بیماریهای ریوی مزمن، مانند بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) و آسم، از جمله مشکلات جدی و رایج در سطح جهانی هستند که تأثیرات زیادی بر کیفیت زندگی بیماران دارند. این بیماریها میتوانند با علائمی چون تنگی نفس، سرفه مداوم و خسخس سینه، مدیریت روزمره زندگی را به چالش بکشند. در این راستا، درمانهای مختلفی برای بهبود وضعیت بیماران و کاهش علائم مرتبط، وجود دارد که یکی از آنها استفاده از داروهای برونکودیلاتور، از جمله کپسول تیوتروپیوم است.
کپسول تیوتروپیوم یک داروی استنشاقی است که برای درمان بیماریهای مزمن ریوی مانند بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) و در برخی موارد آسم استفاده میشود. این دارو به گروهی از داروها به نام برونکودیلاتورها تعلق دارد و از طریق باز کردن راههای هوایی و بهبود جریان هوا به داخل و خارج ریهها، باعث کاهش علائم بیماریهای ریوی میشود.
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی تیوتروپیوم شامل مهار گیرندههای M3 در عضلات صاف است که منجر به اتساع برونش میشود. جذب دارو با فراهمی زیستی 19.5% با شروع 30 دقیقه در مدت زمان > 24 ساعت میباشد. متابولیزه شده در کبد از طریق اکسیداسیون وابسته به CYP450 و متعاقب آن کونژوگاسیون گلوتاتیون است. حذف در نیمه عمر 5-6 روز است که در آخر از طریق ادرار دفع میشود.
مقدار مصرف کپسول تیوتروپیوم باید طبق دستور پزشک و با توجه به شرایط بیماری فرد تعیین شود. این دارو معمولاً یک بار در روز از طریق دهان استنشاق میشود. در هر کپسول 2 بار استنشاق شود تا مطمئن شوید که تمام دارو را استنشاق کرده باشید.
استفاده از کپسول تیوتروپیوم ممکن است باعث درد یا تحریک چشم، تاری دید موقت و سایر تغییرات بینایی شود. اگر همزمان از داروهای استنشاقی دیگر استفاده میکنید، حداقل 1 دقیقه بین مصرف هر دارو صبر کنید. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید.
در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته یک نوبت را دو بار استفاده نکنید.
موارد احتیاط قبل از مصرف کپسول تیوتروپیوم شامل حساسیت به دارو، سابقه پزشکی خاص، بیماری کبد، مشکلات روحی و روانی، اختلالات گوارشی، مشکلات کلیوی و…. است. همچنین توجه به برخی شرایط منع مصرف و تداخل دارویی ضروری است.
عوارض کپسول تیوتروپیوم شامل خشکی دهان، سینوزیت، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، درد شکم، عفونت، پادرد، یبوست، درد قفسه سینه، واکنش آلرژیک، افسردگی و…. است. اگر در حال مصرف این دارو هستید و علائم یک واکنش آلرژیک جدی را مشاهده میکنید، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
در ظاهر، این دارو در نمایاندن مشکلات تنفسی، یبوست و سرفه قابلتوجهی است. لیزا “یستر” هادلی نوبل laureate کوچک خبرنگار ارشد The Miami Times در بیکین ابتدا با منگوله های “دارو داخل هوا” سوءاستفاده می کردم. و یا کپسول دارو های از پیش آماده با مارک هنگ Kongさい}},kubectlIL before judgeNo