بیماری آلزایمر، یکی از شایعترین بیماریهای مغز که افراد مسن را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد، یکی از علل اصلی زوال عقل است. علائم این بیماری شامل نابودی حافظه، باورهای مشکوک، تبدیلی در شخصیت، فقدان خودآگاهی، تعجب در وغيره است.
گفته میشود بیش از دو دهه است که دانشمندان تلاش میکنند تا دریابند چه چیزی باعث ابتلا به آلزایمر میشود. اما دلیل این بیماری هنوز یک راز باقی مانده است. تاکنون هیچ درمانی برای این بیماری یافت نشده است. اما دو نظریه اصلی وجود دارد که توضیح میدهد علل آلزایمر چیست. نظریه اول که سالهاست مورد توجه محققان بوده است، نشان میدهد که پروتئین خاصی به نام “آمیلوئید بتا” در مغز تجمع مییابد و این تجمع، سلولهای مغزی را مختل کرده و منجر به بروز علائم آلزایمر میشود. اعتقاد بر این است که این تجمع به طرز واضحی با بیماری آلزایمر مرتبط است. بسیاری از درمانهای دارویی برای هدف قرار دادن این پروتئین طراحی شدهاند، اما تاکنون این تلاشها در متوقف کردن بیماری چندان موفق نبودهاند.
نظریه دوم جدیدتر است و بر دستگاه تولید انرژی مغز، “میتوکندری”، تمرکز دارد. “میتوکندریها”، ساختارهای کوچکی در داخل سلولها هستند که انرژی مورد نیاز برای عملکرد صحیح سلولها را تولید میکنند. این نظریه نشان میدهد که ریشه واقعی آلزایمر ممکن است به مشکلات این کارخانههای کوچک انرژی و نه فقط تجمع “آمیلوئید بتا” مربوط باشد.
نتایج تحقیق جدید از کالج “ییل-دانشگاه ملی سنگاپور” از نظریه دوم پشتیبانی میکند. این تحقیق نشان میدهد که مشکلات مربوط به میتوکندری ممکن است قبل از تجمع “آمیلوئید بتا” رخ دهد. اگر این نتایج درست باشد، به این معنی است که تمرکز بر رفع مشکلات “میتوکندری” در مراحل اولیه میتواند راهی جدید برای پیشگیری از ابتلا به آلزایمر قبل از شروع آن باشد.
اگر دانشمندان بتوانند راههایی برای بهبود عملکرد “میتوکندری” پیدا کنند، ممکن است بتوان از دست دادن حافظه و آسیب مغزی را قبل از شروع آن جلوگیری کرد. در حالی که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، این پژوهش امیدی ایجاد کرده است که روزی بتوان از آلزایمر پیشگیری و نه فقط آن را درمان کرد.
بهتر است توجه کنید که این مقاله بر چگونگی پیشگیری از آلزایمر تمرکز دارد و گزینههای عملی را برای بهبود حافظه و تندرستی مغز ارائه میدهد.