رژیم غذایی یکی از مهمترین عوامل برای پیشگیری از خطرات سلامتی است. علائم و شواهد قوی وجود دارد که نشان میدهد یک رژیم غذایی سالم میتواند به کاهش خطر بیماریهای قلبی و عروقی و همچنین زوال عقل در فرد کمک کند.
مطالعات علمی نشان میدهد که سالم غذا خوردن میتواند به طولانی شدن عمر افراد کمک کند. سازمان جهانی بهداشت (WHO) و سازمان خواربار و کشاورزی (FAO) سازمان ملل متحد (UN) اخیراً یک بیانیه مشترک منتشر کردند که در آن نکاتی کلیدی در مورد یک رژیم غذایی سالم بیان شده است. این مقاله به مرور نکات مهم این بیانیه میپردازد.
### کربوهیدراتها
کربوهیدراتها بخش ضروری رژیم غذایی افراد هستند که منبع اصلی انرژی را برای بدن فراهم میکنند. این مواد بهιδأت باید حداقل 45درصد و حداکثر 75درصد از کل کالری روزانه را تشکیل دهند.
غلات کامل مانند گندم کامل، جو دوسر و چاودار، سبزیها، میوهها و حبوبات بهعنوان منابع خوب کربوهیدرات معرفی میشوند. این غذاها نهتنها انرژی، بلکه مواد مغذی مهمی مانند پتاسیم، منیزیم و کروم را نیز فراهم میکنند که از سلامت قلب حمایت و به تنظیم سطح قند خون کمک میکنند.
### چربیهای سالم
چربیها ضروری هستند زیرا چربی یک ماده مغذی برای عملکرد صحیح سلولها در بدن است. اسید لینولئیک و اسید آلفا-لینولنیک دو اسید چرب مهم هستند که فقط از طریق یک رژیم غذایی به دست میآیند.
### پروتئینها
پروتئینها بلوکهای ساختمانی برای بسیاری از عناصر ساختاری بدن مانند ماهیچهها و همچنین مولکولهای عملکردی مانند هورمونها و آنزیمها را فراهم میکنند. 10 تا 15درصد کالری روزانه باید از پروتئینها تامین شود و این میتواند از ترکیبی از منابع حیوانی و گیاهی به دست آید. منابع پروتئین گیاهی برای سلامت قلب و عروق و متابولیک بزرگسالان مفیدتر است.
### غلات
حبوبات، میوهها، سبزیها و آجیل مهمترین منابع کربوهیدرات برای انسان هستند. از حبوبات نیز میتوان برای این هدف استفاده کرد.