یکی از داروهای موثر در حوزه کنترل و مدیریت فشارخون، قرص والزارتان است. قرص والزارتان یک داروی آنتیهیپرتانسیون (ضدفشارخون) است که از دسته داروهای مهارکننده رنین آنژیوتانسین (ACE inhibitor) میباشد. این دارو با تأثیر بر فعالیت آنزیم ACE، که در فرآیند تبدیل آنژیوتانسین به آنژیوتانسین II نقش دارد، باعث گشاد شدن عروق خونی و کاهش حجم خون میشود. این عملکرد به کاهش فشارخون و بهبود عملکرد قلبی عروقی منجر میشود.
آنچه در این مقاله می خوانیم
اشکال دارویی والزارتان
- قرص: 40 میلی گرم، 80 میلی گرم، 160 میلی گرم، 320 میلی گرم
موارد مصرف قرص والزارتان
قرص والزارتان برای درمان فشار خون بالا و نارسایی قلبی استفاده میشود؛ همچنین برای بهبود شانس زندگی طولانیتر پس از حمله قلبی دارای کاربرد است. این دارو در افراد مبتلا به نارسایی قلبی، ممکن است شانس مراجعه به بیمارستان برای نارسایی قلبی را نیز کاهش دهد. قرص والزارتان متعلق به دستهای از داروها به نام مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) است که با شل کردن رگهای خونی عمل میکند تا خون راحتتر جریان یابد. کاهش فشار خون بالا به جلوگیری از سکته مغزی، حملات قلبی و مشکلات کلیوی کمک میکند. برخی از مهمترین موارد مصرف والزارتان در بزرگسالان شامل موارد زیر میباشد؛
- فشارخون
- نارسایی قلبی
- بعد از انفارکتوس میوکارد
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Valsartan
مکانیسم عمل قرص والزارتان اتصال آنژیوتانسین II به گیرندههای آنژیوتانسین II نوع 1 را مسدود کرده و باعث کاهش فشار خون میشود. اثرات منقبض کننده عروق و ترشح آلدوسترون آنژیوتانسین II را مسدود میکند. جذب با فراهمی زیستی 2-4 ساعت و غذا AUC را تا 40 درصد و حداکثر غلظت پلاسما را تا 50 درصد کاهش میدهد. اتصال به پروتئین این دارو 95٪ (عمدتا آلبومین) و متابولیت اولیه شامل والریل 4-هیدروکسی والزارتان (9% دوز) است. حذف در نیمه عمر ~ 6 ساعت و دفع خوراکی آن ~83% (مدفوع) و ~ 13٪ (ادرار) صورت میگیرد. بهبودی عمدتاً به صورت داروی بدون تغییر است و تنها حدود 20 درصد دوز به صورت متابولیت بازیابی میشود.
مقدار مصرف داروی Valsartan
قرص والزارتان (Valsartan) را به صورت خوراکی با یا بدون غذا طبق دستور پزشک، معمولاً یک یا دو بار در روز مصرف کنید. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، آن را هر روز در زمانهای یکسانی مصرف کنید. دارو را تا آخرین دوز مصرفی استفاده کنید، حتی اگر احساس بهبودی دارید. بدون مشورت با پزشک، دوز مصرفی خود را افزایش، کاهش یا قطع نکنید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی تاثیری بر روی سلامتی شما نداشته و تنها سبب عوارض جانبی خواهد شد.
زمان مصرف قرص والزارتان
- قرص والزارتان برای درمان فشار خون بالا با کاهش فشار خون (BP) توصیه میشود. بیمارانی که کاهش حجم ندارند، ابتدا 80-160 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی دارو را مصرف کنند که ممکن است به حداکثر 320 میلی گرم در روز افزایش یابد یا در صورت نیاز به اثر ضد فشار خون اضافی، یک دیورتیک اضافه شود. اثر ضد فشار خون به طور قابل توجهی در عرض 2 هفته وجود دارد و حداکثر کاهش معمولاً پس از 4 هفته حاصل میشود. افزودن یک دیورتیک تأثیر بیشتری نسبت به افزایش دوز بیش از 80 میلی گرم دارد.
- این دارو برای کاهش خطر بستری شدن در بیمارستان برای بیماران مبتلا به نارسایی قلبی (کلاس II-IV NYHA) تجویز میشود. دوز پیشنهادی 40 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی است که در صورت تحمل ممکن است به 80-160 میلی گرم در روز تیتر شود. در آزمایشات بالینی، حداکثر دوز روزانه 320 میلی گرم در دوزهای منقسم تجویز شد.
- مصرف این دارو برای کاهش خطر مرگ قلبی عروقی در بیماران بالینی پایدار با نارسایی بطن چپ یا اختلال عملکرد بطن چپ به دنبال انفارکتوس میوکارد (MI) نشان داده شده است. دوز مصرفی ممکن است 12 ساعت پس از تزریق عضلانی شروع شود. دوز پیشنهادی 20 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی در ابتدا که ممکن است در عرض 7 روز به 40 میلی گرم افزایش یابد. در صورت بروز افت فشار خون یا اختلال عملکرد کلیه، کاهش دوز را در نظر بگیرید.
