به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، دکتر سید جواد حسینی معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور در این جلسه با ارائه گزارشی در خصوص سالمندان تحت پوشش گفت: تعداد ۱۲۳ هزار و ۴۰۶ سالمند مستمری بگیر هستند و در بیش از ۷۱۰ مرکز خدمات دریافت می کنند.۶۸۱۴ سالمند در ۱۵۰ مرکز آموزشی و توانبخشی روزانه، ۴۰۳۶ سالمند در ۱۰۴ مرکز خدمات توانبخشی سالمندان در منزل، ۱۵هزار ۹۰۱ سالمند در ۲۹۷ مرکز توانبخشی مراقبتی شبانه روزی خدمت دریافت می کنند. ۶ خانه حمایتی سالمندان با ایجاد الگویی جدید با هدف کوچک سازی مراکز تجمعی ۱۷۵ نفر را تحت پوشش قرار داده اند. ۲۲ خانه حمایتی سالمندان نیز وجود دارد و در مجموع بیش از ۳۰ هزار نفر از سالمندان تحت پوشش هستند.
وی افزود: از ۹ میلیون ۷۰۰ هزار سالمند یک میلیون ۶۰ هزار سالمند به نوعی یکی از خدمات سازمان بهزیستی را دریافت می کنند.
دکتر حسینی با اعلام اینکه دبیرخانه شورای ملی سالمندان چندین برنامه را در دستور کار خود دارد گفت: اصلاح آئین نامه شورای ملی سالمندان، بازنگری سندملی سالمندان، پیشنویس لایحه حمایت از حقوق سالمندان، ۱۰ شهر دوستدار سالمند، توانمندسازی زنان سالمند تنها، دهکده های سالمندی و پردیس جامع سالمندی و مراکز جدید مورد نیاز سالمندان، سواد سالمندی ویژه کارکنان لشگری و کشوری، بهزیست محله، دانش افزایی سالمندان، نشاط سالمندان گردشگری سالمندان، میز خدمت سالمندی، مراقبت رسمی سالمندان، مراقبین غیر رسمی سالمندان، پیمایش ملی سالمندان، پاتوق های سالمندی، ارتقا و توسعه بنیادهای فرزنگان سالمندان و اشتغال سالمندان را در دستور کار خود خواهد داشت.
وی در خصوص ۱۰ شهر دوستدار سالمند گفت: این ده شهر ایتم هایی چون حمل و نقل، حمایت اجتماعی و خدمات سلامت، اطلاعات و ارتباطات، مشارکت مدنی و استخدام، احترام همه شمول اجتماعی، مشارکت اجتماعی، مسکن و ساختمان ها و فضاهای بیرونی و گردشگری سالمندان را شامل می شود.
در این جلسه دکتر حسینی در خصوص اهداف طرح کانون های مهر و گفت و گو (بهزیست محله) گفت: شناسایی و بهره مندی از ظرفیت های توانمند ساز محله، سرمایه های محلی، هم افزایی و یکپارچه سازی ظرفیت ها براساس نیاز های روانی، اجتماعی، اقتصادی محلات، توسعه مشارکت های بین بخشی در محلات، تقویت هویت محله و سرمایه اجتماعی، تقویت شبکه های محلی اعم از دولتی، عمومی و خصوصی و غیر دولتی را به عنوان اهداف طرح بر شمرد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور افزود: این طرح با استفاده از امکانات و سرمایه های محلی به انجام خواهد رسید.
وی تشریح کرد: سرمایه های محله را عبارت از سرمایه مادی مثل مدارس، خانه های بهداشت، سرای محله مساجد، خیریه ها و سرمایه مالی، کمک های مردمی، سرمایه انسانی، نیروی متخصص با تجربه با انگیزه محلات، سرمایه فرهنگی، ارزشهای فرهنگی و میراث تاریخی محله، سرمایه نهادی، تشکیلات و ساختار سازی محلات و سرمایه اجتماعی، تشکل های مردمی و غیر دولتی برشمرد که با استفاده از این سرمایه ها قرار است طرح مهر و گفت و گو (بهزیست محله) به اجرا در آید.
دکتر حسینی در مورد مستندات قانونی این طرح گفت: مستندات قانونی این طرح بند پ ماده ۵۷ قانون احکام دائمی برنامه، توسعه ماده ۷۶، ماده ۸۰، ماده ۸۴، ماده ۸۵ این برنامه و نیز سند تحول بنیادین آموزش و پرورش هست.
وی ادامه داد: در طرح مهر و گفت و گو با سالمندان یا بهزیست محله در گام و فاز اول طرح ۹۳۰ نفر آموزش دیده اند. این افراد از انجمن فرزانگان ایران هستند که با استفاده از ظرفیت ۷۶۰ مدرسه در ۷۶۰ محله و منطقه با انعقاد تفاهم نامه میان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت آموزش و پرورش و با همکاری مدیر مدرسه و خدمت گذار و یک تسهیلگر از سازمان بهزیستی هر منطقه دست کم ۲۰۰ سالمند و در مجموع ۱۵۲ هزار سالمند را آموزش خواهند داد.
رئیس سازمان بهزیستی در خصوص آموزش های مورد نظر در این طرح گفت: سبک زندگی سالم در دوره سالمندی، سلامت جسمی، تغذیه و ورزش سالمندان، سلامت روان، اوغات فراغت سرگرمی و تفریحات در سالمندان، مهارتهای اجتماعی و توسعه فردی زنان سالمند، سواد رسانه ای سالمندان و شناسایی سطوح ارجاع برای دریافت خدمات مورد نیاز سالمندان موضوعات آموزشی طرح خواهد بود.
دکتر حسینی با اشاره به اینکه این آموزش ها باید با نشاط همراه باشد افزود: سالمندان با بهره گیری از گروه های هنری با محتوای جذاب تئاتر، سرود و استنداپ و خاطره گویی و همچنین با تهیه فیلم های جذاب و پر مخاطب و مورد نیاز آموزش برای سالمندان در پایگاه های آموزشی و منازل آموزش خواهند دید.
وی افزود: استمرار این آموزش با تاکید بر همکاری انجمن های علمی از جمله انجمن های علمی طب سالمندی و سالمند شناسی ایران، انجمن علمی اپتومتری، انجمن علمی ژنتیک ایران، انجمن گفتار و زبان ایران و انجمن علمی کاردرمانی ایران خواهد بود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور بیان کرد: موضوعات دیگر که در استمرار بهزیست محله مورد توجه قرار خواهد گرفت مهارتهای والدگری، حقوق و تکالیف شهروندی، بهبود روابط بین نسلی، بازسازی افتخار ملی، پیشگیری از آسیب های اجتماعی و رصد معلولیت ها، بهبود روابط همسایگی و … خواهد بود.
در این جلسه دکتر احمد میدری و دکتر محمدرضا عارف بر اهمیت موضوع سالمندی، دکتر احمد دلبری بر سیمای سالمندی در ایران و دکتر حسام الدین علامه و دکتر سید ضیا هاشمی بر اصلاح آئین نامه شورای ملی سالمندان و قانون حمایت از سالمندان تاکید کردند. در پایان این نشست دکتر عارف اصلاح آئین نامه را خواستار شد که جهت تصویب به هیات دولت ارسال شود و هم چنین قانون حمایت از سالمندان از مسیر قانونی و مسیر معاونت حقوقی ریاست جمهوری جهت اجرا و طی مراحل قانونی قرار گیرد. همچنین بر همکاری همه اعضا وفق آیین نامه قانونی در امور مختلف سالمندی تاکید شد.