به گزارش سلامت نیوز به نقل از میزان،مادر و پدر بودن با وجود همه دشواریها و فداکاریهایی که به همراه دارد یکی از بزرگترین لذتهای زندگی است، اما ممکن است عدهای از افراد به دلایل مختلف نتوانند این حس زیبا را به صورت طبیعی تجربه کنند. این افراد میتوانند با به سرپرستی یک کودک بی سرپرست یا بد سرپرست که به سازمان بهزیستی سپرده شده است حس زیبای پدر و مادر بودن را تجربه کنند. همچنین زوجهایی که فرزند دارند و بانوان بدون شوهر که بیش از ۳۰ سال سن دارند نیز میتوانند فرزندی را به سرپرستی بگیرند که در این گزارش به صورت کامل در مورد به سرسرپرستی گرفتن فرزند خوانده توضیحاتی ارائه شده است.
شرایط لازم برای به سرپرستی گرفتن فرزند خوانده
سعید بابایی، مدیرکل دفتر مراقبت و توانمندسازی کودکان و نوجوانان بهزیستی کشور در گفتوگو با میزان درباره شرایط لازم برای به سرپرستی گرفتن فرزند خوانده از بهزیستی ضمن اشاره به اینکه زن و شوهر بدون فرزند، دختران و زنان بدون شوهر و همچنین زن و شوهر دارای فرزند میتوانند متقاضی سرپرستی از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست تحت پوشش سازمان بهزیستی باشند، گفت: لازم است این افراد سلامت جسم و روان لازم و توانایی عملی نگهداری از کودک را دارا باشند، اعتیاد به مواد مخدر، روانگردان و الکل نداشته باشند، مبتلا به بیماری واگیر و یا صعبالعلاج نباشند، معتقد به یکی از ادیان مصرح در قانون اساسی و دارای صلاحیت اخلاقی و تابعیت ایرانی باشند.
البته بر اساس قانون بانوان ایرانی که همسر خارجی دارند نمیتوانند متقاضی سرپرستی باشند مگر آن که شوهر خارجی تابعیت ایرانی نیز داشته باشد. همچنین حداقل یکی از زوجین باید بیشاز سی سال سن داشته باشد و بانوی مجرد نیز برای به سرپرستی گرفتن فرزند باید حداقل سی سال سن داشته باشد.
وی با بیان این که متقاضیان کمتر از پنجاه سال در اولویت هستند، ادامه داد: ملاک ما شرایطی است که کودک در آن آسایش داشته باشد. متقاضیان به سرپرستی گرفتن فرزند باید محکومیت کیفری نداشته و تمکن مالی داشته باشند. تمکن مالی به معنای داشتن شغل پایدار و خانه مسکونی اعم از ملکی یا استیجاری و سایر موارد است که توسط کارشناسان بهزیستی سنجیده میشود. همچنین لازم است متقاضیان دارای بیمه پایه اجتماعی و درمان باشند.
مدیرکل دفتر مراقبت و توانمندسازی کودکان و نوجوانان بهزیستی کشور با اشاره به این که بر اساس قانون کودک تحت سرپرستی حتی در صورت تمایل سرپرستان از ارث آنان برخوردار نیست، افزود: به منظور تأمین منافع مادی کودک، سرپرستان باید به دستور دادگاه بخشی از اموال یا حقوق خود را به نفع کودکان یا نوجوانان تحت سرپرستی خود تملیک یا تعهد به تملیک کنند و سرپرستان موظف هستند با نظر سازمان بهزیستی خود را نزد یکی از شرکتهای بیمه به نفع کودکان یا نوجوانان تحت سرپرستی خود بیمه عمر کنند و تملیک اموال یا حقوق، یا تعهد به تملیک اموال یا حقوق در آینده به نفع کودک یا نوجوان و نیز بیمه عمر باید هم توسط زن و هم توسط شوهر انجام شود.
شرایط لازم برای به سرپرستی گرفتن فرزند توسط زوجین بدون فرزند
بابایی درباره شرایط لازم برای به سرپرستی گرفتن فرزند توسط زوجین بدون فرزند بیان کرد: لازم است پنج سال از تاریخ ازدواجشان گذشته و از ازدواج فعلی خود فرزند نداشته باشند، اما اگر زوجین بنا به تشخیص پزشکی قانونی بچهدار نشوند نیاز به گذشت پنج سال نیست و چنانچه از ازدواج متقاضیان پنج سال گذشته و فرزند نداشته باشند، نیاز به اخذ گواهی از پزشک متخصص زنان و زایمان نیست.