- همچنین، ممکن است همراه با سایر درمانهای استاندارد بعد از حمله قلبی (MI) (به عنوان مثال ترومبولیتیکها، آسپرین، بتا بلوکرها، استاتینها) تجویز شود.
موارد احتیاط
قبل از مصرف قرص والزارتان، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. مصرف این دارو در برخی بیماران سبب خواب آلودگی و گیجی شده است. در صورت بروز، از انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری بالایی (رانندگی، کار با تجهیزات و ماشینآلات) دارند، خودداری کنید. تعریق شدید، اسهال یا استفراغ ممکن است باعث کم آبی بدن و احساس سبکی سر شود. اگر اسهال یا استفراغ شدید دارید به پزشک خود اطلاع دهید. برای جلوگیری از کم آبی بدن، مقدار زیادی مایعات بنوشید. برخی از موارد احتیاط قرص والزارتان (Valsartan) شامل موارد زیر میباشد؛
- این دارو ممکن است سطح پتاسیم شما را افزایش دهد. قبل از استفاده از مکملهای پتاسیم یا جایگزینهای نمک حاوی پتاسیم، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
- محصولات مایع ممکن است حاوی قند یا آسپارتام باشند. در صورت ابتلا به دیابت، فنیل کتونوری (PKU) یا هر بیماری دیگری که نیاز به محدود کردن یا اجتناب از مصرف این مواد در رژیم غذایی دارید، احتیاط کنید.
- در صورت مصرف در زنان باردار ممکن است باعث آسیب جنین شود.
- تغییرات در عملکرد کلیه از جمله نارسایی حاد کلیه ممکن است رخ دهد. عملکرد کلیه را به صورت دورهای کنترل کنید.
- برخی از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی، افزایش پتاسیم دارند. احتمال بروز عوارض در بیمارانی که از قبل نارسایی کلیوی دارند، بیشتر است. در این افراد کاهش دوز یا قطع مصرف را در نظر بگیرید.
- پس از تشخیص بارداری بلافاصله مصرف را قطع کنید. داروهایی که مستقیماً روی سیستم رنین-آنژیوتانسین اثر میگذارند میتوانند باعث آسیب و مرگ جنین در حال رشد شوند.
خطر فشار خون بالا داروی والزارتان
- افت فشار خون بیش از حد به ندرت در بیماران مبتلا به فشار خون بدون عارضه رخ میدهد.
- افت فشار خون علامتی ممکن است در بیمارانی که سیستم رنین-آنژیوتانسین فعال دارند، مانند بیمارانی که دارای حجم یا کمبود نمک هستند، که دوزهای بالایی از دیورتیکها دریافت میکنند، رخ دهد.
- در صورت بروز افت فشار خون بیش از حد، بیمار را در وضعیت خوابیده به پشت قرار دهید و در صورت لزوم به IV 0.9 NaCl (تزریق وریدی) بدهید. پاسخ هیپوتانسیو گذرا منع مصرفی برای درمان بیشتر نیست، که معمولاً پس از تثبیت بدون مشکل میتوان آن را ادامه داد.
موارد منع مصرف قرص والزارتان
- مصرف همزمان با آلیسکیرن در بیماران دیابتی
- حساسیت مفرط
- بارداری
عوارض جانبی قرص والزارتان (Valsartan)
سرگیجه، سردرد، تاری دید، کمردرد، خستگی، حالت تهوع، فشارخون بالا، اسهال، درد بالای شکم، سنکوپ و… برخی از عوارض قرص والزارتان (Valsartan) میباشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. برای کاهش خطر سرگیجه و سبکی سر، هنگام برخاستن از حالت نشسته یا خوابیده به آرامی بلند شوید. برخی از عوارض جانبی جدی این دارو شامل غش، علائم سطح بالای پتاسیم خون (مانند ضعف عضلانی، ضربان قلب آهسته یا نامنظم)، درد قفسه سینه، تنگی نفس، تپش قلب شدید و… میباشد. در ادامه به مهمترین عوارض جانبی داروی والزارتان خواهیم پرداخت؛
- سرگیجه
- فشار خون بالا
- اسهال
- آرترالژی
- خستگی
- کمردرد
- سرگیجه وضعیتی
- هیپرکالمی
- فشار خون وضعیتی
- سردرد
- حالت تهوع
- اختلال کلیوی
- سنکوپ
- تاری دید
- درد بالای شکم
تداخل دارویی والزارتان
- تداخلات رده X (پرهیز): بروم پریدول
- کاهش اثرات والزارتان توسط داروها: آمفتامینها، بریگاتینیب، بروم پریدول، دکسمتیلفنیدات، گیاهان (با خاصیت افزایش فشارخون)، متیلفنیدات، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، یوهیمبین
