رئیس گروه مدیریت بیماری‌های منتقله از آب و غذا مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با اشاره به آمار اعلام‌شده در این زمینه گفت: سالانه بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار مورد آلودگی به شپش سر از مراکز بهداشت در سطح کشور گزارش می‌شود.

پدیکلوزیس یا آلودگی شپش‌ها شایع‌ترین آلودگی‌های انگل‌های خارجی بدن انسان هستند. شپش به عنوان حشرات کوچک و خونخوار، انگل‌های خارجی بدن محسوب می‌شوند که در سه نوع اصلی شپش سر، شپش تن و شپش عانه طبقه‌بندی می‌شوند.

رئیس گروه مدیریت بیماری‌های منتقله از آب و غذا مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با اشاره به نوع انتقال شپش سر، گفت: شپش سر فقط از انسان به انسان منتقل می‌شود و مخزن آن منحصر به انسان است و موجود دیگری نمی‌تواند به عنوان مخزن عمل کند.

رئیس گروه مدیریت بیماری‌های منتقله از آب و غذا مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، شیوع آلودگی به شپش سر را به عللی مانند تجمعات در مدارس، به‌ویژه در میان کودکان، در فصل مدارس مربوط کرد.

وی همچنین با اشاره به آمار سالانه موارد آلودگی به شپش سر، گفت: با این حال، امسال نسبت به سال‌های گذشته افزایش خاصی در موارد آلودگی ثبت نشده است.

رئیس گروه مدیریت بیماری‌های منتقله از آب و غذا مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت گفت: شپش سر از دو طریق مستقیم و غیرمستقیم منتقل می‌شود. روش نخست روش مستقیم بوده و از تماس فرد با فرد آلوده، به‌ویژه در محیط‌های تجمعی مانند مدارس است. شپش سر در دختران نسبت به پسران و در کودکان نسبت به بالغین شیوع بیشتری دارد.

وی در توضیح انتقال شپش سر از طریق غیرمستقیم گفت: استفاده از وسایل شخصی فرد آلوده مانند حوله، شانه، کلاه، روسری، بالش و لباس خواب سبب انتقال شپش سر شده و این انتقال می‌تواند از طریق شپش بالغ، تخم شپش یا نوزاد آن رخ دهد.

رئیس گروه مدیریت بیماری‌های منتقله از آب و غذا مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با اشاره به اهمیت رعایت بهداشت در جلوگیری از انتقال شپش سر، گفت: آلودگی به شپش سر به طبقه یا جامعه خاصی محدود نمی‌شود و ممکن است در تمام سطوح اجتماعی از شمال تا جنوب شهرها و در افراد فقیر و غنی دیده شود.

وی در ادامه تصریح کرد: رعایت بهداشت جمعی و فردی نقش کلیدی در کاهش شیوع این آلودگی دارد.

رئیس گروه مدیریت بیماری‌های منتقله از آب و غذا مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با اشاره به شناسایی منبع و مخزن آلودگی، گفت: معلمان، مربیان بهداشت مدارس و خانواده‌ها می‌توانند از طریق غربالگری و توجه به علائمی مانند خارش مکرر سر، افراد آلوده را شناسایی کنند.

وی با اشاره بهروش‌های پیشگیری از انتقال شپش سر، گفت: با رعایت اصول بهداشتی، از جمله عدم استفاده مشترک از وسایل شخصی و شستن مرتب سر با شامپوی پرمترین یک درصد و لوسیون دایمتیکون چهار درصد و همچنین شستن و استفاده از اسپری ضد حشرات برای البسه و وسایل خواب، می‌توان از انتقال شپش جلوگیری کرد.

وی همچنین تصریح کرد: این موضوع یادآور اهمیت آگاهی‌رسانی و نظارت مداوم بر شرایط بهداشتی در محیط‌های پرجمعیت، به‌ویژه مدارس است. وزارت بهداشت همچنان بر اقدامات پیشگیرانه تاکید دارد و آماده ارائه آموزش و خدمات لازم برای کنترل این آلودگی در سطح کشور است.