درمان سرماخوردگی در بارداری
بسیاری از افراد تصور میکنند بدن خانمها در دوران بارداری در مقابل بیماریها آسیب پذیرتر است، اما جالب است بدانید سیتسم ایمنی خانمها در دوران بارداری قویتر است. به همین بیماری یا سرماخوردگی در بارداری معمولا خطرناک نیست و اغلب نیازی به درمان پزشکی ندارد. علائم سرماخوردگی در بارداری پس از حدود ۲ تا ۳ روز، به اوج خود میرسد و سپس شخص شروع به بهبودی میکند. در این ایام برخی کارها وجود دارد که در صورت انجام و رعایت برخی موارد میتوانید طول درمان سرماخوردگی در بارداری را سریعتر طی کنید. برخی از این مراقبتها عبارتند از:
- داشتن استراحت کافی
- مصرف به اندازه کافی آب
- بالا گرفتن سر حین دراز کشیدن
- استفاده از اسپری بینی
- استفاده از کمپرس گرم روی سر یا سینوسها
- استنشاق بخار از طریق ذستگاه بخور
- مصرف عسل برای تسکین گلو درد
برخی از بانوان حین سرماخوردگی ممکن است بخواهند با دوش آب داغ درد خود را تسکین دهند. در این شرایط باید دمای آب زیر ۳۵ درجه سانتیگراد یا ۹۵ درجه فارنهایت باشد، زیرا افزایش دمای آب و بدن شخص میتواند برای جنین مضر باشد.
داروهای سرماخوردگی در دوران بارداری
بسیاری از افراد در زمان سرماخوردگی از داروهای بدون نسخه برای تسریع در روند درمان خود استفاده میکنند. استفاده از این داروها برای سرماخوردگی در بارداری ممکن است کمی چالش برانگیز و یا نگران کننده باشد و بانوان باردار بترسند تا از داروهای بدون نسخه استفاده کنند. در بین داروهای مختلف که برای سرماخوردگی هستند برخی از داروها بدون ضرر هستند و بانوان باردار با خیال راحت میتوانند از این داروها استفاده کنند. این در حالی است که برخی از داروها ممکن است برای سلامت جنین مضر باشد. به همین دلیل در صورتی که در دوران بارداری قرار دارید برای استفاده از هر نوع دارویی ابتدا با پزشک خود صحبت کنید.
استامینوفن
استامینوفن یکی از بیخطرترین مسکنها برای تسکین درد و بهبود سرماخوردگی میتوانید از آن استفاده کنید، اما با این حال برخی مطالعات نشان داده شده که استامینوفن ممکن است بر روی سلامت جنین تاثیر بگذارد. در نتیجه برای استفاده از استامینوفن جهت بهبودی سرماخوردگی در بارداری ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنید و در کمترین دوز از آن استفاده کنید.
داروی ضد سرفه
داروهای مختلفی برای تسکین سرفه وجود دارد که افراد میتوانند برای سرماخوردگی خود استفاده کنند. برخی از این داروها در دوران بارداری منع مصرف دارند و شما نمیتوانید از آنها استفاده کنید، در مقابل برخی داروها ضد سرفه وجود دارد که برای بانوان باردار نیز مناسب است، اما قاعده کلی برای استفاده از هر نوع دارویی در این دوران این است که ابتدا با پزشک متخصص مشورت کنید.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا NSAIDها ممکن است در دوران بارداری خطراتی داشته باشند. در اوایل بارداری، مصرف این داروها به دلیل کاهش مایع آمنیوتیک میتواند خطر سقط جنین را افزایش دهد.
