آلوپسی آره آتا

آلوپسی آره آتا زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌های مو حمله می‌کند. این بیماری خود ایمنی می‌تواند برای همیشه به فولیکول‌های مو آسیب برساند و در نهایت منجر به ایجاد لکه‌های طاسی دائمی ‌شود.

این وضعیت معمولا باعث ایجاد حلقه‌های فاقد مو در پوست سر می‌شود که به ریزش سکه‌ای معروف است. ریزش موی سکه‌ای می‌تواند در سایر قسمت‌های بدن مثلا ریش یا پاها نیز اتفاق بیفتد.

انواع دیگر آلوپسی آره آتا شامل آلوپسی توتالیس (ریزش همه موهای سر) و آلوپسی یونیورسالیس (ریزش تمام موهای سر و بدن) است. سایر علائم آلوپسی آره آتا عبارت‌اند از:

  • ایجاد سوراخ روی ناخن‌ها
  • خارش یا حساسیت پوست سر
  • خاکستری یا سفید شدن موهای ناحیه آسیب‌دیده

ابتلا به آسم، تب یونجه، اگزما پوستی (درماتیت آتوپیک)، پسوریازیس، بیماری تیروئید یا ویتیلیگو و همچنین داشتن سابقه خانوادگی بیماری‌های خودایمنی، خطر ابتلا به آلوپسی آره آتا را افزایش می‌دهد.

آلوپسی آره آتا

لوپوس

ریزش مو و نازک شدن مو یکی از علائم رایج ابتلا به بیماری لوپوس است. این بیماری انواع مختلفی دارد.  لوپوس جلدی بیشتر پوست و لوپوس اریتماتوی سیستمیک (SLE)، جنبه‌های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. ریزش مو ممکن است عارضه جانبی برخی از درمان‌های لوپوس باشد. همچنین، بثورات یا زخم‌های روی پوست سر می‌توانند باعث ریزش مو شوند.

لوپوس اریتماتوز دیسکوئید (DLE)، شناخته‌شده‌ترین نوع لوپوس پوستی است. این بیماری، باعث ایجاد ضایعات پوستی گرد می‌شود و فرد را مستعد ابتلا به سرطان پوست می‌کند. این ضایعات می‌توانند روی پوست سر و سایر قسمت‌های بدن نیز ایجاد شوند.

بیماری ‌هاشیموتو

از آنجایی که هورمون‌های تیروئید برای رشد و حفظ تارهای مو ضروری هستند؛ اختلالات تیروئید می‌توانند منجر به ریزش مو شوند. بیماری‌های تیروئید با ریزش موی آلوپسی آره آتا مرتبط‌اند. تقریبا 9 درصد از بیماران آلوپسی آره آتا مبتلا به نوعی اختلال عملکرد تیروئید هستند.

در بیماری ‌هاشیموتو، سیستم ایمنی بدن به غده تیروئید حمله می‌کند و منجر به ایجاد کم کاری تیروئید می‌شود. در واقع،‌ هاشیموتو شایع‌ترین نوع کم کاری تیروئید است.

ریزش مو در اثر بیماری‌ هاشیموتو می‌تواند به صورت نازک شدن، رشد آهسته و افزایش شکنندگی مو بروز پیدا کند. سایر علائم بیماری‌ هاشیموتو عبارت‌اند از:

  • خستگی
  • افزایش وزن
  • احساس سردی مداوم
  • افسردگی
  • پوست خشک
  • میگزدم (یک بیماری پوستی ادم مانند)

بیماری ‌هاشیموتو

بیماری گریوز

یکی دیگر از اختلالات تیروئید که با ریزش مو همراه است، بیماری گریوز نام دارد.

بیماری گریوز، به نوعی معکوس بیماری‌ هاشیموتو است. در بیماری‌ هاشیموتو سیستم خود ایمنی به تیروئید حمله کرده و باعث کم کاری تیروئید می‌شود؛ اما در بیماری گریوز، نتیجه این حمله ایجاد پرکاری تیروئید است.

