به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یک بیماری ویروسی قابل انتقال از حیوان به انسان است که هر سال شاهد مواردی از ابتلاء به این بیماری در کشور هستیم.
ذبح سنتی دام و تماس با خون، ترشحات و لاشه دام آلوده هنگام ذبح یا دوره زمانی کوتاهی پس از ذبح یکی از راههای ابتلای انسان به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو است.
در این روزهای گرم سال که همزمان شده با سفر معنوی حج ابراهیمی، شاهد نذورات خانوادههای حجاج و ذبح دام برای استقبال از آنها هستیم که این موضوع میتواند موجبات نگرانی از انتقال بیماری تب کریمه کنگو را رقم بزند.
محمدرضا سهرابی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با عنوان این مطلب که برخی افراد در بسیاری از نقاط کشور به رغم تمام هشدارها و اطلاع رسانیها اقدام به خریداری دام زنده از محلهای غیرمجاز و ذبح آن به صورت سنتی میکنند، گفت: متأسفانه این افراد در معرض خطر ابتلاء به بیماری تب کریمه کنگو قرار میگیرند.
وی افزود: با توجه به اینکه بیماری تب کریمه کنگو، علامت و نشانه خاصی در دام ندارد بنابراین نمیتوان از ظاهر دام به وجود بیماری پی برد.
سهرابی با اشاره به شیوع تب کریمه کنگو در فصول گرم سال، گفت: قصابان، ذبح کنندگان دام، کارگران کشتارگاهها، دامداران، چوپانان، دامپزشکان و زنان خانهدار به دنبال تماس با دام تازه ذبح شده یا گوشت آلوده در معرض خطر ابتلاء به این بیماری قرار دارند بنابراین حتماً باید به رعایت نکات بهداشتی و ایمنی توجه جدی داشته باشند.
وی افزود: یکی دیگر از راههای انتقال تب کریمه کنگو، توسط کنههایی است که بر روی بدن دامهای آلوده به ویروس (گاو، گوسفند و بز) زندگی میکنند و از طریق گزش میتوانند منجر به ابتلای انسان به بیماری شوند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به هموطنان توصیه کرد که هنگام طبیعت گردی یا سفر به مناطق روستایی از تماس با هر نوع دام خودداری کرده و از له کردن و کشتن کنهها با دست پرهیز کنند.
سهرابی، تماس غیرایمن با خون و ترشحات بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو را از دیگر راههای انتقال بیماری برشمرد و تاکید کرد: کارکنان بهداشتی و درمانی و مراقبان در صورت مواجهه با بیمار مبتلا به این بیماری ضمن اجتناب از تماس با خون و ترشحاتش باید نکات بهداشتی را حتماً رعایت کنند.
علائم تب کریمه کنگو
نشانههای اولیه تب کریمه کنگو، شامل بروز ناگهانی تب، سردرد شدید، لرز و درد عضلانی است و در صورت عدم مراجعه زودهنگام بیمار به مراکز درمانی، علائم وخیمتر شده و خونریزی در نقاط مختلف بدن بروز میکند.
فردی که در طول دو هفته اخیر در مناطق روستایی اقامت داشته یا در تماس مستقیم با لاشه و ترشحات دام تازه ذبح شده بوده، در صورت بروز علائم مذکور یا سابقه گزش توسط کنه باید سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کند.
توصیههای مهم بهداشتی
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به منظور پیشگیری از بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان نظیر تب کریمه کنگو، سیاه زخم، تب مالت و مواردی از این قبیل رعایت توصیههای بهداشتی را الزامی برشمرد.
_ دام مورد نیاز حتماً از جایگاههای عرضه دام بهداشتی با نظارت اداره دامپزشکی خریداری شود.
_ برای حفظ سلامت خود و دیگران، ذبح دام در کشتارگاههای تحت نظارت ادارههای دامپزشکی انجام شود و به هیچ عنوان دام در منازل و معابر عمومی ذبح نشود.
_ از سلامت دام توسط دامپزشک اطمینان حاصل کنید، در غیر این صورت خطر انتقال عامل بیماری به ذبحکنندگان و سایر افراد وجود دارد.
_ ذبح کنندگان دام باید از وسایل محافظت کننده (مانند دستکش، چکمه و لباس مناسب) استفاده کنند و ابزار خود را بعد از ذبح، ضدعفونی کنند.
_ خونابهها پس از ذبح دام نباید در محیط رها شود و باید به طریق بهداشتی دفع شود.
_ گوشت دام ذبح شده قبل از خرد کردن و مصرف باید حداقل ۲۴ ساعت در یخچال (در دمای ۴ درجه سانتیگراد) قرار داده شود.
_ از قرار دادن گوشت دام آلوده بلافاصله پس از ذبح، در فریزر پرهیز کنید، ویروس در دمای منفی ۲۰ درجه سانتیگراد تا یک سال زنده خواهد ماند.
_ از مصرف جگر و سایر امعا و احشا و گوشت دام فاقد مجوزهای دامپزشکی جداً پرهیز کنید.
_ از مصرف جگر تازه و گوشت تازه به صورت خام یا نیم پز خودداری کنید.
_ به هیچ وجه دامی که دارای علائم بیماری و ناخوشی است ذبح و مصرف نکنید.
_ توجه داشته باشید فروشندگان غیرمجاز دام معمولاً دامهای بیمار را با قیمت ارزانتر به فروش میرسانند. با خرید این دامها سلامت خود را به خطر نیاندازید.
_ گوشت را از محلهایی که کشتار غیر مجاز دام دارند خریداری نکنید.
_ اگر در صورت تماس با دام یا گوشت تازه و بروز علائمی نظیر تب، سردرد، درد عضلات و خونریزی شدید، سریعاً به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید.