد که باید هنگام استفاده از آن در هنگام رانندگی یا انجام فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری دارند، توجه شود.
source