به گزارش خبرگزاری سلامت (طبنا) گیلان: موضوع سلامت و اهمیتی که دنیا برای آن قائل شده است، باعث گردیده تا حوزه سلامت هم‌سطح حوزه امنیت و چه بسا، حساس‌تر از آن تلقی شود. در واقع، این طور می‌توان گفت که اگر سلامت جامعه‌ای به خطر بیافتد و تهدید شود؛ آن جامعه دچار التهاب و نابسامانی خواهد شد. لذا، حوزه سلامت در هیچ کجای این سیاره خاکی، شوخی بردار نیست.

اساساً، سلامت مقدمه پیشرفت و توسعه جوامع را رقم می‌زند و اگر جامعه‌ای از سطح بالای سلامت در تمامی زیرشاخه‌های آن برخوردار باشد، خواهد توانست پله‌های ترقی را با سرعت بیشتری طی کند.

سلامت چیست؟

ابتدا باید به یک تعریف شفاف و روشن از سلامت برسیم تا بتوانیم اهمیت آن را درک کنیم.

سلامت را می‌توان شامل سلامت جسم و روان دانست و اگر هر کدام از این دو مقوله آسیب ببیند و یا تضعیف شود، سلامت جامعه آسیب پذیر خواهد شد. بنابراین، سلامت را باید در قالب سلامت جسم و روان تعریف کرد.

در کنار آن، ابعاد مختلف و تشکیل دهنده سلامت را باید شناخت که شامل مباحث اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیتی می‌شود. به طوری که اگر هر کدام از این موضوعات در حوزه سلامت کم رنگ شود، سلامت فردی و جمعی جامعه به خطر می‌افتد. در این بین، ابعاد اقتصادی و اجتماعی سلامت را می‌توان در اولویت قرار داد. به طوری که موضوع پرداخت از جیب بیمار، سهم سلامت از GDP، تعرفه‌ها و…، در بخش اقتصادی سلامت می گنجد و موضوعاتی همچون دریافت زیرمیزی، قصور پزشکی و…، در بُعد اجتماعی سلامت قرار می‌گیرد.

سلامت یک حوزه استراتژیک است

با توجه به ابعاد مختلف سلامت، می‌توان ادعا کرد که حوزه سلامت یک حوزه استراتژیک در هر جامعه‌ای تلقی می‌شود که تضعیف این حوزه، منجر به تهدید امنیت جامعه خواهد شد.

شاید، آشکارترین مثال در باب اهمیت حوزه سلامت را بتوان به دارو بسط داد. با کوچک‌ترین کمبود و نبود داروهای مهم در یک جامعه، به یکباره شرایط آن جامعه بحرانی خواهد شد تا جایی که می‌تواند امنیت آن جامعه را تهدید کند.

تخلف یا قصور؛ هر دو تهدید کننده سلامت هستند

موضوعی که می‌توان به آن از جنبه آسیب حوزه سلامت نگاه کرد، تخلفاتی است که در این حوزه رخ می‌دهد و منجر به تهدید سلامت جامعه می‌شود.

این تخلفات می‌تواند از سوی کادر درمان و…، رخ دهد و باعث بر هم خوردن نظم سلامت شود. اما، شکل دیگری از تضعیف سلامت در قالب قصور کادر درمان رخ می‌دهد که باز هم تهدید کننده سلامت جامعه است. در واقع، هر دو شکل تخلف و قصور، تهدید کننده سلامت افراد و جامعه هستند.

سکوت معنادار صاحبان صنف سلامت!

تخلف یا قصور پزشکی، موضوعی نیست که انتظار داشت هرگز رخ ندهد یا اتفاق نیافتد، اما بعضاً شاهد اتفاقات و تخلفاتی هستیم که نمی‌توان آنها را نادیده گرفت. زیرا، شدت آنها به قدری است که مجال سکوت را از آدمی می‌گیرد و لاجرم باید در مقابل آنها واکنش نشان داد. این قبیل تخلفات در حوزه سلامت که ارتباط مستقیم با جان مردم دارد، به هیچ وجه قابل چشم پوشی نیست و انتظار می‌رود در وهله اول، صاحبان صنف نسبت به آن موضع گیری کنند و واکنش نشان بدهند.

در چند وقت اخیر، بعضاً شاهد بروز تخلف و قصور در حوزه درمان کشور بوده ایم که انتظار می‌رفت با واکنش شدید جامعه پزشکی همراه باشد. اما، به نظر می‌رسد که برخی از اهالی صنف سلامت فقط در مواقعی که پای اهداف صنفی در میان است؛ لب به اعتراض می‌گشایند و در این قبیل موارد که تخلفی یا قصوری رخ می‌دهد، سکوت پیشه می‌کنند.

چرا اجازه می‌دهیم تخلف یا قصور رخ دهد و بعد، در سکوت خبری از کنار آنها عبور کنیم، بدون اینکه از خودمان واکنش نشان دهیم. این در حالی است که در موضوعاتی مثل تعرفه‌ها، مطالبات و…، شاهد فریادهای صاحبان صنف هستیم.

حادثه بیمارستان چشم پزشکی «نگاه»، بعد از گذشت سه ماه از وقوع آن، به تازگی در رسانه‌ها سروصدا کرده و همین امر باعث واکنش مسئولان مربوطه گردیده است. در حالی که انتظار می‌رود این قبیل واکنش‌ها، در زمان خودش صورت بگیرد. البته با شدت و حدت بیشتری که بتواند مردم را قانع کند.

تخلفی که در یکی از بیمارستان‌های تبریز صورت گرفته و…، نشان می‌دهد که حوزه سلامت کشور، بیش از هر زمان دیگری نیاز به مراقبت از سوی صاحبان صنف دارد و لاجرم، سکوت در این قبیل اتفاقات ناگوار، جایز نیست.

source