- افزایش اثرات داروها توسط والزارتان: آمیفوستین، مهارکنندههای آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین، عوامل ضد سایکوز آتیپیکال ]نسل دوم [، بروم پریدول، سیکلوسپورین (سیستمیک)، دروسپیرنون، دولوکستین، هیدروکلروتیازید، داروهای مرتبط با کاهش فشارخون، فرآوردههای حاوی لوودوپا، لیتیم، نیتروپروسید، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، فولکودین، دیورتیک های حافظ پتاسیم، سدیم فسفاتها، تاکرولیموس (سیستمیک)
- افزایش اثرات والزارتان توسط داروها: باربیتورات ها، بنپریدول، بریگاتینیب، بریمونیدین (موضعی)، داپوکستین، دیازوکسید، الترومبوپگ، اپلرنون، جمفیبروزیل، هپارین، هپارین (با وزن مولکولی پایین)، گیاهان (با خاصیت کاهش فشارخون)، هیدروکلروتیازید، لورمتازپام، مولسیدومین، نفتوپیدیل، نیکرگولین، نیکوراندیل، اوبینوتوزومب، پنتوکسی فیلین، مهارکنندههای فسفودی استراز 5، نمکهای پتاسیم، آنالوگهای پروستاسیکلین، کیناگولید، رانولازین، تریفلونومید، تولواپتان
مصرف قرص والزارتان (Valsartan) در دوران بارداری و شیردهی
مصرف داروی والزارتان در دوران بارداری ممکن است منجر به آسیب به جنین شود. استفاده از داروهایی که بر روی RAS در سه ماهه دوم و سوم بارداری اثر میگذارد، عملکرد کلیه جنین را کاهش میدهد و باعث افزایش عوارض و مرگ و میر جنین میشود. هنگامی که حاملگی تشخیص داده شد، درمان را در اسرع وقت قطع کنید. فشار خون بالا در بارداری خطر پره اکلامپسی، دیابت بارداری، زایمان زودرس و عوارض زایمان را افزایش میدهد (مانند نیاز به سزارین و خونریزی پس از زایمان). فشار خون بالا خطر محدودیت رشد داخل رحمی و مرگ داخل رحمی جنین را افزایش میدهد. زنان باردار مبتلا به فشار خون را به دقت تحت نظر بگیرید و بر این اساس مدیریت کنید.
عوارض جانبی جنین با مصرف والزارتان
- الیگوهیدرآمنیوس (کم بودن حجم مایع آمنیوتیک) در زنان باردار که از داروهای مؤثر بر RAS در سه ماهه دوم و سوم بارداری استفاده میکنند، میتواند منجر به کاهش عملکرد کلیه جنین شود که در برخی موارد سبب آنوری و نارسایی کلیه، هیپوپلازی ریه جنین، تغییر شکلهای اسکلتی، از جمله هیپوپلازی جمجمه، افت فشار خون و مرگ میشود.
- انجام معاینات سونوگرافی سریال برای ارزیابی محیط داخل آمنیوتیک و آزمایش جنین ممکن است بر اساس هفته بارداری مناسب باشد. الیگوهیدرآمنیوس ممکن است تا زمانی که جنین آسیب جبرانناپذیری را متحمل نشده است، ظاهر نشود.
- اگر الیگوهیدرآمنیوس مشاهده شد، درمان جایگزین را در نظر بگیرید. نوزادانی را که سابقه مواجهه داخل رحمی با دارو برای افت فشار خون، الیگوری و هیپرکالمی دارند، از نزدیک مشاهده کنید. در نوزادان با سابقه مواجهه داخل رحمی با دارو، در صورت بروز الیگوری یا افت فشار خون، از BP و پرفیوژن کلیوی حمایت کنید.
- تعویض خون یا دیالیز ممکن است به عنوان ابزاری برای معکوس کردن افت فشار خون و جایگزینی عملکرد کلیه مورد نیاز باشد.
شرایط نگهداری داروی Valsartan
داروی والزارتان (Valsartan) باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر داروی والزارتان
در این مقاله، به بررسی داروی والزارتان به عنوان یک ابزار مؤثر در درمان فشارخون از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداختیم. این دارو با تأثیر بر آنزیم ACE و مهار تبدیل آنژیوتانسین به آنژیوتانسین II، به کاهش فشارخون و بهبود عملکرد قلبی عروقی منجر میشود. داروی والزارتان تاثیر بالایی در کاهش خطرات مرتبط با فشارخون بالا از جمله بیماریهای قلبی و عروقی، مشکلات کلیوی و جلوگیری از پیشرفت بیماریهای مرتبط با فشارخون دارد. همچنین، این دارو با تحمل مناسب و اثربخشی طولانیمدت، گزینهای مناسب برای افرادی است که به دنبال کنترل موثر فشارخون هستند.
منبع سایت: Medscape