تاریخ ارسال : ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱
کبد چرب یک وضعیت نسبتاً شایع است که افراد زیادی به آن دچار هستند در این مطلب از سری مطالب پزشکی سایت سیب میبینیم رژیم غذایی کبد چرب چیست و مواد غذایی که میخوریم بر وضعیت کبد چه تأثیری دارند.
فهرست مطالب
به روشهای مختلفی با تنظیم مواد غذایی مصرفی میتوان از تجمع چربی در کبد جلوگیری کرد و به این شکل موجب بهبود وضعیت کبد چرب یا جلوگیری از ابتلا به این بیماری شد. اولین خط درمان برای کبد چرب کاهش وزن از طریق ترکیبی از کاهش کالری، ورزش و تغذیه سالم است. بهطور کلی، رژیم غذایی برای بیماری کبد چرب شامل موارد زیر است:
یک تحقیق شگفتانگیز دانشگاهی نشان داده است که، یک رژیم 9 روزۀ آزمایشی که نوعی شکر (فروکتوز) را از نوشیدنیها و غذاها حذف میکند، توانسته است تا بیست درصد میزان چربی کبد را در کودکان و بزرگسالان آزمایششده کاهش دهد.
افزایش چربی کبد یکی از مراحل اولیۀ ابتلا به بیماریهای متابولیک و دیابت نوع دو (Type 2) است.
فروکتوز قندی است که بهطور طبیعی و با غلظت پایین در میوهها وجود دارد و با مصرف مقادیر متعادل از میوهها فروکتوز ضرری را متوجه بدن نمیکند. ولی متأسفانه شرکتهای تولیدکنندۀ نوشیدنیها و مواد غذایی، فروکتوز با غلظت بالا را به وفور به تولیدات خود میافزایند.
فروکتوز بهراحتی از جدار روده عبور کرده و از طریق جریان خون به کبد میرود. فروکتوز برخلاف گلوکز، که میتواند مورد استفاده تمام سلولهای بدن قرار گیرد، فقط باید در کبد دچار سوختوساز (متابولیسم) شود و نمیتواند توسط سلولهای بدن مورد استفاده قرار گیرد.
به همین دلیل مصرف فروکتوز بهخصوص با غلظت بالا بار مضاعفی را به کبد تحمیل میکند و اگر بدن فرد نیاز به کالری نداشته باشد، کبد او فروکتوز را تبدیل به چربی کرده و در خود ذخیره میکند که نهایتاً باعث ایجاد کبد چرب میشود و در واقع مصرف زیاد فروکتوز و کبد چرب به شکل مستقیمی در ارتباط با یکدیگر هستند.
شرکتهای تولیدکنندۀ نوشابههای گازدار، آبمیوهها و غذاهای فرآوریشده، فروکتوز با غلظت بالا را بهعلت ارزانی و قدرت شیرینکنندگی بالا به وفور به تولیدات خود میافزایند.
دربارۀ کبد چرب معمولاً این سؤال که آیا قند میوه باعث کبد چرب میشود سؤال رایجی است. همان طور که گفتیم، فروکتوز همان قند عمدۀ میوهها است و دیدیم که مصرف زیاد فروکتوز به شکل مستقیمی باعث ایجاد کبد چرب میشود.
در تحقیق انجامشده توسط محققان در دو دانشگاه در کالیفرنیا ـ دانشگاه تورو (Touro University) و دانشگاه ایالتی سان فرانسیسکو (UCSF) کالری دریافتی به شکل فروکتوز با قند گلوکز و مواد نشاستهای که تبدیل به گلوکز میشوند جایگزین شد.
درحقیقت در این رژیم نه روزه تاحدامکان قند فروکتوز چه بهصورت نوشیدنی و چه بهصورت غذا از رژیم غذایی حذف شد و میزان چربی کبد قبل و بعد از این دورۀ کوتاه آزمایشی اندازهگیری شد.
کاهش شگفتانگیز میانگین چربی کبد تا بیش از بیست درصد، در افراد آزمایششده، یک راهکار جدید برای جلوگیری از شیوع کبد چرب را پیش روی محققان قرار داد.
این نکته نیز گفتنی است که، میزان فروکتوز در میوهها در حد طبیعی است و مصرف متعادل میوهها آسیبی به کبد وارد نمیکند.
نکته قابل توجهی که از این مطالعه استنباط شد این است که، افراد آزمایششده کاهش وزن قابل ملاحظهای نداشتند؛ میانگین کاهش وزن افراد تنها یک درصد بوده که مربوط به از دست دادن آب بدن است.
