سرطان پوست یکی از شایع‌ترین انواع سرطان است. قرار گرفتن در معرض نور خورشید مهم‌ترین عامل ابتلا به انواع مختلف سرطان پوست است. علائم سرطان پوست با توجه به نوع آن متفاوت است. شناخت این علائم و تشخیص زود هنگام به درمان سرطان پوست کمک می‌کند.

سرطان پوست یکی از شایع‌ترین انواع سرطان است. تقریبا تمام انواع سرطان پوست در صورت تشخیص زود هنگام می‌توانند به طور موثر درمان شوند. سرطان پوست اغلب در پوستی ایجاد می‌شود که در معرض نور خورشید قرار دارد. البته این نوع سرطان می‌تواند در مناطقی از پوست که در معرض نور خورشید قرار ندارند نیز، ایجاد شود. سه نوع عمده سرطان پوست وجود دارد: کارسینوم سلول بازال (basal cell carcinoma)، کارسینوم سلول سنگفرشی (squamous cell carcinoma) و ملانوم (melanoma).

شما می‌توانید با محدود کردن یا اجتناب از قرار گرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش (UV) نور خورشید، ریسک ابتلا به سرطان پوست را کاهش دهید. بررسی پوست برای تغییرات مشکوک و علائم سرطان پوست می‌تواند به تشخیص آن در مراحل اولیه آن کمک کند. تشخیص زود هنگام سرطان پوست شانس درمان آن را افزایش می‌دهد.

آنچه در این مقاله می خوانیم

انواع سرطان پوست

همانطور که گفته شد سه نوع اصلی سرطان پوست وجود دارد.

کارسینوم سلول بازال

کارسینوم سلول بازال در سلول‌های بازال شروع می‌شود. سلول‌های بازال سلول‌هایی در پوست هستند که سلول‌های پوستی جدید را با از بین رفتن سلول‌های قدیمی تولید می‌کنند. کارسینوم سلول بازال اغلب به صورت یک برآمدگی کمی شفاف روی پوست ظاهر می‌شود؛ البته می‌تواند اشکال دیگری نیز داشته باشد. کارسینوم سلول بازال اغلب در ناحیه‌هایی از پوست که در معرض نور خورشید قرار دارند، مانند صورت و گردن رخ می‌دهد.

تصور می‌شود که اکثر کارسینوم‌های سلول‌های بازال در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعه ماورا بنفش (UV) نور خورشید ایجاد می‌شوند. دوری از آفتاب و خرید کرم ضد آفتاب و مصرف مرتب آن می‌تواند به محافظت در برابر این نوع سرطان کمک کند.

کارسینوم سلول بازال

علائم سرطان پوست از نوع کارسینوم سلول بازال

کارسینوم سلول بازال به صورت تغییری در پوست مانند رشد سلولی یا زخمی که التیام پیدا نمی‌کند، ظاهر می‌شود. این تغییرات در پوست معمولا یکی از ویژگی‌های زیر را دارند:

  • برآمدگی براق و به رنگ پوست که شفاف است. این برجستگی روی پوست سفید می‌تواند به رنگ سفید مرواریدی یا صورتی به نظر برسد. در پوست‌های قهوه‌ای و سیاه، این برجستگی اغلب قهوه‌ای یا سیاه براق به نظر می‌رسد. رگ‌های خونی ریز ممکن است قابل مشاهده باشند. این برجستگی ممکن است خونریزی کند و زخم شود.
  • ضایعه قهوه‌ای، سیاه یا آبی، یا ضایعه‌ای با لکه‌های تیره با حاشیه کمی برجسته و شفاف
  • یک لکه صاف و پوسته پوسته با لبه برجسته؛ با گذشت زمان این لکه‌ها می‌توانند بزرگ‌تر شوند.
  • ضایعه‌ای سفید، مومی شکل و اسکار مانند، بدون مرز مشخص.

کارسینوم سلول سنگفرشی (squamous cell carcinoma)

کارسینوم سلول سنگفرشی نوعی سرطان است که با رشد سلول‌ها روی پوست در سلول‌هایی به نام سلول‌های سنگفرشی شروع می‌شود. سلول‌های سنگفرشی لایه‌های خارجی و میانی پوست را تشکیل می‌دهند. کارسینوم سلول سنگفرشی نوعی شایع از سرطان پوست است. این نوع سرطان پوست معمولا تهدید کننده زندگی نیست. اما اگر درمان نشود، ممکن است بزرگ شود یا به سایر سلول‌های بدن گسترش یابد. رشد سرطان می‌تواند عوارض جدی ایجاد کند.

بیشتر بخوانید: سرطان چگونه به وجود می‌آید؟

اکثر کارسینوم‌های سلول سنگفرشی پوست در اثر تابش بیش از حد اشعه ماورا بنفش خورشید ایجاد می‌شود. اشعه ماورا بنفش از نور خورشید و یا لامپ‌ها می‌آید. محافظت از پوست در برابر اشعه ماورا بنفش به کاهش خطر ابتلا به سرطان سلول سنگفرشی پوست و سایر انواع سرطان‌ها کمک می‌کند.

