گیاه بومادران چیست؟

بومادران، گیاهی علفی و چندساله با گل‌های سفید و ریز است که از دیرباز در طب سنتی برای درمان انواع بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته است. این گیاه که نام علمی آن Achillea millefolium است، در بسیاری از نقاط جهان از جمله ایران در ارتفاعات البرز، دماوند، پلور، گچسر و… می‌روید. برگ‌های گیاه دارای بریدگی‌های زیاد و باریک و بدون دمبرگ هستند. گل‌های سفید آن به‌صورت جمعی در قسمت انتهایی ساقه قرار گرفته‌اند.

نام لاتین گیاه برگرفته از آشیل، قهرمان افسانه‌ای یونان است. در دوران نبردهای تروا از این گیاه در درمان زخم، بند آوردن خونریزی و جلوگیری از عفونت استفاده می‌شده است. سرشاخه‌های گلدار، بخش دارویی این گیاه را تشکیل می‌دهند که دارای بویی تند و تلخ مزه است.

بومادران در طب سنتی

بومادران در طب سنتی طبع گرم و خشک دارد و به همین دلیل برای درمان بیماری‌های سرد و تر مفید است. این گیاه به دلیل داشتن ترکیبات ضدعفونی‌کننده، برای درمان زخم‌ها و عفونت‌ها بسیار موثر است و به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و درمان مشکلات گوارشی مانند نفخ، دل درد و سوء هاضمه کمک می‌کند. علاوه بر این، بومادران در طب سنتی برای تنظیم قاعدگی و تقویت سیستم ایمنی نیز به کار می‌رود.

بیشتر بخوانید: عرق بومادران چیست؟

خواص بومادران چیست؟

ظاهرا ترکیبات فعال بومادران به عنوان آنتی بیوتیک، آنتی اکسیدان و عواملی که رشد سلولی را کند می‌کنند عمل می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهد که این گیاه می‌تواند برای موارد زیر مفید باشد.

بهبود زخم ها با بومادران

برگ‌های بومادران یا عصاره تهیه شده از برگ‌های آن در طول تاریخ برای کمک به بهبودی به طور مستقیم روی زخم ‌ها استفاده می‌شده است. یک مطالعه روی 140 زن نشان داد که پماد بومادران تاثیر مثبتی بر بهبود اپیزیوتومی‌ها (برش جراحی در ناحیه میان‌دوراه یعنی در منطقه عضلانی بین واژن و مقعد است) دارد.

بهبود زخم ها

کاهش التهاب پوست

وقتی بومادران به صورت موضعی استفاده شود، ممکن است به عنوان یک ضد التهاب و آنتی اکسیدان عمل کند. یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده نشان داد که بومادران به بازسازی پوست تحریک شده مصنوعی کمک می‌کند.

خواص بومادران برای رحم

بومادران با خواص قابض و ضد عفونی‌کننده خود، می‌تواند به تقویت عضلات رحم و بهبود سلامت آن کمک کند. همچنین، این گیاه با تنظیم هورمون‌های زنانه می‌تواند به کاهش خونریزی‌های غیر طبیعی و بهبود مشکلات رحمی نیز کمک کند.

کاهش درد و التهاب

خواص ضد التهابی بومادران می‌تواند به کاهش التهاب و درد در ناحیه لگن و رحم کمک کند. این خاصیت، به ویژه برای زنانی که از دردهای قاعدگی شدید رنج می‌برند، مفید است.

بومادران برای پاکسازی رحم

بومادران دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی است که می‌تواند به پاکسازی رحم و جلوگیری از عفونت‌های رحمی کمک کند.

از خواص بومادران برای رحم، کمک به درمان دیسمنوره (سیکل‌های قاعدگی دردناک)

در یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده، نشان داده شد که چای بومادران علائم ناراحتی مانند گرفتگی عضلات را در افرادی که دیسمنوره را تجربه می‌کنند کاهش می‌دهد.

خواص بومادران برای رحم

کاهش حملات ام اس

یک کارآزمایی تصادفی‌سازی و کنترل‌شده نشان داد که عود سالانه (حملات حاد) در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس که روزانه 250 میلی‌گرم یا 500 میلی‌گرم بومادران به‌ مدت یک سال مصرف کرده‌اند، کاهش یافته است.

بهبود سندرم روده تحریک پذیر (IBS)

بومادران ممکن است اسپاسم عضلانی روده و گرفتگی شکم را کاهش دهد که این امر می‌تواند در درمان علائم سندرم روده تحریک پذیر مفید باشد.

کمک به هضم و تقویت گردش خون با گیاه بومادران

بومادران به عنوان یک گیاه تلخ، عملکرد سالم دستگاه گوارش از جمله معده و روده را تقویت می‌کند و کبد را نیز تحریک می‌کند که این امر باعث افزایش اشتها و افزایش جذب مواد غذایی می‌شود. همچنین بومادران می‌تواند به عنوان مقوی گردش خون عمل کرده، فشار خون را کاهش ‌دهد و ترومبوز را درمان ‌کند.

