شعارسال: معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به حادثه ناگوار عارضه عفونت چشمی برای ۹ بیمار در بیمارستان چشم پزشکی نگاه، توضیحاتی در خصوص رسیدگی به این واقعه ارائه نمود و در اطلاعیه منتشره آمده است که:
به دنبال وقوع حادثه ناگوار عارضه عفونت چشمی (اندوفتالمیت) در بیمارستان چشم‌پزشکی نگاه (تاریخ عمل جراحی ۱۷ مهرماه ۱۴۰۳) که به از دست رفتن دید یک چشم در ۹ نفر از بیماران این بیمارستان منجر شد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن ابراز تاسف و اعلام همدردی با آسیب‌دیدگان، بررسی همه‌جانبه موضوع را برای کشف علل آن، پیشگیری از وقوع موارد مشابه و احقاق حق خسارت‌دیدگان، وظیفه خود می‌داند و پیگیری‌ها و بررسی‌های لازم را پس از اطلاع از ماجرا و از همان مهرماه آغاز کرده است.
این اطلاعیه افزوده است: به دنبال وقوع این حادثه و آشکار شدن علایم عفونت در عصر روز ۱۸ مهر ماه، طبق روال معمول و بر اساس پروتکل‌های وزارت بهداشت، گزارش عفونت توسط پزشکان معالج به تیم مدیریتی بیمارستان اعلام و روند درمانی بیماران توسط مسئول فنی بیمارستان پیگیری و در ۱۹ مهر ماه، کمیته اضطراری با حضور مسئولان معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و بیمارستان تشکیل ‎شد. در نخستین تصمیم ضروری، تعطیلی سریع تمام اتاق‎‌های عمل در تاریخ ۱۹ مهرماه اعمال شد و درمان بیماران دچار عفونت، تحت بررسی ویژه و پیگیری سریع معاونت درمان وزارتخانه قرار گرفت و در تاریخ ۲۰ مهر ماه، تیم کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در بیمارستان جهت ارزیابی عوامل احتمالی دخیل در بروز عفونت در بیمارستان مستقر و نتایج ارزیابی آن‌ها به آزمایشگاه مرجع ارسال شد. از ۹ بیمار دچار عفونت در زمان ترخیص ۴ نفر دچار کاهش دید در حد درک نور و ۵ بیمار دچار کاهش دید در حد عدم درک نور بودند. در تاریخ ۲۴ مهر ماه، کمیته درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مجدد تشکیل و وضعیت بیماران، پیگیری ‎شد؛ کمیته کنترل عفونت، برای کشف منشا آلودگی ارزیابی‌های علمی لازم را انجام داد. همه اتاق‌های عمل از تاریخ ۱۹ مهرماه به‌مدت یک هفته تعطیل و راه‌اندازی مجدد اتاق‌های عمل به انجام بررسی‌های کارشناسی بیشتر منوط شد. تیم اتاق عمل جهت بررسی‌های بیشتر و ارائه توضیحات لازم، از نظر انجام درست مسئولیت، در معاونت درمان و همچنین مراجع قضایی مورد سوال قرار گرفتند و بر اساس تصمیم‌های اتخاذ شده، دو نفر از کادر اتاق عمل و همچنین مسئول فنی بیمارستان که در خطای احتمالی رخ‌داده مسئولیت داشتند، تعلیق شدند؛ همچنین ابعاد قضایی این موضوع در دادسرای جرایم پزشکی در حال پیگیری است.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن اظهار تاسف و همدردی عمیق با بیماران آسیب دیده، اعلام می‌دارد که معاونت درمان و اداره کل بازرسی این وزارتخانه در تمام مراحل بررسی موضوع این پرونده، به طور جدی پیگیری‌های لازم را انجام داده اند و بررسی همه جانبه موضوع را تا مشخص شدن دقیق ابعاد آن ادامه خواهند داد و درباره آن اطلاع رسانی خواهند کرد.

توضیحات وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی درباره حادثه بیمارستان نگاه و نابینایی ۹ بیمار

محمد رئیس زاده رئیس سازمان نظام پزشکی نیز درباره نابینا شدن ۹ نفر در بیمارستانی در تهران گفت: افراد آسیب دیده اگر به سازمان نظام پزشکی شکایت کنند، بر اساس موازین علمی با خاطیان برخورد جدی می‌شود. کمیته‌ای برای بررسی ابعاد دقیق حادثه تشکیل شده وطبق اطلاع بنده، انتقال عفونت از تجهیزاتی رخ داده که جزو فیلد جراحی نبوده است.

رئیس زاده با بیان اینکه وزارت بهداشت موظف است که سالانه مراکز بیمارستانی را مورد نظارت و ارزیابی قرار دهد، اظهار داشت: اگر مشخص شود که کوتاهی انجام شده، وزارت بهداشت می‌تواند از طریق پایین آورد درجه اعتبار موسسات درمانی با آن‌ها برخورد کند. وی با بیان اینکه حادثه رخ داده مربوط به ۲ ماه پیش است، تاکید کرد: عفونت بیمارستانی در همه دنیا رخ می‌دهد و با توجه به قدمت ۲۵ ساله این مرکز و انجام جراحی روزانه ۱۵۰ مورد در اتاق‌های عمل این بیمارستان، عفونت بیمارستانی در این مرکز از میانگین کشوری کمتر است. رئیس سازمان نظام پزشکی گفت: جراحی همچون رانندگی است اگر اتوبوسی با وجود همه تمهیدات، چپ کند و افراد فوت شوند هر چند حادثه تاسف باری رخ داده، اما روالی شناخته شده است!

