به گزارش ایمنا و به نقل از وبدا، احمد جندقی درباره هشدارهای وزارت بهداشت مبنی بر افزایش موارد ابتلاء به تب مالت در کشور با اشاره به نظارت دقیق این وزارتخانه بر فراوردههای لبنی و با تأکید بر اهمیت رعایت ضوابط بهداشتی در تولید و عرضه فراوردههای لبنی اظهار کرد: بر اساس سیاستها و مقررات وزارت بهداشت، تمام واحدهای تولیدی و عرضهکننده لبنیات موظف به رعایت استانداردهای تعیینشده هستند و بازرسان بهداشت محیط در سه مرحله کنترلهای لازم را بر محصولات لبنی اعمال میکنند.
وی افزود: نظارتهای بهداشتی شامل سه مرحله اصلی است که در مرحله نخست پس از کنترل بهداشت فردی، مواد اولیه، تجهیزات و ساختمان واحد و شیر خام هنگام ورود به واحد صنفی مورد بررسی قرار میگیرد، مرحله دوم نظارت بر فرآوری محصولات لبنی توسط بازرسان بهداشت محیط است و فرایند تولید و فرآوری شیر و دیگر محصولات لبنی از نظر رعایت استانداردهای بهداشتی بررسی میشود.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره مرحله سوم بازرسی یعنی نمونهبرداری ادواری گفت: نمونهبرداری از محصولات بهصورت دورهای یا در صورت دریافت شکایت انجام میشود، نمونهها به آزمایشگاه ارسال میشود و در صورت مشاهده تخلف، برخورد قانونی اعمال خواهد شد.
جندقی تأکید کرد: کنترل شیر خام و بار میکروبی آن بر عهده سازمان دامپزشکی است، هرگونه افزودنی غیرمجاز به دلیل تغییر طعم شیر قابل شناسایی است و کارشناسان آزمایشگاهی با آزمایشهای ساده آن را بررسی میکنند.
وی با اشاره به نکات بهداشتی برای خرید و نگهداری محصولات لبنی و با بیان اینکه مردم باید از خرید و مصرف شیر خام غیرپاستوریزه خودداری کنند، تصریح کرد: افراد در صورت اجبار به استفاده از شیر خام، آن را به مدت یک دقیقه بجوشانند و در حالت جوش هم بزنند.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توصیه کرد: باید ظروف شیر خام پس از مصرف شسته شوند و شیر خام قبل از جوشاندن در یخچال نگهداری نشود، شیر پاستوریزه در یخچال با دمای ۴ درجه و حداکثر ۴۸ ساعت نگهداری شود، اگر بیش از این زمان بماند، پیش از مصرف جوشانده شوند و از خرید خامه، کره و بستنی غیرپاستوریزه به شدت پرهیز شود.
جندقی گفت: برای نگهداری کره بستهبندی شده پاستوریزه، باید توجه داشت که در دمای یخچال تنها به مدت یک هفته قابل نگهداری است، اگر قصد نگهداری طولانیمدت وجود دارد، باید کره در فریزر قرار گیرد؛ یکی از محصولات لبنی که پتانسیل بالایی برای انتقال تب مالت دارد، پنیر غیرپاستوریزه است که میتواند خطرناک باشد، به همین دلیل بارها به مردم توصیه کردهایم که از مصرف پنیرهای محلی و تازه خودداری کنند، تنها در صورتی پنیر تازه قابل مصرف است که حداقل دو ماه در آب نمک بماند تا میکروبهای موجود در آن از بین برود.
وی با بیان اینکه فراوردههای خام دامی بهسرعت میتوانند بیماریهایی مانند تب مالت را منتقل کنند، تصریح کرد: لازم است از محصولات لبنی بستهبندی شده با برچسب مجوز بهداشتی استفاده شود، نظام مراقبت از بیماریها در مرکز مدیریت بیماریهای واگیر و دانشگاههای علوم پزشکی فعال است، وقتی موردی از تب مالت گزارش شود، تحقیقات و ردیابیهای لازم انجام میشود، اگر مشخص شود که یک مرکز، شیر خام توزیع میکند، با هماهنگی سازمان دامپزشکی برخوردهای قانونی صورت میگیرد.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به اهمیت واکسیناسیون دامها برای پیشگیری از تب مالت اشاره و خاطرنشان کرد: در صورتی که دام آلوده باشد، کنترل و اقدامات قانونی توسط سازمان دامپزشکی انجام میشود، تعامل و هماهنگی بین سازمان دامپزشکی، نظام پزشکی و بهداشت محیط ضروری است تا با همکاری، شیوع تب مالت در جامعه کاهش یابد، در صورتی که در مراکز صنفی شیر خام عرضه شود و پروتکلها رعایت نشود، اقدامات قانونی انجام خواهد شد تا سلامت شهروندان تضمین شود.
جندقی در خصوص نحوه برخورد با تخلفات بهداشتی تصریح کرد: شهروندان میتوانند هرگونه تخلف یا مشاهده مواد غیربهداشتی را از طریق سامانه ۱۹۰ گزارش کنند، پس از ثبت شکایت، بازرسان بهداشت محیط در محل حاضر شده و ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت نتیجه را به شاکی اعلام خواهند کرد، در صورت مشاهده تخلف، واحد صنفی متخلف پلمب میشود و از عرضه محصولات غیربهداشتی جلوگیری به عمل خواهد آمد.