کارسینوم سلول سنگفرشی

علائم سرطان پوست از نوع کارسینوم سلول سنگفرشی

این نوع سرطان معمولا در مناطقی از پوست که بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند، ایجاد می‌‌شود. این نواحی شامل پوست سر، پشت دست‌ها، گوش‌ها یا لب‌ها است. البته کارسینوم سلول سنگفرشی می‌تواند در هر ناحیه‌ای از پوست مانند داخل دهان، کف پاها و اندام‌ تناسلی نیز ایجاد شود. کارسینوم سلول سنگفرشی در افراد با پوست سیاه و قهوه‌ای، بیشتر در ناحیه‌هایی از پوست که در معرض نور نیست، ایجاد می‌شود. علائم این نوع سرطان شامل موارد زیر است:

  • برجستگی‌های سفت روی پوست که به آن ندول (nodule) می‌گویند. ندول ممکن است رنگ پوست باشد و یا متفاوت به نظر برسد. رنگ ندول بسته به رنگ پوست می‌تواند صورتی، قرمز، سیاه یا قوه‌ای باشد.
  • یک زخم صاف با رویه پوسته پوسته
  • یک زخم جدید روی یک اسکار یا زخم قدیمی
  • یک لکه زبر و پوسته پوسته روی لب که ممکن است به یک زخم باز تبدیل شود.
  • زخم یا لکه زبر در داخل دهان
  • لکه برآمده یا زخم زگیل مانند روی مقعد یا اندام تناسلی

ملانوم

ملانوم نوعی سرطان پوست است که از ملانوسیت‌ها شروع می‌شود. ملانوسیت‌ها ملانین تولید می‌کنند که باعث ایجاد رنگ پوست می‌شود. ملانوم اغلب در پوستی که زیاد در معرض نور خورشید است، ایجاد می‌شود. ملانوم همچنین می‌تواند در چشم‌ها نیز ایجاد شود و به ندرت ممکن است داخل بدن مانند بینی یا گلو اتفاق بیفتد.

علت دقیق همه ملانوم‌ها مشخص نیست. اکثر ملانوم‌ها در اثر اشعه ماورا بنفش ایجاد می‌شوند. محدود کردن قرار گرفتن در معرض این اشعه، ریسک ابتلا به این نوع سرطان را کاهش می‌دهد. به نظر می‌رسد خطر ابتلا به ملانوم در افراد زیر 40 سال، به خصوص زنان، در حال افزایش است.

علائم سرطان پوست از نوع ملانوم

اولین علائم و نشانه‌های ملانوم اغلب شامل این دو مورد است:

  • تغییر در شکل یک خال موجود روی پوست
  • ایجاد لکه یا شکل جدید دارای رنگ یا ظاهر غیر عادی روی پوست

علائم ملانوم ممکن است در هر ناحیه‌ای از پوست رخ دهد؛ اما بیشتر در نواحی در معرض نور خورشید ایجاد می‌شود. ملانوم همچنین ممکن است در مناطقی که در معرض نور خورشید قرار ندارند، مانند کف پاها، کف دست‌ها و بستر ناخن‌ها ایجاد شود.

ملانوم

انواع کمتر شایع سرطان پوست

سایر سرطان‌های پوست کمتر شایع عبارت‌اند از:

  • سارکوم کاپوسی: این نوع نادر سرطان پوست در رگ‌های خونی پوست ایجاد می‌شود و باعث بروز لکه‌های قرمز یا بنفش رنگ روی پوست یا غشاهای مخاطی می‌شود. سارکوم کاپوسی اغلب در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مانند افراد مبتلا به ایدز یا افرادی که به دلیل پیوند عضو داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می‌کنند، رخ می‌دهد.
  • سرطان سلول مرکل: کارسینوم سلول مرکل باعث ایجاد ندول‌های (گره) سفت و براق روی پوست یا فولیکول‌های مو می‌شود. این نوع سرطان اغلب در سر و گردن ایجاد می‌شود.
  • سرطان غدد سباسه: این سرطان غیر معمول و تهاجمی از غدد چربی در پوست منشا می‌گیرد. کارسینوم غدد سباسه که معمولا به صورت ندول‌های سخت و بدون درد ظاهر می‌شود، می‌تواند در هر جایی از بدن ایجاد شود؛ اما معمولا روی پلک چشم ایجاد شده و ممکن است با دیگر مشکلات پلک اشتباه گرفته شود.

تشخیص سرطان پوست

پیشگیری از سرطان پوست

بیشتر سرطان‌های پوست قابل پیشگیری هستند. برای محافظت از خود، از این نکات پیشگیری از سرطان پوست کمک بگیرید:

  • در اواسط روز از آفتاب دوری کنید.
  • در تمام طول سال از ضد آفتاب استفاده کنید.
  • از سولاریوم خودداری کنید.
  • مراقب داروهای حساس کننده در برابر آفتاب باشید.
  • پوست خود را به طور منظم چک کنید و تغییرات را به پزشک خود اطلاع دهید.

سخن پایانی در رابطه با علائم سرطان پوست

اطلاع از علائم سرطان پوست می‌تواند به شناسایی و درمان تغییرات سرطانی قبل از گسترش سرطان کمک کند. حالا که در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز با علائم سرطان پوست آشنا شدید؛ با کمک آینه، صورت، گردن، گوش‌ها و پوست سر خود را بررسی کنید. همچنین سینه، تنه، دستان، زیر بازوها، جلو و پشت پاها و سایر نواحی بدن خود را بررسی نمایید. در صورت مشاهده هرگونه علائم حتما با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید. اگر سرطان پوست زود تشخیص داده شود، می‌تواند با موفقیت درمان شود.

source