در حال صحبت کردن با دوست خود هستید و ناگهان حس می‌کنید که کل اتاق دور سر شما می‌چرخد. واقعا نگران کننده و حتی ترسناک به نظر می‌رسد. گاهی هم ممکن است هنگام بلند شدن از رختخواب یک سرگیجه بسیار کوتاه‌مدت به سراغ شما بیاید و فورا رفع شود. دلایل مختلفی برای سرگیجه می‌توان د رنظر گرفت مثل فشار خون پایین، عدم تعادل مایع گوش داخلی، کم‌خونی شدید و … اما ما در این مطلب قصد داریم به تاثیر کمبود ویتامین روی سرگیجه اشاره کنیم. می‌دانید کمبود کدام ویتامین باعث سرگیجه می شود؟

آنچه در این مقاله می خوانیم

رابطه بین کمبود ویتامین B12 و سرگیجه

کمبود کدام ویتامین باعث سرگیجه می شود؟ کمبود ویتامین B12 احساس عدم تعادل، فشار خون پایین و کاهش جریان خون به مغز را به دنبال دارد. در بسیاری از موارد کمبود این ویتامین موجب بروز سرگیجه می‌شود اما متاسفانه بسیاری از افراد از آن بی‌اطلاع هستند و آن را نادیده می‌گیرند. اگر مدام دچار سرگیجه می‌شوید، بد نیست از پزشک خود بخواهید با یک آزمایش خون، سطح ویتامین ب12 را در بدن شما چک نماید. منابع ایده‌آل ویتامین ب12 عبارتند از: گوشت، محصولات لبنی و غلات. در صورت کمبود بهتر است برای خرید قرص ویتامین B12 نیز اقدام کرده و زیر نظر پزشک از این ویتامین بهره‌مند شوید.

تاثیر کمبود ویتامین ب12 در سرگیجه

افراد مبتلا به کمبود ویتامین B12 وقتی خیلی سریع از حالت نشسته به حالت ایستاده درمی‌آیند، ممکن است علاوه بر سرگیجه احساس کمی لرزش داشته باشند. همچنین هنگام بالا یا پایین رفتن از پله‌ها سرگیجه را بیشتر حس کنند که این مسئله می‌تواند خطرناک بوده و سبب سقوط آنها شود.

40 درصد از افراد بالای 40 سال حداقل یکبار در طول زندگی خود سرگیجه را تجربه می‌کنند.

کمبود کدام ویتامین باعث سرگیجه می شود؟ ویتامین D

همه می‌دانیم که ویتامین D در متابولیسم کلسیم و استخوان نقش مهمی دارد. کمبود این ویتامین در پوکی استخوان و ضعف سیستم ایمنی نقش تاثیرگذاری ایفا می‌کند. اما اکثر افراد از این مسئله بی‌اطلاع هستند که کمبود ویتامین دی حتما می‌تواند منجر به بروز سرگیجه شود. BPPV عارضه‌ای است که در آن بیمار پس از حرکات سر یا تغییر سریع وضعیت خود دچار سرگیجه‌های کوتاه مدت می‌شود.

مطالعات نشان می‌دهد که کمبود ویتامین D می‌تواند منجر به BPPV شود. همچنین تحقیقات گویای آن هستند که افرادی که هم BPPV و هم کمبود ویتامین دی دارند، علائم شدیدتری از سرگیجه را تجربه خواهند کرد. ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است که منبع اصلی آن نور خورشید به شمار می‌آید. در کشور ما آمار مبتلایان به کمبود ویتامین D بسیار زیاد است و به همین دلیل بسیاری از افراد از قرص ویتامین دی استفاده می‌کنند. اگر مایلید ذخیره ویتامین D را در بدن خود افزایش دهید، سعی کنید از ماهی‌های چرب بیشتر استفاده کنید.

تاثیر کمبود آهن در سرگیجه

در پاسخ به این سوال که کمبود کدام ویتامین باعث سرگیجه می شود، دو ویتامین یعنی ب12 و دی را به شما معرفی کردیم. آهن، ویتامین نیست اما یک ماده معدنی بسیار مهم است که کمبود آن موجب بروز کم‌خونی در بدن می‌شود. جالب است بدانید که بیش از 1.6 میلیارد نفر در جهان از کم‌خونی رنج می‌برند که البته بانوان بیش از آقایان درگیر این مشکل هستند. کم‌‎خونی زمان اتفاق می‌افتد که تعداد گلبول‌های قرمز خون به سطح غیر طبیعی رسیده و کاهش می‌یابند یا اینکه سلول‌ها به مقدار کافی هموگلوبین نداشته باشند. در نتیجه اکسیژن‌رسانی به اندام‌ها با اختلال مواجه خواهد شد.

