کم کاری تیروئید وضعیتی است که در آن بدن به مقدار کافی هورمون‌های تیروئیدی تولید نمی‌کند. هورمون‌های تیروئیدی به مدیریت برخی از عملکردهای بدن از جمله رشد، ترمیم سلولی و متابولیسم کمک می‌کنند. در نتیجه افراد مبتلا به کم کاری تیروئید می‌توانند علائمی از جمله ریزش مو، خستگی، افزایش وزن، عدم تحمل سرما و تغییرات خلق و خو را تجربه کنند.

دارو اولین خط درمان کم کاری تیروئید است؛ اما پیروی از یک رژیم غذایی و سبک زندگی سالم می‌تواند به بهبود عملکرد تیروئید و علائم کم کاری تیروئید کمک کند. در این مقاله داروها و غذاهای غیر مجاز برای کم کاری تیروئید را به شما معرفی نموده‌ایم.

کم کاری تیروئید با دارو قابل کنترل است

آنچه در این مقاله می خوانیم

کم کاری تیروئید چیست؟

غده تیروئید، یک غده پروانه‌ای شکل کوچک است که در نزدیکی قاعده جلوی گردن قرار دارد. غده تیروئید، هورمون‌های تیروئیدی را ساخته و ذخیره می‌کند که تقریبا بر تمام سیستم‌های بدن تاثیرگذارند. هنگامی که غده تیروئید سیگنالی به نام هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) دریافت می‌کند، هورمون‌های تیروئیدی را به جریان خون آزاد می‌کند. زمانی که سطوح هورمون تیروئیدی در خون پایین است، این سیگنال از غده هیپوفیز ارسال می‌شود.

در کم کاری تیروئید غده تیروئید حتی زمانی که TSH زیادی وجود دارد، هورمون‌های تیروئیدی کافی ترشح نمی‌کند. تیروئیدیت خود ایمنی مزمن (تیروئیدیت هاشیموتو)، یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به غده تیروئید حمله می‌کند. این بیماری شایع‌ترین علت کم کاری تیروئید در جمعیت‌های دارای ید کافی است. علل کم کاری تیروئید اولیه شامل موارد زیر است:

  • کمبود ید
  • برخی داروها مانند ریپامفین
  • جراحی‌های تیروئید
  • التهاب حاد تیروئید
  • درمان‌های پزشکی که به غده تیروئید آسیب می‌رسانند.

در موارد دیگر، غده تیروئید TSH کافی دریافت نمی‌کند که زمانی اتفاق می‌افتد که غده هیپوفیز به درستی کار نمی‌کند. این وضعیت کم کاری تیروئید ثانویه نام دارد.

وقتی تیروئید به درستی کار نمی‌کند، می‌تواند علائم مختلفی از جمله خستگی شدید و یبوست ایجاد کند. برخی از افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است علائم شدیدی را تجربه کنند، در حالی که بعضی از افراد ممکن است علائم زیادی نداشته باشند.

کم کاری تیروئید ثانویه

کم کاری تیروئید معمولا با داروهای جایگزین هورمون تیروئید مانند لووتیروکسین یا داروهای طبیعی هورمون تیروئید مانند Armor Thyroid درمان می‌شوند. با این حال، علائم بسیاری از افراد ممکن است حتی زمانی که تحت درمان هستند، باقی بماند. به طور مثال افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو اغلب ممکن است علائمی مانند خستگی، عدم تحمل سرما، اضطراب و ریزش مو را حتی پس ازینکه عملکرد تیروئید با مصرف داروهای جایگزین هورمون نرمال شد، تجربه کنند.

علاوه بر مصرف دارو، اصلاح رژیم غذایی و سبک زندگی اغلب می‌تواند به کاهش برخی علائم و بهبود کیفیت کلی زندگی در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید کمک کند.

رژیم غذایی کم کاری تیروئید

پیروی از یک رژیم غذایی مناسب برای همه افراد مفید است؛ اما مطالعات نشان می‌دهد که برخی از مداخلات غذایی می‌تواند مزایای ویژه‌ای برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید داشته باشد.

بسیاری از مطالعات نشان داده است که تغییرات رژیم غذایی می‌تواند به طرق مختلف برای افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو مفید باشد که شامل بهبود عملکرد تیروئید، حفظ وزن سالم و کاهش علائم کم کاری تیروئید است.

تیروئیدیت هاشیموتو

پیروی از یک رژیم غذایی مغذی و با کالری کنترل شده می‌تواند به کاهش وزن کمک کند. اضافه وزن، چالشی است که افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است با آن روبه‌رو شوند. علاوه بر این، کمبود مواد مغذی می‌تواند علائم کم کاری تیروئید مانند خستگی و اضطراب را بدتر کند. برخی از این مواد مغذی شامل ویتامین D، زینک، تیامین، ویتامین B6، ید، منیزیم و سلنیوم است.

به همین دلیل، تلاش برای حفظ یک رژیم غذایی سالم و کامل که مقادیر کافی از درشت مغذی‌ها و ریزمغذی‌ها را تامین می‌کند، ضروری است. به طور کلی یک رژیم غذایی غنی از غذاهای مغذی و با خاصیت ضد التهابی می‌تواند برای بسیاری از افراد مبتلا به کم کاری تیروئید مفید باشد.