شرایط لازم برای به سرپرستی گرفتن فرزند توسط دختران و زنان بدون شوهر
وی درباره شرایط لازم برای به سرپرستی گرفتن فرزند توسط دختران و زنان بدون شوهر نیز توضیح داد: زنان مجرد اگر بخواهند سرپرستی خواهران و برادران یا برادرزادهها یا خواهرزادهها یا نوههای خود را به عهده بگیرند، داشتن فرزند بلامانع است. قانون به زنان و دختران مجرد اجازه داده است که فقط کودک دختر را به سرپرستی بپذیرند، اما چنانچه زنان و دختران مجرد بخواهند سرپرستی برادر یا پسر برادر یا پسر خواهر یا نوه خود را بپذیرند، بهزیستی موضوع را به دادگاه منعکس میکند و اگر دادگاه این امر را بپذیرد، بهزیستی فرایند انجام کار را ادامه میدهد. همچنین لازم است دختران و زنان بدون شوهر دارای منزل مسکونی به صورت مستقل باشند البته ملکی یا استیجاری بودن منزل تفاوتی ندارد و اگر متقاضی در منزلی به همراه اعضای خانوادهاش زندگی میکند باید خانهاش امکانات رفاهی برای کودک را داشته باشد و همچنین اعضاء خانواده نیز باید بررسی شوند.
مدیرکل دفتر امور کودکان و نوجوانان بهزیستی کشور درباره شرایط لازم برای به سرپرستی گرفتن فرزند توسط زن و شوهر دارای فرزند عنوان کرد: برای پذیرش درخواست زوجین دارای فرزند، رعایت تناسب سنی کودکان زیستی متقاضی و کودک تحت سرپرستی الزامی است.
روند به سرپرستی گرفتن فرزند خوانده
بابایی ضمن اشاره به این که افراد متقاضی به سرپرستی گرفتن فرزند میتوانند برای ثبت درخواستشان به سامانه ملی فرزندخواندگی سازمان بهزیستی به نشانی adoption.behzist.net مراجعه کنند و پس از تماس بهزیستی بنا به محل زندگیشان به اداره بهزیستی محل مراجعه کنند، گفت: مدارک لازم برای تشکیل پرونده عبارت است از: تصویر کلیه صفحات شناسنامه ایرانی متقاضیان، تصویر کارت ملی متقاضیان، تصویر سند ازدواج زوجین متقاضی، تصویرآخرین مدرک تحصیلی متقاضیان، تصویر سند مالکیت یا مبایعهنامه منزل یا اجارهنامه، اصل یا تصویر گواهی مربوط اشتغال به کار یا تعیین میزان تقریبی درآمد متقاضیان مانند حکم کارگزینی، فیش حقوقی، پروانه کسب، تصویر مدارک بیمه پایه اجتماعی، اصل گواهی پزشک متخصص زنان و زایمان مبنی بر عدم امکان بچهدار شدن برای زوجین فاقد فرزندی که پنج سال از ازدواج آنان نگذشته باشد و بخواهند از اولویت اول برخوردار شوند.
وی با بیان اینکه بیشتر متقاضیان کودک شیرخوار میخواهند و حتی اگر شما شرایط سرپرستی از شیرخوار را داشته باشید، باید انتظار بیشتری را تحمل کنید، ادامه داد: لازم است بین متقاضیان و کودک تحت سرپرستی، فاصله سنی متناسب وجود داشته باشد و اگر سنشان بالا باشد کودک شیرخوار به آنها تعلق نمیگیرد. همچنین بیشتر متقاضیان، کودک دختر میخواهند، حتی اگر شما شرایط سرپرستی از دختر را داشته باشید ممکن است لازم باشد انتظار بیشتری را تحمل کنید.
مدیرکل دفتر مراقبت و توانمندسازی کودکان و نوجوانان بهزیستی کشور افزود: بسیاری از متقاضیان کودک بدون سرپرست میخواهند و این در حالیست که بیشتر کودکان تحت مراقبت سازمان بهزیستی بدسرپرست هستند یعنی پدر و مادر دارند و بهزیستی تا قبل از اظهار نظر مرجع قضایی نسبت به صلاحیت یا عدم صلاحیت والدین آنها اجازه ندارد آنها را به متقاضیان بسپارد. همچنین ممکن است در زمانی که شما درخواست میدهید، کودک متناسب با شرایط شما در اختیار بهزیستی نباشد در این صورت، اگر شرایط شما به صورت کلی مورد تأیید بهزیستی باشد، درصورت تمایل میتوانید در لیست انتظار قرار گیرید تا به شما اطلاع داده شود. نکته مهم دیگر نیز این است که خانوادههای فرنزدپذیر متعهدند تا پایان ۱۸ سالگی امر نظارت بهزیستی بر وضعیت کودک را پذیرا باشند.
بابایی گفت: هر سال حدود ۲ هزار و ۵۰۰ کودک وارد خانواده فرزندپذیر میشوند که از این تعداد حدود ۳۰ کودک به بانوان مجرد سپرده میشوند.