کمبود آهن در بدن، کم‌خونی فقر آهن را ایجاد کرده و درمان آن مستلزم خرید قرص آهن و استفاده از آن است. یکی از علائم عمده کم‌خونی سرگیجه به حساب می‌آید. وقتی شما کم‌خونی ندارید، اکسیژن در حد مطلوب به قلب، ماهیچه‌ها و اندام‌ها منتقل می‌شود. اما زمانی که با مشکل کم‌خونی روبرو می‌شوید، ریه مجبور است بیش از حد کار کند تا اکسیژن بیشتری وارد بدن شود و مشکلات تنفسی به وجود نیاید. سطوح پایین هموگلوبین از رسیدن اکسیژن کافی به مغز جلوگیری کرده، رگ‌های خونی متورم می‌شوند، فشار خون کاهش می‌یابد و حاصل آن سردرد و سرگیجه است.

کم خونی و سرگیجه

دیگر دلایل سرگیجه

برایتان گفتیم که کمبود کدام ویتامین باعث سرگیجه می شود. در این بخش به رایج‌ترین دلایل سرگیجه می‌پردازیم:

سرگیجه به دلیل مشکلات گوش داخلی

گوش داخلی حاوی کلسیم و ماده‌ای به ناک اتوکنیا است. اگر مایع گوش جابجا شده و در کانال‌های گوش داخلی شناور شود، احساس سرگیجه به وجود می‌آید. افراد مسن بیش از سایرین دچار این مشکل می‌شوند.

سرگیجه به دلیل بیماری قلبی

یکی از دلایل ساده سرگیجه، حرکت ناگهانی است. مانند زمانی که خیلی سریع از روی صندلی یا تخت خود بلند می‌شوید. اما بیماری‌های قلبی هم در سرگیجه دخیل هستند. باریک شدن دریچه‌های قلب، آریتمی‌هایی مانند فیبریلاسیون دهلیزی و تصلب شرایین هر یک می‌توانند عاملی برای سرگیجه باشند زیرا جریان خون به مغز را کاهش می‌دهند.

میگرن عاملی برای سرگیجه

حدود 40 درصد از افرادی که میگرن دارند، سرگیجه را تجربه می‌کنند. به طور کلی بروز هر نوع سردرد با سرگیجه مرتبط است.

سرگیجه

رابطه اضطراب و سرگیجه

بسیاری از افراد که گاه به گاه سرگیجه را تجربه می‌‎کنند دچار اضطراب هستند. اضطراب می‌تواند منعکس کننده یک اختلال در عملکرد مغز باشد. این افراد بعد از اینکه جهت درمان به روان‌شناس یا روان‌پزشک مراجعه می‌کنند متوجه می‌شوند که سرگیجه آنها نیز بخودبخود برطرف شده است.

سرگیجه در سفرهای دریایی

حدود 75 درصد از ملوانان سرگیجه را تجربه می‌کنند. قایق سواری و قرار گرفتن در بستر آب به مدت طولانی می‌تواند عاملی برای سرگیجه باشد. حتی بسیاری از افراد هنگام سفر با اتومبیل، قطار یا هواپیما نیز دچار سرگیجه می‌شوند.

سرگیجه در نتیجه مصرف برخی داروها

عوارض جانبی برخی داروها ممکن است باعث سرگیجه شود. مثلا دوز بالای داروی فشار خون ممکن است این مشکل را ایجاد کند. اگر فکر می‌کنید دارویی باعث ایجاد سرگیجه در شما شده است، حتما به پزشک اطلاع دهید تا در صورت امکان نوع دارو یا دوز آن را تغییر دهد.

رژیم لاغری و سرگیجه

رژیم‌های لاغری سخت که اصولی نیستند ممکن است باعث افت فشار خون در بدن شده و سرگیجه را به دنبال داشته باشند. همچنین کم‌آبی بدن نیز ممکن است منجر به سرگیجه شود.

بیماری منیر، تومور مغزی و برخی دیگر از مشکلات نیز که کمتر رایج هستند می‌توانند به سرگیجه منجر شوند. همچنین سرگیجه می‌تواند از علائم هشدار دهنده سکته مغزی باشد.

نکته آخر در مورد کمبود ویتامین و سرگیجه

در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز شرح دادیم که کمبود کدام ویتامین باعث سرگیجه می شود. ویتامین B12 و ویتامین D اگر در بدن کاهش یابند، ممکن است علائمی همچون سرگیجه را به دنبال داشته باشند. همچنین کم‌خونی به دلیل فقر آهن ممکن است منجر به سرگیجه و سردرد شود. عوامل دیگری هم در ایجاد سرگیجه موثرند، که به مهم‌ترین آنها اشاره کردیم. اگر شما سرگیجه دارید، فکر می‌کنید علت آن چیست؟ کمبود ویتامین؟

source