علائم کمبود ویتامین  E

سطح طبیعی ویتامین E معمولا در محدوده 5.5 تا 17 میلی گرم در لیتر (mg/L) است. این بازه ممکن است برای نوزادان نارس و کودکان زیر 17 سال متفاوت باشد. همچنین این اعداد می‌تواند در آزمایشگاه‌های مختلف کمی ‌متفاوت باشد.

اگر میزان ویتامین E در خون یک فرد بالغ کمتر از 4 میلی گرم در لیتر باشد، دچار کمبود است و معمولا به مصرف قرص ویتامین E نیاز دارد. این علائم کمبود ویتامین E ممکن است در افراد مبتلا مشاهده شود:

ضعف عضلانی

ویتامین E برای عملکرد طبیعی سیستم عصبی مرکزی ضروری است. این ویتامین، یکی از آنتی اکسیدان‌های اصلی بدن است و کمبود آن منجر به آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو شده که در ادامه می‌تواند منجر به ضعف عضلانی شود.

اختلال در تعادل و راه رفتن

کمبود ویتامین E می‌تواند باعث آسیب به نورون‌های خاصی به نام نورون‌های پورکنژ و توانایی آن‌ها در انتقال سیگنال شود. غلاف نورون‌ها بیشتر از چربی تشکیل شده است. وقتی بدن دچار کمبود شدید ویتامین E باشد، در واقع آنتی اکسیدان‌های کمتری دارد. در نتیجه محافظت از این نورون‌ها ضعیف شده و عملکرد سیستم عصبی از بین می‌رود. ضعف عضلانی و اختلال در هماهنگی، از علائم عصبی کمبود این ویتامین است که نشان دهنده آسیب به سیستم عصبی مرکزی و محیطی است.

بی‌حسی و سوزن سوزن شدن

آسیب رسیدن به رشته‌های عصبی می‌تواند از انتقال صحیح پیام‌ها توسط اعصاب جلوگیری کند و در نتیجه احساس سوزن سوزن شدن و بی‌حسی در دست‌ها و پاها را ایجاد کند که به آن نوروپاتی محیطی نیز می‌گویند.

بی‌حسی و سوزن سوزن شدن

ضعف بینایی، از علائم کمبود ویتامین E

کمبود ویتامین E می‌تواند سلول‌های گیرنده نور در شبکیه و سایر سلول‌های چشم را ضعیف کند. این تحلیل می‌تواند به مرور زمان منجر به از دست دادن بینایی شود.

تضعیف سیستم ایمنی

برخی تحقیقات نشان می‌دهد که کمبود ویتامین E می‌تواند موجب مهار سلول‌های ایمنی شود. افراد مسن بیشتر در معرض این عارضه هستند.

علائم کمبود ویتامین e در کودکان

در کودکان نیز مشابه بزرگسالان، علائم ممکن است شامل واکنش‌های آهسته، مشکل در راه رفتن، از دست دادن هماهنگی، از دست دادن حس موقعیت (تشخیص موقعیت اندام‌ها بدون نگاه کردن به آن‌ها) و ضعف عضلانی باشد.

همچنین، کمبود ویتامین E می‌تواند باعث ایجاد نوعی کم خونی به نام کم خونی همولیتیک شود که در آن گلبول‌های قرمز پاره می‌شوند. نوزادان نارس که کمبود ویتامین E دارند، در خطر ابتلا به این اختلال جدی هستند. در این نوزادان، ممکن است خونریزی مغزی نیز رخ دهد و رگ‌های خونی چشم به طور غیر طبیعی رشد کنند. این اختلال، رتینوپاتی نارس نام دارد.

علائم کمبود ویتامین ای در زنان

کمبود ویتامین E در زنان می‌تواند باعث آسیب عصبی و عضلانی شود که منجر به از دست دادن احساس در دست‌ها و پاها، از دست دادن کنترل حرکت بدن، ضعف عضلانی و مشکلات بینایی می‌شود.

در روز چقدر به ویتامین E نیاز داریم؟

مقدار توصیه شده روزانه یا RDA ویتامین E بسته به سن و وضعیت فرد، متفاوت است:

سن دوز (میلی گرم)
1-3 6
4-8 7
9-13 11
14+ 15
دوران بارداری 15
دوران شیردهی 19

سخن پایانی

مسئول کمبود ویتامین E در بزرگسالان احتمالا یک بیماری مزمن یا بیماری ژنتیکی است. چنانچه رژیم غذایی حاوی مقادیر بسیار کم چربی، مسئول این کمبود باشد، می‌توان با افزودن چربی بیشتر به رژیم غذایی  و آن را درمان کرد. اگر کمبود، زود تشخیص داده شود و فرد درمان مستمر دریافت کند، معمولا ویتامین E فرد به سطوح کافی می‌رسد. چنانچه علائم کمبود ویتامین E را در خود مشاهده کردید، حتما به دنبال درمان آن باشید.

source