HIV با قرار گرفتن در حضور افراد مبتلا به آن، منتقل میشود
HIV از طریق لمس، اشک، عرق، بزاق یا ادرار منتقل نمیشود. همچنین نباید نگران انتقال بیماری از راههای زیر باشید:
- تنفس هوای مشترک
- نوشیدن و غذا خوردن در ظرف مشترک
- در آغوش گرفتن، بوسیدن یا دست دادن
- استفاده از وسایل ورزشی مشترک در باشگاه
- توالت یا حمام مشترک
این ویروس از طریق خون آلوده (زخم باز یا سوزن مشترک)، مایع منی، ترشحات واژن یا شیر مادر منتقل میشود.
بیشتر بخوانید: ایدز از چه راه هایی انتقال پیدا می کند؟
فرد تحت درمان HIV را انتقال نمیدهد
اگر درمانهای HIV به خوبی جواب دهند، میزان ویروس در خون به حدی کاهش پیدا میکند که بیماری در آزمایشهای خون دیده نمیشود. با این حال، تحقیقات نشان میدهد که در این زمان نیز ویروس هنوز در نواحی دیگر بدن پنهان است. در نتیجه، رابطه جنسی ایمن ضروری است تا فرد دیگری مبتلا نشود.
افراد مبتلا به HIV نمیتوانند بچهدار شوند
زنان مبتلا به بیماری ایدز، توانایی باروری دارند و میتوانند بچه دار شوند. اگر مادران و نوزادانشان از داروی صحیح استفاده کنند، ممکن است نوزادان از نظر ابتلا به HIV منفی باشند. اگر باردار هستید، پزشک برای شما داروهای HIV را تجویز میکند تا از شما و کودکتان محافظت کند. همچنین ممکن است پس از تولد به نوزاد دارو داده شود.
در صورت عدم استفاده از دارو، امکان دارد که زنان مبتلا، ویروس را به نوزادان خود در رحم، هنگام تولد یا شیردهی منتقل کنند. اما اگر مادر و نوزاد، یا حتی یکی از آنها، از دورههای کوتاه درمان ARV، عمدتا nevirapine و AZT استفاده کنند، انتقال بیماری به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.
رابطه جنسی دهانی نمیتواند منجر به انتقال HIV شود
ابتلا به HIV از طریق رابطه جنسی دهانی، نادر اما ممکن است. رابطه جنسی دهانی، میتواند به طور بالقوه فرد را در معرض مایعات حاوی ویروس قرار دهد. اگرچه احتمال ابتلا به ایدز به دلیل رابطه جنسی دهانی کم است، اما استفاده از روشهای محافظتی همچنان توصیه میشود.
طب سنتی میتواند HIV را درمان کند
نقش طب سنتی در درمان بیماریها همیشه بحث برانگیز بوده است. هیچ یک از داروهای سنتی برای درمان HIV ثابت نشدهاند. البته ممکن است گیاهانی وجود داشته باشند که علائم عفونتهای فرصت طلب HIV را کاهش دهند؛ اما تا به امروز هیچ درمان قطعی برای HIV اثبات نشده است.
اگر هر دو شریک جنسی HIV مثبت باشند، دلیلی برای رابطه جنسی محافظت شده وجود ندارد
این گزاره به هیچ وجه صحیح نیست. فرد HIV مثبت، ممکن است همچنان مستعد ابتلا به دیگر سویههای HIV مقاوم به دارو باشد.
دو شریک جنسی که هر دو مبتلا به HIV هستند، میتوانند گونههای متفاوتی از ویروس را داشته باشند و در صورت رابطه جنسی محافظت نشده، ممکن است یکدیگر را با سویه دیگری آلوده کنند که منجر به حمله دو نوع مختلف ویروس به سیستم ایمنی بدن آنها شود. در نتیجه، سیستم ایمنی ضعیفتر شده و ممکن است نیاز به تغییر در روند درمان شود؛ زیرا گونههای مختلف HIV به داروهای مختلف نیاز دارند.
HIV از طریق نیش پشه سرایت میکند
از آنجایی که اچ آی وی از طریق خون منتقل میشود، ممکن است برای شما سوال شود که آیا این بیماری از طریق نیش پشه نیز منتقل میشود؟
با این حال طبق مطالعات، شواهدی برای تأیید این ادعا وجود ندارد. درواقع، وقتی حشرات نیش میزنند، خون قربانی قبلی را به فرد جدید تزریق نمیکنند. همچنین، HIV فقط برای مدت کوتاهی در بدن حشرات زنده میماند.
زندگی برای فرد مبتلا به HIV تمام میشود
در سالهای اولیه شیوع بیماری که هیچ درمانی در دسترس نبود، میزان مرگ و میر ناشی از ایدز بسیار بالا بود. اما داروهای امروزی به افرادی که به ویروس اچ آی وی یا حتی بیماری ایدز مبتلا هستند، این امکان را میدهد که زندگی بسیار طولانیتر، عادی و مفید داشته باشند.
اگر بلافاصله پس از تشخیص، درمان اچ آی وی شروع شده و به درستی پیگیری شود، این امکان وجود دارد که فرد هرگز به ایدز مبتلا نشود و هماندازه افراد سالم عمر کند. HIV میتواند احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان، بیماری قلبی و بیماری کلیوی را افزایش دهد. بنابراین داروها باید دقیقا طبق دستور مصرف شوند.
HIV بدون آزمایش قابل تشخیص است
HIV میتواند سالها بدون هیچ علامتی در بدن فرد مبتلا حضور داشته باشد. تنها راه برای اطلاع از ابتلا یا عدم ابتلا، آزمایش است. به همین دلیل است که توصیه میشود همه افراد بین 18 تا 64 سال حداقل یک بار این آزمایش را بدهند.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز بررسی کردیم، باورهای نادرست بسیاری درمورد HIV و بیماری ایدز وجود دارد. یکی از این باورهای رایج این است که این بیماری از طریق لمس کردن، بوسیدن و نیش پشه قابل انتقال است. با رفع تصورات نادرست در مورد HIV و ایدز، افراد بیشتری میتوانند به دنبال تشخیص و درمان زودهنگام باشند و زندگی طولانی و سالمی داشته باشند.
source