مبارزه با عفونت های باکتریایی

خواص ضد باکتریایی بومادران به بیماری‌های داخلی نیز گسترش می‌یابد. نوشیدن یک چای غلیظ به دفع عفونت‌های مجاری ادراری کمک می‌کند. علاوه بر این، نوشیدن چای گرم بومادران باعث افزایش تعریق و کاهش تب می‌شود. همچنین این گیاه با سرماخوردگی، آنفولانزا، سرفه و گلودرد نیز مبارزه می‌کند. خواص ضد باکتریایی و قابض آن این گیاه را به یک درمان عالی برای اسهال تبدیل کرده است.

تنظیم قند خون، از خواص بومادران

بومادران ممکن است در تنظیم سطح قند خون و بهبود عملکرد انسولین نقش داشته باشد. این گیاه با مهار آنزیم α-گلوکوزیداز، جذب گلوکز در روده را کاهش می‌دهد و در کنترل سطح گلوکز خون مشارکت دارد. مطالعات نشان داده‌اند که مصرف منظم بومادران می‌تواند قند خون را به‌طور طبیعی کاهش دهد و برای افرادی که با دیابت نوع 2 دست و پنجه نرم می‌کنند، مفید باشد. علاوه بر این، بومادران با محافظت از سلول‌های بتا پانکراس در برابر استرس اکسیداتیو، ترشح انسولین را بهبود می‌بخشد و به کاهش علائم دیابت کمک می‌کند.

تنظیم قند خون

گیاه بومادران برای معده

بومادران به دلیل خواص ضدالتهابی، آنتی‌اکسیدانی و ضد اسپاسم، یکی از گیاهان مؤثر برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش است. این گیاه با کاهش التهاب مخاط معده و جلوگیری از بروز زخم، به حفظ سلامت معده کمک می‌کند. علاوه بر این، گیاه بومادران با تنظیم ترشح اسید معده، مشکلاتی مانند سوزش سردل را کاهش داده و هضم غذا را تسهیل می‌نماید.

طریقه مصرف بومادران برای معده

رایج‌ترین طریقه مصرف بومادران برای معده، استفاده از دمنوش آن، ترجیحا قبل از غذا است. علاوه بر دمنوش بومادران، می‌توان از فرآورده‌های طبیعی حاوی عصاره بومادران در اشکال دارویی قطره، قرص، کپسول و شربت نیز جهت بهبود مشکلات گوارشی استفاده نمود.

عوارض جانبی گیاه بومادران

عوارض جانبی احتمالی این گیاه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • در صورت استفاده موضعی، بومادران ممکن است باعث درماتیت تماسی یا بثورات پوستی شود.
  • مطالعات حیوانی نشان داد که بومادران اثر ادرارآوری روی موش‌ها دارد، اما مشخص نیست که آیا این اثر مشابه را بر روی افراد دارد یا خیر.

عوارض جانبی

موارد احتیاط

برخی از افراد ممکن است با خطرات بیشتری از مصرف بومادران مواجه شوند. در موارد زیر این گیاه را مصرف نکنید:

  • افراد باردار یا شیرده: ماده‌ای در بومادران به نام توجون ممکن است خطر سقط جنین را افزایش دهد.
  • افراد زیر 18 سال: تحقیقات کافی در مورد ایمنی و اثربخشی بومادران در نوزادان و کودکان وجود ندارد.
  • آلرژی به گیاهان خاص: اگر به گیاهان حساسیت دارید، ممکن است به بومادران نیز حساسیت داشته باشید.
  • در صورت افزایش خطر خونریزی: بومادران حاوی ترکیب آشیلئین است که زمان لخته شدن خون را کاهش می‌دهد.

تداخلات دارویی با گیاه بومادران

اگر در حال حاضر هر یک از داروهای زیر را مصرف می‌کنید، قبل از استفاده از بومادران با پزشک خود مشورت کنید:

  • داروهای رقیق کننده خون: بومادران ممکن است روند انعقاد خون را کند کند، بنابراین مصرف آن با داروهای رقیق کننده خون می‌تواند خطر خونریزی را در فرد افزایش دهد.
  • آنتی اسیدها: از آنجایی که بومادران ممکن است تولید اسید معده را افزایش دهد، می‌تواند با داروهای بدون نسخه و نسخه‌ای که برای کاهش اسید معده طراحی شده‌اند تداخل ایجاد کند.
  • داروهایی که باعث خواب آلودگی می‌شوند: بومادران آرامبخش خفیفی است، بنابراین ممکن است اثرات داروهایی که باعث خواب آلودگی می‌شوند را افزایش دهد. آن را با داروهای خواب‌آور، ضد تشنج‌ها یا باربیتورات‌ها مصرف نکنید.
  • لیتیوم: بومادران ممکن است توانایی بدن شما برای دفع لیتیوم را کاهش دهد که این امر می‌تواند منجر به سطوح خطرناکی از آن در بدن شود.

سخن پایانی

در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز در مورد گیاه بومادران صحبت کردیم. این گیاه برای بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌شود و ممکن است در درمان التهابات پوست، زخم‌ها و دردهای قاعدگی مفید باشد. توجه به این نکته نیز مهم است که نام “بومادران” به حدود 140 گونه گیاهی نزدیک به هم در جنس بومادران اطلاق می‌شود و بسیاری از مطالعات در مورد واریته مورد استفاده مشخص نبوده‌اند. این امر مقایسه نتایج تحقیق و نتیجه گیری را دشوار می‌کند.

source