قرص کلونازپام برای چیست؟ (کلونازپام 1 چیست؟)

کلونازپام (به انگلیسی: Clonazepam) یک داروی ضد تشنج و آرام‌بخش در دسته بنزودیازپین‌ها است که برای درمان اختلالات مختلف استفاده می‌شود. در واقع، این دارو به عنوان ضد اضطراب، ضد تشنج و ضد صرع شناخته شده است که برای درمان وحشت‌زدگی یا حملات پنیک استفاده می‌شود. قرص کلونازپام با آرام کردن مغز و اعصاب انسان عمل کرده و یکی دیگر از نام‌های تجاری آن کلونوپین است.

کلونازپام سبز رنگ برای چیست؟

یکی از شرکت‌های سازنده کلونازپام، این دارو را به رنگ سبز تولید کرده است که اثرات بالایی در بیماران داشته است. با این حال، مکانیسم عمل این قرص تفاوتی با نوع معمولی آن نداشته و تنها شرکت سازنده آن‌ها فرق دارد.

بیشتر بدانید: قرص فلوکستین چیست؟ عوارض فلوکستین ۲۰ برای خانم‌ها

کاربرد کلونازپام (موارد مصرف قرص کلونازپام)

این دارو بر روی سیستم عصبی مرکزی (CNS) اثر گذاشته و با افزایش اثرات گابا (GABA)، یک انتقال‌دهنده عصبی مهاری، سبب کاهش تحریکات عصبی و ایجاد آرامش می‌شود. در ادامه به بررسی کاربرد کلونازپام 1 خواهیم پرداخت؛

  • درمان اختلالات تشنج و صرع
  • درمان اختلالات اضطرابی و حملات پانیک
  • کمک به درمان بی‌خوابی و مشکلات خواب
  • کنترل اسپاسم و گرفتگی‌های عضلانی
  • درمان علائم ترک مواد مخدر و الکل

دارو کلونازپام

کلونازپام برای تشنج و صرع

یکی از کاربردهای مهم این دارو، درمان انواع تشنج و صرع است. این قرص با افزایش فعالیت گابا (GABA) در مغز منجر به کاهش تحریکات عصبی و جلوگیری از حملات تشنج می‌شود. کلونازپام برای انواع تشنج از جمله صرع میوکلونیک، تشنج غیاب، صرع تونیک – کلونیک و… تجویز می‌شود.

بیشتر بدانید: قرص سیتاکسا چیست؟ طریقه مصرف و عوارض

کلونازپام برای خواب

یکی از اثرات مهم داروهای گروه بنزودیازپین‌، خواب‌آور و آرام‌بخشی است که پزشک قرص کلونازپام را برای درمان مشکلات خواب در نظر می‌گیرد. همچنین، مصرف این قرص سبب افزایش تمرکز و آرامش ذهن می‌شود که همواره مورد توجه بیماران است.

قرص کلونازپام برای اضطراب

همانطور که بیان شد، این دارو دارای اثرات آرام‌بخشی به همراه کاهش استرس و اضطراب است. پزشک باتوجه به وضعیت بیمار، کلونازپام را برای درمان اضطراب شدید، حملات پانیک و استرس‌های مزمن تجویز می‌کند.

قرص کلونازپام برای ترک مواد مخدر

باتوجه به موارد مصرف و مکانیسم عمل کلونازپام، این دارو برای ترک الکل، ترک مواد افیونی (تریاک، هروئین، متادون) و ترک محرک‌ها (کوکائین، شیشه، آمفتامین) کاربرد دارد. مصرف این دارو برای کنترل ترک مواد مخدر تنها با نسخه پزشک امکان‌پذیر است.

بیشتر بدانید: قرص هالوپریدول برای چیست؟ بررسی کاربرد و عوارض

نحوه مصرف قرص کلونازپام

قبل از استفاده، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو یا نسخه پزشک را با دقت بررسی کنید. در ادامه به بررسی نحوه مصرف قرص کلونازپام (Clonazepam) خواهیم پرداخت؛