غذاهای غیر مجاز برای کم کاری تیروئید

اگر کم کاری تیروئید دارید، نیاز به پرهیزهای غذایی عجیب و غریب ندارید. تنها تعداد کمی از غذاها وجود دارند که ممکن است در برخی از افراد مبتلا به کم کاری تیروئید مشکلاتی ایجاد کنند.

گلوتن و غذاهای فوق فرآوری شده

گلوتن گروهی از پروتئین‌ها است که در گندم، جو و چاودار یافت می‌شود. برخی از مطالعات نشان می‌دهد که پیروی از یک رژیم فاقد گلوتن در افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو ممکن است مفید باشد.

بهتر است افراد مبتلا به کم کاری تیروئید، از مصرف غذاهایی مانند غذاهای فوق فرآوری شده، غذاها و نوشیدنی‌های حاوی قند افزوده و غذاهای سرخ شده را که باعث ایجاد استرس اکسیداتیو و التهاب می‌شوند، اجتناب کنند. علاوه بر این، مصرف این غذاها با چاقی مرتبط است. بنابراین کاهش مصرف این محصولات، می‌تواند به این افراد در حفظ وزن سالم کمک کند.

بیشتر بخوانید: مبتلایان به کم کاری تیروئید چگونه وزن کم کنند؟

گواتروژن‌ها

گواتروژن‌ها موادی هستند که در سبزیجات چلیپایی مانند کلم، کلم بروکسل و سویا یافت می‌شوند و ممکن است در تولید هورمون‌های تیروئیدی اختلال ایجاد کنند. اکثر افراد از جمله افراد مبتلا به کم کاری تیروئید می‌توانند غذاهای گواتروژن را در مقادیر متوسط مصرف کنند. علاوه بر این، پختن مواد غذایی گواتروژن‌دار، فعالیت گواتروژنی را کاهش می‌دهد و آن‌ها را برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ایمن‌تر می‌کند.

سبزیجات گواتروژن

تداخل غذایی و دارویی لووتیروکسین

داروهای تیروئید برای جذب بهینه باید با معده خالی مصرف شوند. در نتیجه بایستی از مصرف نوشیدنی‌ها، غذاها و مکمل‌هایی که می‌توانند در جذب دارو اختلال ایجاد کنند، پرهیز نمایید. کارشناسان توصیه می‌کنند که داروهای تیروئیدی مانند لووتیروکسین را حداقل 30 تا 60 دقیقه قبل از صبحانه یا حداقل 3 تا 4 ساعت پس از صرف شام مصرف نمایید.

حتی قهوه نیز می‌تواند به طور قابل توجهی بر جذب داروهای تیروئیدی تاثیر بگذارد. بنابراین به یاد داشته باشید که همیشه داروی خود را با معده خالی مصرف کنید و حداقل 30 دقیقه بعد از مصرف دارو برای مصرف غذا و نوشیدنی به غیر از آب صبر کنید. همچنین اگر قصد خرید قرص آهن یا کلسیم دارید، بین مصرف داروهایی تیروئیدی و مکمل‌های آهن و کلسیم، 4 ساعت فاصله ایجاد نمایید.

مکمل ال کارنیتین نیز از ورود تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) به هسته سلولی جلوگیری می‌کند. مصرف ال کارنیتین همراه با لووتیروکسین بدون مشورت با پزشک توصیه نمی‌شود.

آلومینیم و منیزیم که اغلب در آنتی اسیدها یافت می‌شود، می‌تواند با کاهش اسیدیته معده، جذب لووتیروکسین را کاهش ‌دهد. داروهای زیادی وجود دارند که با لووتریوکسین تداخل دارند که ما در اینجا به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • آنتی اسیدها (اغلب دارای کلسیم و آلومینیم هستند)
  • تسکین دهنده‌های اسید صفراوی مانند کلسولام، کلستیرامین و کلستیپول
  • مهارکننده‌های پمپ پروتئین مانند امپرازول و پنتوپرازول
  • فنوباربیتال (ضد تشنج)
  • ریفاپمین (نوعی آنتی بیوتیک)
  • آمیودارون
  • مسدودکننده‌های بتا مانند پروپرانول

سخن آخر

کم کاری تیروئید وضعیتی از که افراد زیادی را در سرتاسر جهان تحت تاثیر قرار می‌دهد. کم کاری تیروئید می‌تواند علائمی را از جمله خستگی، افزایش وزن، یبوست، بد خلقی و عدم تحمل سرما ایجاد کند. بهترین رژیم غذایی برای کم کاری تیروئید وجود ندارد؛ اما می‌توانید با خوردن مواد غذایی مناسب، مصرف درست و به موقع دارو و پرهیز از مواد غذایی مضر برای کم کاری تیروئید، عملکرد کلی تیروئید را بهبود ببخشید. در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز، این مواد غذایی را به شما معرفی کردیم و بهترین زمان مصرف لووتیروکسین برای جلوگیری از تداخلات احتمالی را برای شما معین نمودیم. شما می‌توانید سوالات خود را در این رابطه از کارشناسان ما بپرسید.

source