توضیحات وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی درباره حادثه بیمارستان نگاه و نابینایی ۹ بیمار

دکتر علی نیلی رئیس بیمارستان چشم پزشکی نگاه معتقد است با توجه به شواهد و علائم موجود، این احتمال قوی وجود دارد که عفونت چشمی بیماران نتیجه یک آلودگی عمدی بوده باشد. او دلیل خود را این‌طور توضیح داد: «وزارت بهداشت و دانشگاه شهید بهشتی نیز غیرعادی بودن وضعیت را تایید کرده‌اند و عمدی بودن حادثه، به عنوان اولین احتمال مطرح شد. شکل عفونت، پرسنل ثابت و بعضی مدارک دیگر نشان می‌دهد احتمالا عفونت عادی و شرایط عادی پزشکی نداشته‌ایم.». وی گفت: «از ابتدای امسال تا روز ۱۷ مهر بیش از ۱۳ هزار عمل جراحی در بیمارستان داشتیم که تا پیش از این اتفاق، فقط ۲ نفر دچار عفونت شده بودند. بر اساس آمار‌های جهانی بیشترین عفونت چشم بر اثر عمل جراحی ۲ در ۱۰۰۰ و کم‌ترین آمار ۴ در ۱۰ هزار نفر است. تعداد عفونت‌های بیمارستان نگاه حتی از حداقل آمار جهانی هم کمتر بوده است. پس از آن تاریخ هم بیش از ۵ هزار جراحی در این مرکز انجام شد و هیچ عفونتی نداشته‌ایم. اما روز ۱۷ مهر ۹ نفر پس از جراحی آب مروارید دچار عفونت داخلی چشم شدند که اتفاقی غیرعادی بود.».
در مقابل علی جعفریان جانشین وزیر بهداشت درخصوص ماجرای نابینایی ۹ بیمار پس از جراحی آب مروارید در بیمارستان نگاه معتقد است که، گویا آنچه باید استریل می‌بوده، استریل نبوده، اما عمدی در کار نبوده است. اتفاقات ناگواری مانند این اجتناب‌ناپذیر است و در همه جای دنیا رخ می‌دهد. پرونده در حال طی کردن روند قضایی است و افرادی که کوتاهی کرده‌اند از کار معلق شده‌اند.
انتشار نامه‌های درون‌سازمانی در بازنشر خبر:
هفته‌ی گذشته و ۲ ماه پس از این انتشار اولیه‌ی خیر، بار دیگر مطالبی درمورد حادثه‌ی بیمارستان نگاه منتشر شد. انتشار دو نامه‌ی درون سازمانی (خطاب به پزشکان بیمارستان نگاه) در کنار متن اصلی، باعث جلب توجه رسانه‌ای شد و این بار خیلی زود در رسانه‌های خارج از کشور بازتاب پیدا کرد. بازنشر مطالب بدون اطلاعات تکمیلی و پزشکی درمورد حادثه و روند درمانی و حقوقی آن، باعث شد انتقاد‌ها به سمت کل سیستم بهداشت و درمان کشور و وزارت بهداشت نیز امتداد پیدا کند. شیوه‌ای که نتیجه اصلی آن نگرانی بیماران برای مراجعه به همه مراکز درمانی و چشم‌پزشکی وکل نظام سلامت کشور خواهد بود. به گفته دکتر علی نیلی این نامه‌ها جزو ارتباط‌ها و دستورالعمل‌های معمول و درون سازمانی بوده و ربطی به این اتفاق نداشته‌اند. او همچنین تاکید کرد مراحل قانونی و حقوقی این اتفاق در حال پیگیری در نهاد‌های نظارتی پزشکی و قضایی است و احتمالا تا هفته آینده نتیجه اولیه اعلام خواهد شد.

توضیحات وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی درباره حادثه بیمارستان نگاه و نابینایی ۹ بیمار

حاشیه‌های ایجاد شده توسط شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس:
به دنبال رسانه‌ای شدن خبر نابینا شدن ۹ بیمار در یک روز در یکی از بیمارستان‌های تخصصب تهران، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ایران به این خبر واکنش نشان داده است. حسین علی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلسبیان داشته است: «این مساله در دستور کار کمیسیون است و پیگیری در این باره انجام خواهد شد، اما قرار نیست که مردم را نگران کنند. درست است که این اتفاق افتاده و اتفاق خیلی بدی هم بوده است، اما قرار نیست که هر روز همه خبر منتشر کنند… گروهی می‌خواهند این موضوع را برجسته کنند و حیثیت سلامت حوزه بهداشت و درمان را که افتخار نظام جمهوری اسلامی است خدشه‌دار کنند… ممکن است از این اتفاقات بیفتد و قبلا هم افتاده است.». او گفته است که «حتما وزارت بهداشت درمان و هم کمیسیون بهداشت و درمان مجلس این مساله را پیگیری می‌کنند و حتما با مسببان برخورد خواهد شد و تمام کار‌های قانونی در حال انجام است.». شهریاری از پوشش رسانه‌ای این خبر انتقاد کرده و گفته است: «اگر شما دامن نزنید و بزرگ نکنید مردم بی‌اعتماد نمی‌شوند. دلیلی ندارد که رسانه‌ها هر روز این مساله را برجسته کنند.».
خبرگزاری تابناک که برای نخستین بار این خبر را منتشر کرد، در واکنش به این سخنان نماینده مجلس نوشته است: «اظهارات وی (رئیس کمیسیون بهداشت مجلس) درباره بیمارستانی است که خود وی هم در لیست پزشکان آن قرار دارد و عمده پزشکان این مرکز نیز از سهامداران اصلی آن محسوب می‌شوند. غیر از شهریاری، نام بهرام عین‌الهی، وزیر پیشین بهداشت و شاهرخ رامین، نماینده دماوند و فیروزکوه و دبیرکل حزب قانون نیز در لیست پزشکان نگاه قرار دارند.».

پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون

source