چربی قهوه ای چیست؟
بافت چربی قهوهای نوعی از چربی بدن است که هنگام قرار گرفتن در هوای سرد، بدن را گرم نگه میدارد. چربی قهوهای انرژی را ذخیره میکند و به بدن در سوزاندن کالری کمک میکند. این نوع سلولهای چربی در دمای سرد شروع به کار میکنند (فعال میشوند).
عملکرد چربی قهوهای
چربی قهوهای مسئول تولید گرما برای گرم کردن خون در بدن است. درست قبل از شروع به لرزیدن بدن به خاطر سرما، چربی قهوهای فعال میشود. وقتی احساس سرما میکنید، هورمونی به نام نوراپی نفرین در بدن تولید میشود. چربی قهوهای گیرندههایی برای نوراپی نفرین دارد. هنگامی که این گیرندهها وجود هورمون را احساس میکنند، به میتوکندریها پیامی برای شروع تولید انرژی میدهند. این سلولها با تجزیه قند خون (گلوکز) و مولکولهای چربی گرما تولید میکنند. این فرآیند که ترموژنز نام دارد، با ایجاد گرما به حفظ دمای بدن کمک میکند.
چربی قهوهای به روشهای مختلفی به بدن کمک میکند:
- حفظ دمای بدن
- تولید و ذخیره انرژی
- سوزاندن کالری
- کمک به کنترل سطح قند خون و انسولین
سلولهای چربی قهوهای از اسیدهای چرب و گلیسرول تشکیل شدهاند. آناتومی چربی قهوهای بیشتر شبیه ماهیچه است تا سایر چربیهای بدن؛ زیرا سلولهایی که چربی قهوهای را در بافتها ذخیره میکنند، کوچکتر هستند.
چربی در بدن رنگهای مختلفی دارد که عملکرد آن را مشخص میکند. رنگ چربی قهوهای، به دلیل وجود تعداد بالای میتوکندریها در آن است. میتوکندری از مقدار زیادی آهن تشکیل شده است که به این سلولها، رنگ قهوهای میدهد.
انواع چربی در بدن
انواع مختلفی از چربی در بدن وجود دارد:
چربی سفید
بیشتر چربی بدن چربی سفید است. چربی سفید انرژی را در نقاط مختلف بدن ذخیره کرده و اندامها را عایق میکند. چربی سفید بیش از حد، منجر به چاقی میشود.
بیشتر بخوانید: 10 ورزش عالی برای آب کردن چربی زیر شکم
چربی قهوهای
حجم این نوع چربی، کمتر از چربی سفید است. چربی قهوهای انرژی را ذخیره میکند و آن را برای تنظیم دمای بدن میسوزاند. چربی قهوهای با ایجاد گرما (ترموژنز) درست قبل از شروع احساس لرز به سوزاندن کالری کمک میکند. همچنین در تنظیم قند (گلوکز) و متابولیسم چربی نیز نقش دارد.
چربی بژ
چربی بژ ترکیبی از سلولهای چربی سفید و قهوهای است. این سلولها برای تنظیم دمای بدن با تبدیل سلولهای چربی سفید به قهوهای کالری میسوزانند.
محل ذخیره چربی قهوهای در بدن
چربی قهوهای در نوزادان در پشت، گردن و شانهها قرار دارد. در دوران کودکی و نوجوانی، چربی قهوهای در اطراف بدن پخش میشود. در بزرگسالان این بافت در اطراف گردن، کلیهها، غدد فوق کلیوی، قلب (آئورت) و قفسه سینه (مدیاستن) قرار دارد.
حجم چربی قهوهای در بدن
میزان چربی در بدن هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. اما مقدار چربی قهوهای، نسبت به چربی سفید کمتر است.
چربی قهوهای 2 تا 5 درصد کل وزن بدن را در نوزادان تازه متولد شده تشکیل میدهد. در دوران کودکی و نوجوانی، میزان چربی قهوهای کاهش مییابد و بزرگسالان، مقدار کمی از این چربی را در بدن دارند. افراد لاغر و ورزشکاران، چربی قهوهای بیشتری در بدن خود دارند. زنان نیز معمولا بیشتر از مردان از این چربی برخوردارند.
تفاوت چربی سفید و قهوهای
چربی سفید از مولکولهای بزرگ لیپید یا اسیدهای چرب ساخته شده است. سلولهای چربی قهوهای مملو از میتوکندری هستند. میتوکندری نیز حاوی آهن است. میتوکندریها قلب سلول هستند که مواد مغذی مانند قند و چربی سفید را دریافت کرده و برای تولید انرژی تجزیه میکنند. چربی قهوهای نسبت به چربی سفید، انرژی بیشتری را در فضای کوچکتری ذخیره میکند.
چربی قهوهای و چاقی
چربی قهوهای برای درمان چاقی و برخی از سندورمهای متابولیک بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
یک مطالعه نشان داد که چربی قهوهای اسیدهای آمینه خاصی مانند لوسین، ایزولوسین و والین را از خون فیلتر میکند. این اسید آمینهها در غذاهایی مانند تخم مرغ، گوشت، ماهی، مرغ و شیر و مکملهای غذایی یافت میشوند و در مقادیر طبیعی مفید هستند؛ اما وجود بیش از حد آنها با چاقی و دیابت مرتبط است. هرچه چربی قهوهای کمتری در بدن وجود داشته باشد، این اسیدهای آمینه کمتر فیلتر میشود و خطر ابتلا به این شرایط افزایش مییابد.
همچنین در مطالعه دیگری، پژوهشگران به بررسی این موضوع پرداختند که آیا نوعی دارو میتواند همان واکنشی را ایجاد کند که سرما در سلولهای چربی قهوهای ایجاد میکند؟ آنها امیدوارند که تحریک این واکنش از طریق دارو، به روشهای جدید کاهش وزن منجر شود.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی چربی قهوهای، عملکرد و تاثیر آن در کنترل چاقی و اضافه وزن پرداختیم. محققان همواره در حال تلاش برای یافتن راههای جدید و آسانتر برای کاهش وزن هستند. با این حال، قبل از اینکه پزشکان بتوانند یک قرص یا راه حل سریع دیگر برای تبدیل چربی سفید به قهوهای ارائه دهند، تحقیقات بیشتری لازم است.
source