  • توجه داشته باشید که نحوه مصرف (مقدار و زمان مصرف کلونازپام) این دارو براساس اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو بیان شده است و برای دریافت بهترین دوز مصرفی باید به پزشک مراجعه کنید.
  • قرص کلونازپام باید هر روز در ساعات مشخصی از روز همراه با یک لیوان آب مصرف شود. همچنین، می‌توانید قرص را با غذا مصرف کنید تا از عوارض جانبی از جمله حالت تهوع و سرگیجه جلوگیری شود.
  • دوز مصرفی عمومی برای اضطراب و حملات پانیک 0.25 تا 1 میلی‌گرم، 2 تا 3 بار در روز و برای مشکلات خواب 0.5 تا 2 میلی‌گرم قبل از خواب استفاده می‌شود.
  • به علاوه، کلونازپام برای تشنج و صرع 0.5 میلی‌گرم، 3 بار در روز (حداکثر دوز ممکن تا 20 میلی‌گرم در روز) و برای ترک مواد مخدر یا الکل 0.5 تا 2 میلی‌گرم، بسته به شدت علائم برای مدت کوتاه تجویز می‌شود.
  • دقت داشته باشید که نباید بدون مشورت با پزشک، اشکال دارویی (کلونازپام ۲ و قرص کلونازپام ۱) را تغییر دهید. همچنین، بدون هماهنگی دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید.

نحوه‌ مصرف کلونازپام ۲ و قرص کلونازپام ۱

از مهم‌ترین اشکال دارویی کلونازپام ۲ و کلونازپام ۱ است که ممکن است نحوه مصرف هرکدام متفاوت باشد. برای اطلاع از نحوه مصرف دقیق به اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو یا نسخه پزشک مراجعه کنید.

موارد مصرف

دوز اولیه

حداکثر دوز

صرع و تشنج

0.5 میلی‌گرم 3 بار در روز

تا 20 میلی‌گرم در روز

اضطراب و پانیک

0.25 – 1 میلی‌گرم 2 تا 3 بار در روز

4 میلی‌گرم در روز

مشکلات خواب

0.5 – 2 میلی‌گرم قبل از خواب

2 میلی‌گرم در روز

ترک مواد مخدر یا الکل

0.5 – 2 میلی‌گرم بسته به شدت علائم

 

قرص کلونازپام ۲ برای خواب

کلونازپام ۲ یک داروی آرام‌بخش و خواب‌آور از دسته داروهای بنزودیازپین است که برای درمان مشکلات خواب یا بی‌خوابی، اضطراب و حملات پانیک استفاده می‌شود. این دارو با افزایش فعالیت گابا (GABA) در مغز سبب کاهش استرس، آرامش ذهن و بهبود خواب می‌شود.

بیشتر بدانید: قرص لوبل چیست؟ طریقه مصرف و عوارض

عوارض قرص کلونازپام

مصرف هر دارویی در کنار مزایای فراوان، با عوارض خفیف تا متوسط همراه است. در ادامه به بررسی عوارض داروی کلونازپام خواهیم پرداخت؛

  • خواب آلودگی
  • سرگیجه
  • احساس ضعف
  • اختلالات حافظه
  • کاهش هماهنگی حرکتی
  • خستگی
  • ضعف

عوارض قرص کلونازپام 1

تفاوت زیادی بین عوارض کلونازپام 1 و کلونازپام 2 وجود ندارد. دوز مصرفی 1 میلی گرم این دارو تنها دارای عوارض خفیف‌تری است و در مقابل دوز 2 میلی گرم این دارو با عوارض بیشتری همراه است.

بیشتر بدانید: قرص پرامی پکسول چیست؟ طریقه مصرف و عوارض

عوارض قرص کلونازپام ۱ در بارداری

مصرف کلونازپام 1 در بارداری باید با دقت بسیار انجام شود. این دارو با اثرات مختلف می‌تواند بر روی جنین عوارض جدی داشته باشد. در صورتی که کلونازپام در دوران بارداری مصرف شود، نوزاد ممکن است پس از تولد با مشکلاتی مانند دوره‌های ترک یا سندروم ترک نوزاد مواجه شود. به همین دلیل، این قرص در بارداری باید تنها با تایید پزشک استفاده شود.

بیشتر بدانید: قرص ولبان چیست؟ نحوه مصرف و عوارض

موارد احتیاط و منع مصرف

قبل از مصرف کلونازپام، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. در ادامه با موارد احتیاط این دارو آشنا خواهید شد؛

