حسین گلرخی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا درباره ترومای روانی در افراد اظهار کرد: گاهی ممکن است افراد پس از استرس و اضطراب شدید متحمل آسیب و ضربه روانی شوند و به تبع آن آرامش و پایداری روان به صورت جدی آسیب می‌بیند که ترومای روانی است و بعد از ضربه روانی حالت‌های اضطرابی و ناپایداری روان پدیدار می‌شود.

وی با بیان اینکه واکنش افراد به ترومای روانی متفاوت است، افزود: لازم است بدانیم ترومای روانی احساس امنیت فرد را تحت شعاع قرار می‌دهد، در احساس ناامنی نیز حالت درماندگی، عجز، رفتارها و واکنش‌هایی که براساس منطق نیست و پر پایه هیجان است، بیشتر مشاهده می‌شود که از رایج‌ترین واکنش‌ها بعد از ترومای روانی است.

عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران درباره نشانه‌های واکنش ترومای روانی گفت: واکنش‌های غیرمنطقی در جسم و روان اثراتی دارد که در سطح روان می‌توان به شوک، انکار اتفاق، تلاش برای نپرداختن به آن، سردرگمی، دشواری در تمرکز، پرخاشگری، بیش حساسی، تحریک‌پذیری و نوسانات خلقی، سطح بالای ترس و اضطراب، احساس شدید، شرم و گناه، سرزنش، فاصله‌گذاری میان خود و دیگران، افت شدید روابط بین فردی، احساس یاس و ناامیدی، خستگی و فروپاشی اشاره کرد.

گلرخی با اشاره به اینکه در سطح جسم نیز تروما بی‌تأثیر نیست، تصریح کرد: بیش‌خوابی یا کم‌خوابی، اختلال کیفیت خواب، کابوس، خستگی پیوسته، خواب سبک، مشکل تمرکز، ضربان قلب بالا و اسپاسم و تنش‌های عضلانی از دیگر علائم ترومای روانی در جسم است.

وی خاطرنشان کرد: نکته مهم در مورد بروز ترومای روانی این است که گاهی اوقات افراد اثرات مقطعی را تجربه می‌کنند و بعد از گذشت زمان تصور می‌کنند که از اتفاق فاصله گرفتند و چالش خاصی را مرتبط با اتفاق تجربه نخواهند کرد، در حالی که اضطراب‌های پس از سانحه نقطه آغاز اختلالات فرد است، بنابراین اگر افراد در معرض استرس و اضطراب سنگین قرار گرفتند، باید تا مدتی رفتار و عملکردهای را مورد بررسی قرار دهند، چنانچه تغییری مشاهده کردند برای پیگیری و درمان اقدام کنند.

عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران اضافه کرد: شناخت مفهوم ترومای روانی پیچیدگی و آسیب‌های جدی آن می‌تواند کارکرد پیشگیرانه داشته باشد، بعضی از تروماهای روانی همچون تروماهایی که در روابط میان فردی ایجاد می‌شود، قابل کنترل است.

source