ویتامینهای آنتی اکسیدانی از جمله ویتامین A در دهه 1980 مورد توجه عموم قرار گرفتند؛ زمانی که دانشمندان متوجه شدند که آسیب رادیکالهای آزاد در مراحل اولیه انسداد شریان، دخیل است و همچنین ممکن است در سرطان، از دست دادن بینایی و بسیاری از بیماریهای مزمن نقش داشته باشد. در این مقاله به بررسی آنتی اکسیدانها میپردازیم و ویتامینهای آنتی اکسیدانی را به شما معرفی میکنیم.
آنچه در این مقاله می خوانیم
رادیکال آزاد چیست؟
هزاران سلول بدن همواره با تهدیدهای هولناکی از کمبود غذا گرفته تا عفونت با ویروس روبهرو هستند. تهدید دائمی دیگر از مواد شیمیایی به نام رادیکالهای آزاد ناشی میشود. بدن رادیکالهای آزاد را به عنوان محصولات جانبی اجتناب ناپذیر در فرایند تبدیل غذا به انرژی تولید میکند. رادیکالهای آزاد همچنین پس از ورزش و قرار گرفتن در معرض نور خورشید، دود سیگار و آلودگی هوا تولید میشوند.
رادیکالهای آزاد در شکلها، اندازهها و پیکربندیهای مختلفی وجود دارند. چیزی که بین همه آنها مشترک است، میل آنها به ربودن الکترون از مولکولهای دیگر است. این ربودن الکترون میتواند ساختار یا عملکرد مولکولی را که الکترون از دست داده است، تغییر دهد. آسیب رادیکالهای آزاد میتواند دستورالعملهای کدگذاری شده در یک رشته DNA را تغییر دهد؛ همچنین میتواند باعث شود یک مولکول LDL در گردش در دیواره شریان به دام بیفتد؛ یا میتواند غشای سلول را تغییر دهد و جریان ورودی و خروجی سلول را تغییر دهد. مقدار بیش از حد رادیکالهای آزاد در بدن باعث ایجاد شرایطی به نام استرس اکسیداتیو میشود که ممکن است به سلول آسیب برساند و منجر به بیماریهای مزمن شود.
آنتی اکسیدان چیست؟
ما در برابر رادیکالهای آزاد بیدفاع نیستیم. بدن میتواند مولکولهایی بسازد که رادیکالهای آزاد را خنثی میکنند. بدن همچنین این مولکولها را از غذا استخراج میکند. به این مولکولها آنتی اکسیدان میگویند. آنتی اکسیدانها به رادیکالهای آزاد الکترون میدهند و از آسیب سلولهای بدن توسط آنها جلوگیری میکنند. آنتی اکسیدانها همچنین در مکانیسمهایی که DNA را ترمیم میکنند و سلامت سلولها را حفظ میکنند، دخیل هستند.
احتمالا هزاران ماده مختلف وجود دارد که میتوانند به عنوان آنتی اکسیدان عمل کنند. آشناترین آنها ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E و از بین مواد معدنی، سلنیوم و منگنز است.
ویتامین A، نوعی آنتی اکسیدان
ویتامین A دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است. ویتامین A باید از طریق رژیم غذایی و خرید قرص ویتامین A و مصرف آن دریافت شود. سبزیجات سبز و زرد، محصولات لبنی، میوهها و جگر از غنیترین منابع ویتامین A هستند. ویتامین آ در بدن به صورت رتینول، رتینال و رتینوئیک اسید یافت میشود. این ویتامین به عنوان پروویتامین کاروتنوئید در کبد، کلیه و بافت چربی ذخیره میشود. ویتامین A با خاصیت آنتی اکسیدانی خود میتواند در پیشگیری از ابتلا به بیماریها موثر باشد.
بیشتر بخوانید: ویتامین A چیست؟ فواید ویتامین آ برای بدن
ویتامین E
ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی و نوعی آنتی اکسیدان است. ویتامین E اشکال مختلفی دارد اما آلفاتوکوفرول تنها فرم مورد استفاده توسط بدن است. نقش اصلی آن این است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل کند و از آسیب رادیکالهای آزاد به بدن جلوگیری کند. این ویتامین همچنین عملکرد سیستم ایمنی را تقویت میکند و از تشکیل لخته در شریانهای قلب پیشگیری میکند. ویتامین E در بادام، آووکادو، سبزیجات برگدار، بادام زمینی و اسفناج وجود دارد.
ویتامین C، یک آنتی اکسیدان
ویتامین C نیز نوعی آنتی اکسیدان است که به محافظت از سلولهای بدن در برابر رادیکالهای آزاد کمک میکند. رادیکالهای آزاد ممکن است در سرطانها، بیماریهای قلبی و سایر بیماریها نقش داشته باشند. از منابع غنی ویتامین C میتوان به بروکلی، کلم بروکسل، طالبی، گل کلم، مرکبات و کیوی اشاره نمود.
سخن پایانی
در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز با آنتی اکسیدانها آشنا شدیم و توضیح دادیم که این عبارت جذاب تبلیغاتی به چه موادی اشاره میکند. همچنین ویتامینهای آنتی اکسیدانی را به شما معرفی کردیم و شما را با منابع این ویتامینها آشنا نمودیم. شما میتوانید با افزودن این منابع غذایی به رژیم غذایی خود، سبک زندگی سالمتری را در پیش بگیرید.