  • این دارو در برخی بیماران (به خصوص با مصرف بلند مدت) سبب وابستگی فیزیکی و روانی شده است. افرادی که سابقه اعتیاد به دارو یا الکل دارند باید تحت نظر پزشک دارو را استفاده کنند. به همین دلیل، مصرف دارو باید با دوز مصرفی کم شروع شود.
  • از قطع ناگهانی دارو خودداری کنید. قطع ناگهانی در برخی بیماران سبب بروز علائم ترک از جمله اضطراب، تشنج، بی‌خوابی و تحریک‌پذیری شده است.
  • یکی از اثرات جانبی قرص کلونازپام کاهش تنفس است که در افرادی با سابقه مشکلات تنفسی بیشتر شایع است.
  • مصرف کلونازپام ممکن است باعث تغییرات رفتاری و روانی مانند افسردگی، تحریک‌پذیری و تفکرات خودکشی شود. افرادی که سابقه اختلالات روانی یا تغییرات غیرمعمول در خلق و خوی دارند، باید تحت نظر پزشک باشند.
  • این دارو در دوران بارداری تنها در صورت نیاز شدید پزشکی تجویز می‌شود و در صورت امکان باید از مصرف آن پرهیز شود.
  • افرادی که دچار نارسایی کبد یا کلیه هستند باید از این دارو با احتیاط استفاده کنند، زیرا دارو ممکن است باعث تشدید مشکلات کبدی یا کلیوی شود.

قرص کلونازپام

کلونازپام و خواب آلودگی

از عوارض جانبی مهم قرص کلونازپام (Clonazepam) ایجاد آرامش، خواب آلودگی و سرگیجه است. مصرف این دارو در برخی بیماران سبب گیجی و خواب آلودگی شده است. در صورت بروز، از انجام فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری بالایی دارند، پرهیز کنید. تا حد امکان رانندگی نکرده و کار با ماشین‌آلات و تجهیزات را به زمان دیگری موکول کنید.

بیشتر بدانید: قرص سیتالوپرام چیست؟ نحوه مصرف و عوارض

مصرف کلونازپام در بارداری

استفاده از داروهای بنزودیازپین‌ از جمله قرص کلونازپام در دوران بارداری، باید با احتیاط و مشورت پزشک صورت گیرد. مصرف بلند مدت کلونازپام در دوران بارداری ممکن است باعث ایجاد وابستگی فیزیکی در جنین شود. نوزاد ممکن است پس از تولد دچار سندروم ترک شود که علائمی مانند لرزش، تحریک‌پذیری، مشکلات تغذیه و تنفسی خواهد داشت.

مصرف در کودکان

این دارو در کودکان باید با دقت و تحت نظر پزشک انجام شود. کلونازپام ممکن است برخی از عوارض جانبی و خطرات خاص برای کودکان در سنین پایین به همراه داشته باشد. این قرص بدون هماهنگی با پزشک نباید برای کودکان استفاده شود.

مصرف در سالمندان

مصرف هر دارویی در سالمندان باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود. سالمندان نسبت به اثرات دارو و عوارض جانبی آن بسیار حساس هستند و در صورت عدم رعایت موارد احتیاط، می‌تواند خطرات جدی ایجاد کند. برای مثال، یکی از عوارض این دارو سرگیجه یا گیجی است که برای سالمندان بسیار خطرناک است.

بیشتر بدانید: قرص مدافینیل چیست؟ موارد مصرف و عوارض

تداخل دارویی کلونازپام

قبل از مصرف هر دارویی با پزشک در رابطه با مصرف همزمان داروهای دیگر مشورت کنید. در ادامه به بررسی تداخلات دارویی کلونازپام می‌پردازیم؛

  • تداخل خطرناک؛
  • تالیدومید، سدیم اکسیبات، پارالدهید، اوکسوممازین، ایدلالیسیب، فوسیدیک اسید، کانیواپتان، اولوپاتادین
  • تداخلات با خطر متوسط؛
  • دابرافنیب، دفراسیروکس، انزالوتامید، ساریلومب، سیلتوکسیمب، مشتقات تئوفیلین، توسیلیزومب، یوهیمبین، بلونانسرین، برکسانولون، پارالدهید، پیریبدیل، پرامی‌پکسول، روپینیرول، روتیگوتین، سدیم اکسیبات، سوورکسانت، تالیدومید

شرایط نگهداری قرص کلونازپام

داروی کلونازپام باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول تزریقی و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.

کلام آخر

این مقاله به بررسی کنترل تشنج و صرع با قرص کلونازپام، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. این دارو با اثرات آرام‌بخش و ضد تشنجی خود، می‌تواند به‌ویژه در مواقعی که سایر درمان‌ها نتایج مطلوبی ندارند، به کنترل حملات تشنجی و بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کند. با این حال، مصرف کلونازپام نیاز به دقت و نظارت پزشکی دارد، زیرا ممکن است باعث بروز عوارض جانبی نظیر خواب‌آلودگی، افسردگی و مشکلات حافظه شود.

source