چرا کم خونی باعث چاقی میشود؟
کم خونی به خودی خود مستقیما باعث افزایش وزن نمیشود، اما چندین عامل و مکانیسم غیرمستقیم وجود دارد که کم خونی میتواند از طریق آنها با تغییرات وزن مرتبط باشد. این عوامل را در ادامه بررسی میکنیم.
خستگی و کاهش فعالیت بدنی
کم خونی، به ویژه کم خونی ناشی از فقر آهن، اکسیژن رسانی به بافتهای بدن را کاهش میدهد و منجر به خستگی و کاهش سطح انرژی شما میشود. این خستگی به مرور باعث کاهش تحرک و فعالیت شما شده و باعث میشود بدن کالری کمتری بسوزاند. این مسئله به طور بالقوه منجر به افزایش وزن خواهد شد. به یاد داشته باشید، جهت درمان کم خونی خود می توانید خرید قرص آهن را بدون نسخه انجام دهید.
تغییر متابولیسم بدن
کم خونی میتواند فرآیندهای متابولیک را تغییر دهد. به عنوان مثال، کم کاری تیروئید که در برخی موارد با کم خونی همراه است، متابولیسم بدن را کند کرده و میتواند منجر به افزایش وزن شود. علاوه بر این، متابولیسم کند به مرور زمان باعث میشود بدن شما چربی بیشتری ذخیره کند.
احتباس آب
کم خونی شدید ممکن است باعث استرس قلب و کلیه شود که منجر به احتباس مایعات یا ادم میشود زیرا بدن تلاش میکند گردش خون را حفظ کند. این احتباس مایع میتواند به عنوان افزایش وزن ظاهر شود.
میل به غذا و تغییر رژیم غذایی
کمبود آهن ممکن است میل به غذاهای پر کالری و غیر مغذی را افزایش دهد. مصرف بیش از حد غذاهای پر کالری برای جبران انرژی کم میتواند به افزایش وزن کمک کند.
بیشتر بخوانید: برای درمان کم خونی چه بخوریم؟
بیماریهای زمینهای
برخی از شرایط ایجاد کم خونی مانند کم کاری تیروئید یا سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نیز با افزایش وزن مرتبط هستند. کم خونی در این موارد یک علامت است و بیماری زمینهای باعث تغییر وزن میشود.
بیشتر بخوانید: کم خونی در کودکان و خطرات ناشی از آن
سخن پایانی
ارتباط بین کم خونی و افزایش وزن معمولا غیرمستقیم است و تحت تاثیر کاهش فعالیت، تغییرات متابولیک و… است. درمان کم خونی با درمان پزشکی مناسب، رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی منظم میتواند به کاهش این عوارض کمک کند. اگر در کنار کم خونی افزایش وزن را تجربه میکنید، ضروری است که با پزشک مشورت کنید تا علت زمینهای را مشخص و یک برنامه درمانی مناسب تهیه کنید. به علاوه، برخی از انواع کمخونی میتوانند باعث کاهش اشتها شوند که در نتیجه منجر به کاهش مصرف غذا و کاهش وزن خواهد شد.
source