قرص آهن را کی بخوریم؟ پاسخ کوتاه
اگر به دنبال پاسخ کوتاه و سریع برای این سوال هستید؛
ابتدا بایستی بدانید که بهترین زمان مصرف قرص آهن، طبق چیزی است که پزشک شما تجویز نموده است. اما اگر پزشک دستور مصرف خاصی ارائه نداده است، باید قرص آهن را با معده خالی، حداقل یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا مصرف کنید.
اگرچه بهترین اثرگذاری این مکمل هنگام مصرف با معده خالی است، این کار معایب خود را نیز دارد. برخی از افراد ممکن است دچار ناراحتیهای گوارشی مانند تهوع، استفراغ، سوزش سر دل، گرفتگی معده و یبوست شوند. برای جلوگیری از این عوارض جانبی ناخوشایند، مصرف مکمل همراه با غذا یا در پایان آن اشکالی ندارد. توجه داشته باشید که در این صورت، مصرف میوهها و سبزیجات غنی از ویتامین C و خودداری از مصرف قهوه، چای، لبنیات یا غذاهای پرفیبر توصیه میشود.
عوامل موثر بر جذب آهن
حالا اگر تمایل دارید در رابطه با سوال “قرص آهن را کی بخوریم؟” اطلاعات بیشتری کسب کنید، در ادامه با ما همراه باشید تا بررسی کنیم چه عواملی میتوانند بر جذب آهن تأثیر بگذارند.
مواد غذایی
- برخی از مواد مغذی و سایر ترکیبات موجود در غذا مانع جذب آهن میشوند:
به عنوان مثال، کلسیم موجود در محصولات لبنی، کافئین قهوه و پروتئینهای موجود در زرده تخم مرغ در صورت مصرف زیاد در کنار مکملهای آهن، میتوانند جذب آهن را کاهش دهند. این غذاها اغلب تشکیلدهنده وعده صبحانه هستند. بهتر است بین مصرف مکملهای آهن و این مواد غذایی، حداقل 2 ساعت فاصله باشد.
پلی فنولها، فیتاتها و اگزالاتها که در غذاهای گیاهی یافت میشوند، میتوانند با اتصال به آهن جذب آن را مختل کنند. به همین دلیل، بهتر است قرص آهن را با غذاهای غنی از اگزالات مانند اسفناج، شاتوت، آجیل، کاکائو و چای، یا غذاهای با فیتات بالا مانند سبوس، غلات و حبوبات مصرف نکنید. اگرچه شواهد در این باره کاملا قطعی نیست.
چای حاوی ترکیباتی به نام تانن است. برخی تحقیقات نشان میدهد که تانن ممکن است جذب آهن را در بزرگسالانی که ذخایر آهن کمی دارند، کاهش دهد. برای این افراد، اجتناب از نوشیدن چای با قرص آهن ممکن است به بهبود جذب آن کمک کند.
بیشتر بخوانید: قرص آهن رو با چی نخوریم؟
- برخی از مواد مغذی جذب آهن را افزایش میدهند:
یکی از قویترین این ترکیبات، ویتامین C است. مصرف مکمل آهن همراه با غذاهای غنی از ویتامین C، مانند مرکبات، فلفل دلمهای، گوجه فرنگی، توت فرنگی و سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی، کلم و بروکسل پیشنهاد میشود.
بتاکاروتن نیز میتواند به افزایش جذب آهن کمک کند. کاروتنوئیدها در بسیاری از غذاهای نارنجی رنگ مانند هویج، سیب زمینی شیرین و کدو حلوایی یافت میشوند.
مکملها
- مکملهای دیگری که مصرف میکنید، میتوانند روی جذب قرص آهن تاثیر بگذارند:
کلسیم جذب آهن را کاهش میدهد. بنابراین مکمل کلسیم را با فاصله حدود دو ساعت از قرص آهن مصرف کنید.
داروها
- قرص آهن ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد:
داروهای رفلاکس معده که اسید معده را کاهش میدهند، جذب آهن را مختل کرده و ممکن است باعث کمبود آن شوند. بین مصرف دوزهای این داروها و مکملهای آهن یک تا دو ساعت صبر کنید.
همچنین، قرص آهن میتواند اثرگذاری برخی از داروها از جمله تتراسایکلین، پنی سیلین، سیپروفلوکساسین و داروهای پارکینسون و تشنج را کاهش دهد.
نکته: یکی دیگر از عوامل موثر بر جذب آهن و کاهش عوارض گوارشی آن، نوع ملح آهن مکمل شماست. آیا هنگام خرید قرص آهن به ملح آهن به کار رفته در ترکیبات آن دقت میکنید؟
در ادامه قصد داریم کپسول آهن فروفورت انرژی عبیدی را که حاوی ملح بیسگلیسینات است، به شما معرفی کنیم.
آهن بیسگلیسینات که در ترکیب فروفورت انرژی به کار رفته است، حداقل دو برابر بیشتر از ملح مکملهای آهن معمولی، زیست دسترسی و قابلیت جذب دارد. این در حالی است که این فرم آهن، تحمل گوارشی بالایی نیز داشته و برای بانوان باردار گزینه مناسبی است. از دیگر مزیتهای کپسول آهن فروفورت انرژی عبیدی، وجود ویتامین C، اسید فولیک و ویتامین B12 است که به جذب هر چه بیشتر آهن و ساخت گلبولهای قرمز سالم کمک میکند.
قرص آهن را کی بخوریم؟ صبح یا بعدازظهر؟
بهترین زمان مصرف مکمل آهن میتواند صبحها باشد.
جذب آهن توسط یک هورمون پپتیدی به نام هپسیدین تنظیم میشود. وقتی سطح هپسیدین بالا باشد، جذب آهن کم است و بالعکس. تحقیقات اخیر نشان داده است که سطح هپسیدین معمولا در اواخر روز بیشتر از صبحهاست. به همین دلیل، صبح ممکن است فرصت بهتری برای جذب آهن باشد.
با این حال، مصرف قرص آهن در صبح ممکن است برای همه افراد مناسب نباشد. مثلا افراد باردار اغلب دچار حالت تهوع صبحگاهی میشوند که خوردن مکملها را برایشان سخت میکند. در این صورت، مصرف آهن در اواخر روز منطقیتر به نظر میرسد.
سخن پایانی
اگر برای شما هم سوال است که باید قرص آهن را کی بخوریم؟ باید بدانید که عوامل مختلفی روی پاسخ این سوال تاثیرگذارند. مصرف قرص آهن معمولا با معده خالی (در صورت تحمل گوارشی) توصیه میشود. شما میتوانید این مکمل را صبح ناشتا، با فاصله از صبحانه، قهوه، چای و شیر میل کنید. مهمترین نکته این است که برای حصول بهترین نتیجه، مکمل خود را طبق یک برنامه روتین و منظم مصرف نمایید.
source