راز موفقیت نظام مراقبت غذا و تغذیه در جمهوری اسلامی ایران

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از وب‌دا، احمد اسماعیل‌زاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران جزو معدود کشورهایی است که خدمات تغذیه‌ای را به صورت رایگان در سیستم مراقبت‌های اولیه بهداشتی خود در مناطق شهری و روستایی با استفاده از حدود ۲ هزار کارشناس تغذیه برای عموم مردم ارائه می‌کند.

وی افزود: در کنار برنامه‌های متعدد تغذیه‌ای در نظام شبکه کشور، پیاده‌سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در سیستم شبکه بهداشتی کشور، اقدام پیشرفته و نوینی است که در چند سال اخیر، دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت آن را نهادینه کرده است.

اسماعیل‌زاده خاطرنشان کرد: این نظام یک چارچوب منظم و سیستماتیک است که در آن، هر سال داده‌های مربوط به وضعیت تغذیه‌ای افراد در سیستم بهداشتی کشور جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل می‌شود تا در صورت وجود مشکلات تغذیه‌ای، اقدامات مداخله‌ای در سریع‌ترین زمان ممکن طراحی و اجرا شود.

وی تصریح کرد: در سال‌های قبل، برای اطلاع از وضعیت تغذیه‌ای جامعه باید منتظر می‌شدیم تا بررسی‌های ملی که در سریع‌ترین حالت هر ۱۰ سال یک‌بار اتفاق می‌افتاد، این داده‌ها را در اختیار سیاست‌گذاران و تصمیم گیرندگان قرار دهند که با توجه به تغییر در وضعیت شاخص‌های تغذیه‌ای در کوتاه مدت در جوامع، به ویژه در ایران، این روند کارایی چندانی نداشت و نمی‌توانست به مراقبت تغذیه‌ای مؤثر در جامعه منجر شود.

اسماعیل‌زاده تأکید کرد: پیاده‌سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در تمام گروه‌های سنی در بستر شبکه بهداشتی کشور که در آن داده‌های مربوط به وضعیت تغذیه‌ای هر سال در اختیار سیاست‌گذاران است، می‌تواند این نقص را جبران کند.

وی اظهار کرد: در نظام مراقبت غذا و تغذیه، شاخص‌های مرتبط با وضعیت تغذیه‌ای از جمله شاخص‌های تن‌سنجی (برای شناسایی کوتاه قدی، لاغری، اضافه وزن و چاقی)، شاخص‌های بیوشیمیایی (برای شناسایی موارد کم خونی، کمبود ید در جامعه و کمبود ویتامین D) و ارزیابی دریافت‌های غذایی (برای شناسایی موارد مربوط به کمبود یا زیادی دریافت غذایی انرژی، پروتئین و ریزمغذی‌ها) و شاخص‌های مربوط به ناامنی غذایی جمع‌آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد.

اسماعیل‌زاده هدف از پیاده‌سازی این برنامه را در نظام شبکه بهداشتی کشور، بهبود شاخص‌های تغذیه‌ای، کاهش عوامل خطر مرتبط با تغذیه و ارتقای سلامت جامعه اعلام و تصریح کرد: به عبارت دیگر، در این نظام، کمبودها و مشکلات تغذیه‌ای شناسایی و برنامه‌ها و مداخلات انجام شده نیز مورد ارزیابی قرار می‌گیرند که آیا مؤثر عمل می‌کنند یا خیر.

وی ادامه داد: در این برنامه، پایش روند مشکلات تغذیه‌ای اتفاق می‌افتد که می‌تواند به تدوین سیاست‌های مؤثر و تصمیم‌گیری مبتنی بر شواهد کمک شایانی کند، بخش‌های زیادی از نظام مراقبت غذا و تغذیه در سطح شبکه بهداشتی کشور تاکنون استقرار یافته و داده‌های مورد نیاز در حال جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل شدن است که بر مبنای آن نقشه تغذیه‌ای کشور هر سال تدوین می‌شود.

اسماعیل‌زاده تاکید کرد: این برنامه یکی از برنامه‌های پیشرو تغذیه‌ای در منطقه خاورمیانه است که برای تقویت آن نیاز به همفکری محققان و اعضای هیئت علمی گروه تغذیه در کشور وجود دارد تا بتوان بهترین خدمات مبتنی بر شواهد را به مردم کشور ارائه دهیم.

حال با توجه به این روندها، مشخص می‌شود که نظام مراقبت غذا و تغذیه در جمهوری اسلامی ایران، از جمله توصیه‌های مرتبط با تغذیه و سلامت است که باید برای سایر کشورها نیز در نظر گرفته شود، به ویژه در آن کشورهایی که دارای سیستم‌های بهداشتی نامنظم و برنامه‌های تغذیه‌ای ناکافی هستند. این به معنای استقرار یک سیستم چارچوب منظم و سیستماتیک است که می‌تواند هر سال داده‌های مربوط به وضعیت تغذیه‌ای افراد را جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل کند تا در صورت وجود مشکلات تغذیه‌ای، اقدامات مداخله‌ای در سریع‌ترین زمان ممکن طراحی و اجرا شود.

در کنار این روندها، همچنین از بین اقشار مختلف جامعه در حال حاضر نیاز به برنامه‌های تغذیه‌ای برای ارتقای سلامت هستند که در برخی از کشورها به دلیل بی‌تفاوتی یا کمبود منابع به صورت کافی ارائه نمی‌شود. از این رو، تقویت برنامه‌های تغذیه‌ای و سیاست‌های مربوط به آن، می‌تواند نقش مؤثری در ارتقای سلامت و غنی‌سازی زندگی افراد داشته باشد.

در یکی از مهم‌ترین خصوصیات نظام مراقبت غذا و تغذیه، می‌توان به چارچوب منظم و سیستماتیک اشاره کرد که در آن هر سال داده‌های مربوط به وضعیت تغذیه‌ای افراد در سیستم بهداشتی کشور جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل می‌شود. این به معنای پایش روند مشکلات تغذیه‌ای است که می‌تواند به تدوین سیاست‌های مؤثر و تصمیم‌گیری مبتنی بر شواهد کمک شایانی کند.

به عنوان یک روندها در این متن نیز از بین آن‌هایی که تحت برچسب منحصر به فرد «پیشرو تغذیه‌ای در منطقه خاورمیانه» قرار می‌گیرند، می‌توان به نظام مراقبت غذا و تغذیه در جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد. تاکنون استقرار یافته و داده‌های مورد نیاز در حال جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل شدن است که بر مبنای آن نقشه تغذیه‌ای کشور هر سال تدوین می‌شود.

به عبارتی دیگر، به‌جای فقط اعتقاد به اینکه ایران در بحث تغذیه دارای پیشرفت‌های شایان‌الح SqlParameter است، تلاش برای مناسبت به یک کشور مورد شراکت در ارتباطهای جهان‌پس Intercept و Kxllems136 سهم، تا امکان پیچیده‌تر شدن ارتباط با آن کشور به بررسی دراین ثبت کنید.

پاسخ به این سؤال‌ها: در حال حاضر شهر تهران و سایر شهرهای ایران در مورد وضعیت تغذیه‌ای چگونه عمل می‌کنند؟ آیا ارتباطی با موانع امنیتی یا همدلی سیاسی با دیگر کشورها از سرراه ارتباط دارد؟