علاوه بر ریزش مو، سایر علائم بیماری گریوز عبارت‌اند از:

  • گرم و مرطوب بودن پوست
  • لرزش دست
  • اختلالات سلامت روان، از جمله اختلالات اضطرابی و افسردگی
  • تاکی کاردی (ضربان قلب بیش از 100 تپش در دقیقه)
  • اریتم کف دست (قرمز شدن کف دست)
  • کاهش وزن ناخواسته
  • گواتر (متورم شدن غده تیروئید)
  • اختلالات خواب

روماتیسم مفصلی

هرچند ریزش مو در اثر روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) غیر معمول است، اما امکان دارد اتفاق بیفتد. البته این بیماری خودایمنی به خودی خود باعث ریزش مو نمی‌شود. این عارضه می‌تواند از عوارض داروهای مورد استفاده برای درمان آن مانند متوترکسات و لفلونوماید باشد.

خوشبختانه، این نوع ریزش مو مانند بسیاری از ریزش موهای در اثر مصرف دارو، می‌تواند موقتی باشد و موها دوباره رشد خواهند کرد.

پسوریازیس

پسوریازیس نوعی بیماری التهابی مزمن پوستی است. در این بیماری، سلول‌های پوست به سرعت رشد کرده و روی پوست جمع می‌شوند که باعث خارش، پوسته پوسته شدن و قرمزی پوست می‌شود. ناحیه‌های آسیب‌دیده پسوریازیس می‌توانند در همه جا، از جمله پوست سر ایجاد شوند.

پسوریازیس پوست سر می‌تواند بر رشد موهای سالم تأثیر منفی داشته باشد؛ به خصوص اگر دائما پوست سر خود را بخارانید. به همین دلیل، پسوریازیس و ریزش مو با هم در ارتباط هستند.

اما خوب است بدانید که ریزش موی ناشی از پسوریازیس می‌تواند برگشت‌پذیر باشد. رشد مجدد مو با درمان پسوریازیس و جلوگیری از عود آن، امکان پذیر است.

8 بیماری خود ایمنی که باعث ریزش مو می‌شوند: پسوریازیس پوست سر

بیماری کرون و بیماری التهابی روده

بیماری کرون و بیماری التهابی روده (IBD) از اختلالات روده هستند. در نتیجه شاید تعجب کنید که با ریزش مو در ارتباط باشند. در سال 2015، مطالعه‌ای بر روی 150 بیمار مبتلا به IBD انجام شد و حدود یک سوم آن‌ها دچار ریزش مو بودند. اما باید گفت که چگونگی و علت این ارتباط کاملا مشخص نیست. علل احتمالی، عارضه جانبی داروهای مصرفی و همچنین کمبودهای تغذیه‌ای ناشی از این بیماری‌ها است.

لیکن پلانوپیلاریس (لیکن پلان مویی)

لیکن پلان یک بیماری التهابی پوستی است. اگر این بیماری، پوست سر را تحت تاثیر قرار دهد، لیکن پلانوپیلاریس نامیده می‌شود. تصور می‌شود که لیکن پلان منشا خود ایمنی دارد و احتمالا با سایر بیماری‌های خود ایمنی در ارتباط است.

علائم لیکن پلانوپیلاریس عبارت‌اند از:

  • ریزش موی تکه‌ای
  • حساس و دردناک شدن پوست سر
  • خارش پوست سر

البته ممکن است ریزش مو در این بیماری به صورت آلوپسی فیبروزان فرونتال باشد. این ریزش مو نوعی لیکن پلانوپیلاریس است که بیشتر قسمت جلوی پوست سر را تحت تاثیر قرار می‌دهد و ممکن است کمی‌ شبیه به عقب رفتن خط مو باشد. توجه داشته باشید که ریزش موی ناشی از لیکن پلانوپیلاریس می‌تواند دائمی‌ شود. بنابراین درمان به موقع آن اهمیت دارد.

سخن پایانی

همانطور که در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز اشاره کردیم، برخی از بیماری‌های خودایمنی در کنار علائم پوستی، درد مزمن و خستگی، با علامت ریزش مو تظاهر پیدا می‌کنند. این ریزش مو ممکن است همراه با زخم یا بدون زخم و به شکل کلی یا سکه‌ای ظاهر شود. آیا شما تا به حال با این اختلال درگیر بوده‌اید؟ کدام راهکار درمانی برای شما موثر واقع شده است؟

source