بر اساس گزارش پزشکان، کبودی ناگهانی بر روی پاها یا سایر بخش های بدن که به یک ضربه یا صدمه خفیف ایجاد می شود، باعث کبودی و تغییر رنگ پوست می شود. گاهی اوقات، کبودی بدون جراحت، نشانه ای از یک مشکل جدی است.

کبودی ناگهانی، بدون هیچ دلیل واضحی، بسیار نادر است. افرادی که مستعد ابتلا به کبودی هستند، ممکن است دلیل آسیب های جزئی را فراموش کنند. تغییر رنگ پوست به دلیل پاره شدن ناگهانی رگ های خونی، نتیجه یک کبودی است.

این امر، باعث می شود که خونریزی ناشی از رگ ها و مویرگ ها در نزدیکی سطح پوست جمع شده و ابتدا به عنوان لکه های سیاه و یا آبی ظاهر شده و هنگام بهبودی، به رنگ سبز و یا زرد تبدیل شوند. ممکن است در ابتدا این کبودی ها، درد آور بنظر برسند، اما زمانی که به بهبودی می روند، خارش پیدا کنند. بهبود کامل این کبودی ها بین یک تا دو هفته طول می کشد.

علت ظهور این کبودی ها، دانستن دلیل آنها می تواند در جلوگیری از بروز آنها در آینده، کمک کند و همچنین تعیین کند که آیا مراجعه به پزشک ضروری است یا خیر. کبودی ناگهانی به علل زیر اتفاق می افتد:

1. افزایش سن: کبودی در افراد مسن به دلیل تغییرات پوستی و کاهش سطح کلاژن ایجاد می شود. سالخوردگی باعث نازک شدن لایه چربی محافظ در پوست می شود و افراد مسن، بیشتر از جوانان، مستعد کبودی هستند.
2. کمبود ویتامین: یکی از دلایل کبودی، کمبود ویتامین است. به عنوان مثال، کمبود ویتامین C باعث کبودی و خونریزی بی دلیل می شود و ویتامین K در لخته شدن خون، نقش مهمی دارد.
3. عوارض جانبی برخی داروها و مکمل ها: مصرف برخی از داروها و مکمل ها، باعث نازک شدن رگ های خونی می شود. به گفته پزشکان، مصرف آسپرین، برخی داروهای ضد انعقادی و آنتی بیوتیک ها، می تواند مشکلاتی را در لخته شدن خون ایجاد کند.
4. ژنتیک: گاهی کبودی ناگهانی، به علل ژنتیکی مربوط می شود. زنان در این شرایط، به دلیل داشتن رگ های نازک تر، نسبت به مردان، مستعدتر هستند.
5. اختلالات خونریزی: اختلالات خونریزی بدون هیچ علتی، باعث کبودی ناگهانی بر روی بدن می شود. به عنوان مثال، افراد مبتلا به هموفیلی و ویلبراند، به این مشکل مبتلا هستند.
6. آفتاب سوختگی: نور آفتاب، برای دریافت ویتامین D لازم است، اما قرارگیری بیش از حد در معرض آفتاب، به پوست آسیب می رساند. اثرات کبودی آفتاب سوختگی، به زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارند و حتی ممکن است این اثرات ماندگار نیز باشند.
7. ورزش: انجام ورزش های سنگین، مانند بلند کردن وزنه و تمرینات فشرده، باعث ایجاد کبودی های ناگهانی بر روی پوست می شود. همچنین، شکستگی ناخن پاهای دونده ها، یکی از شایع ترین علل کبودی است.
8. دیابت: کبودی ناگهانی در پاها، یکی از علائم دیابت پیشرفته است. این بیماری، بر رگ های خونی تاثیر می گذارد و منجر به بیماری عروق محیطی می شود.
9. عفونت های ویروسی: عفونت های ویروسی، باعث ایجاد وضعیتی به نام ترومبوسیتوپنی می شود که در لخته شدن خون، تاثیر می گذارند. برخی از عفونت های ویروسی شایع، عبارتند از آبله مرغان، اوریون و سرخجه.
10. بیماری های خود ایمنی: اختلالات خود ایمنی، زمانی ایجاد می شوند که بدن، به جای مبارزه با عفونت ها، آنتی بادی هایی را علیه بافت های خودی بدن تولید کند. برخی از این بیماری ها، عبارتند از لوپوس، آرتریت روماتوئید و واسکولیت.
11. سایر علل کبودی: برخی از مشکلات جدی پزشکی، سبب کبودی ناگهانی می شوند. این بیماری ها، در ابتدا علائم دیگری دارند و کبودی در مراحل بعدی آنها، رخ می دهد. این بیماری ها، عبارتند از بیماری های کبدی، بیماری های کلیوی و سرطان.

در صورت مشاهده علائم زیر، به پزشک مراجعه کنید:

– آثار کبودی بعد از گذشت دو هفته، درمان نشده باشد.
– بدون هیچ دلیل واضحی، متوجه کبودی در پاها و یا سایر بخش های بدن شده باشید.
– کبودی بی علت و ناگهانی شروع شده باشد.
– در قسمت کبودی، احساس درد داشته باشید.