پیشگیری از سرماخوردگی در بارداری
در کنار روشهایی که برای درمان سرماخوردگی در بارداری وجود دارد برخی اقدامات نیز وجود دارد که در صورتی که هنوز دچار سرماخوردگی نشده باشید به شما کمک میکند تا از این بیماری پیشگیری کنید. برخی از این اقدامات عبارتند از:
- شستن مرتب دستها
- اجتناب از تماس نزدیک با افراد بیمار
- اجتناب از دست زدن به صورت، بینی، دهان یا چشمها با دستهای شسته نشده
- خودداری از سیگار کشیدن
برخی از مواد مغذی نیز وجود دارند که برای بدن به خصوص در دوران بارداری اهمیت زیادی دارند و با تامین این مواد مغذی از طریق مکملها و رژیم غذایی میتوانید از بدن خود در برابر ویروسها و بیماریهای مختلف محافظت کنید. برخی از مواد مغذی عبارتند از:
- ویتامین C
- ویتامین D
- ویتامین A
- ویتامین E
- آهن
- سلنیوم
- روی
رینیت بارداری
رینیت در حالت کلی اصطلاحی است که برای التهاب و تورم غشاهای مخاطی بینی استفاده میشود. این اتفاق میتواند یکی از علائم سرماخوردگی باشد. به غیر از سرما خوردگی این بیماری میتواند به دلیل رینیت ناشی از بارداری (PIR) باشد.
رینیت ناشی از بارداری یک بیماری شایع است که علائمی مشابه سرماخوردگی ایجاد میکند. به دلیل شباهتی که بین علائم این دو بیماری وجود دارد برخی افراد رینیت بارداری را با سرماخوردگی اشتباه میگیرند. این بیماری به دلیل تغییراتی است که در طول بارداری در بدن رخ میدهد. علائم این بیماری به دلیل بارداری شروع میشود و پس از تولد نوزاد برطرف میشود. علائم PIR میتواند شامل موارد زیر باشد:
- آبریزش یا خارش بینی
- عطسه
- کاهش حس بویایی
خطرات سرماخوردگی در بارداری
سرماخوردگی در بارداری مانند هر سرماخوردگی دیگری است و خطر خاصی ندارد. با این حال، برخی عفونتها در این دوران ممکن است خطرناک باشد. یکی از این عفونتها آنفولانزا است. آنفولانزا میتواند علائمی مشابه سرماخوردگی داشته باشد، اما این بیماری شدیدتر از سرماخوردگی در بارداری است. علائم رایج آنفولانزا که در سرماخوردگی کمتر رایج هستند عبارتند از:
- خستگی یا ضعف
- تب
- لرز
- سردرد
- بدن درد
در صورتی که تشخیص دادید سرماخوردگی در بارداری شما به آنفولانزا تبدیل شده باید به پزشک مراجعه کنید.
آیا سرماخوردگی در بارداری بر نوزاد تأثیر میگذارد؟
در حالت کلی سرماخوردگی یکی از بیماریهای بدون عارضه است که بعد از مدتی توسط سیستم ایمنی بدن درمان میشود. سرماخوردگی در بارداری نیز خطر خاصی برای جنین ندارد، اما با این حال، دمای فرد میتواند بر جنین تأثیر بگذارد. اگر خانمها در این دوران دچار تبهای شدید هستند باید به پزشک مراجعه کنند تا وضعیت آنها مورد بررسی قرار بگیرد.
چه زمانی برای سرماخوردگی در بارداری باید به پزشک مراجعه کرد؟
زمانی که خانمها در دوران بارداری دچار سرماخوردگی میشوند علائم موقتی را ممکن است مشاهده کنند. بیشتر این علائم بعد از یک هفته از بین میرود. گاهی ممکن است علائم سرماخوردگی در بارداری ۱۰ تا ۱۴ روز باقی بماند. اگر شخصی در دوران بارداری علائم زیر را مشاهده کرد، باید فورا به پزشک مراجعه کند:
- تب
- مشکل در تنفس
- علائمی که بیش از ۱۰ روز طول میکشد
- شدید شدن علائم
- عود کردن مجدد علائم سرماخوردگی بعد از بهبودی
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی کامل بیماری سرماخوردگی در بارداری پرداختیم. سرماخوردگی در بارداری معمولا نگرانکننده نیست و با روشهای ساده قابل مدیریت است. با این حال، توجه به علائم و مشورت با پزشک در صورت بروز مشکلات شدید ضروری است. این کار باعث حفظ سلامت مادر و جنین میشود و از بروز خطرات ناخواسته جلوگیری میکند.
source