درحقیقت درست است که، افراد با وزن بالا و بدن چربتر به احتمال بیشتری به کبد چرب مبتلا میشوند؛ اما بهطور معکوس هم میتوان گفت که، پیشرفت کبد چرب ارتباط مستقیمی با افزایش وزن ندارد و حتی افراد لاغر درصورت مصرف زیاد فروکتوز یا سایر موادی که به کبد آسیب میرسانند میتوانند به کبد چرب مبتلا شوند.
مادۀ دیگری که در بسیاری از مواد غذایی و گیاهی یافت میشود نشاسته است که روزانه مقادیر بسیاری از آن در رژیمهای غذایی دریافت میشود.
نشاسته یک کربوهیدرات است. کربوهیدراتها در بدن برای موارد مختلفی ازجمله تأمین انرژی استفاده میشوند. دریافت بیش از حد کربوهیدراتها در بدن منجربه ذخیرهسازی آنها به شکل چربی میشود. این چربی ممکن است در کبد تجمع یابد؛ بنابراین، مصرف زیاد نشاسته برای کبد چرب میتواند مضر باشد.
افراد مبتلابه کبد چرب با دقت در مواد غذایی مصرفی خود میتوانند موجب بهبود قابل توجهی در وضعیت کبد چرب خود شوند. همچنین با رعایت یک سری نکات میتوان از ابتلا به کبد چرب تا حد زیادی جلوگیری کرد.
درمجموع بهتر است از مواد غذایی سالم استفاده کنید. استفاده از سبزیجات، گوشتهای کمچرب، روغنهای سالم (مانند روغن زیتون)، غلات و دانهها میتواند به کبد چرب بسیار کمک کند. از مواد غذایی زیر میتوانید برای بهبود وضعیت کبد چرب استفاده کنید. این مواد غذایی، علاوه بر جلوگیری از چربشدن بیشتر کبد، میتوانند باعث بهبود وضعیت کبد چرب نیز شوند:
با استفاده از مواد غذایی ذکرشده و همچنین با استفاده از چند نکته میتوانید برنامه غذایی کبد چرب ایدئالی برای خود داشته باشید.
مصرف یک سری از مواد غذایی ممکن است وضعیت کبد چرب را بدتر کند یا افرادی که به کبد چرب مبتلا نیستند را مستعد ابتلا به کبد چرب کند. غذای مضر برای کبد چرب شامل موارد زیر است:
درمجموع میتوان گفت که، یک غذای مضر برای کبد چرب غذایی است که دارای خصوصیات زیر باشد:
چنانچه درمورد رژیم غذایی کبد چرب سؤالی دارید، در قسمت نظرات سؤال خود را مطرح کنید تا پزشکان سایت سیب پاسخگوی شما باشند.
پرسشوپاسخ
منبع
https://www.ucsf.edu
https://www.healthline.com
مطالب مرتبط
دیابت یکی از مهمترین بیماریهای مربوط به متابولیسم در انسان شناخته شده است. حال اگر همین دیابت در …
رژیم کتوژنیک یکی از رژیمهای پرطرفدار است که بسیاری از متخصصان تغذیه توصیه میکنند. در این مطلب از …
کبد چرب از جمله شایع ترین اختلالات متابولیسم در سرتاسر جهان است. دلیل این مسئله بیشتر به افزایش …
کبد چرب یکی از بیماریهای شایع است که معمولا در اثر سبک زندگی نادرست و بویژه رژیم غذایی …
در مقاله پیشین در مورد آرسنیک، منابع آن و میزان آرسنیک موجود در آب، هوا، خاک و مواد …
اواسط قرن پیش, پژوهشگران بیمارستان “بنیاد پرمننته” در شهر اکلند ( کالیفرنیا ) دست به ابتکاری زدند، به …
ارسال نظر
با سلام
محبت میکنید در مورد نحوه چگونگی کاهش این قند با عنوان رژیم ۹ روزه توضیح بیشتری بدید من فکر کردم چارتی از چگونگی عدم مصرف یا نحوه مصرف ارائه میشود، ممنون میشم در این زمینه راهنمایی بفرمایید
با تشکر از همکاری شما در پاسخگویی به نظرات خوانندگان
با سلام
این یک تحقیق دانشگاهی بوده که در آن تمامی منابع فروکتوز از غذاها حذف و به جای آنها گلوکز و مواد نشاسته ای استفاده شده اند. هدف هم بررسی این مسئله بوده که نقش فروکتوز در افزایش چربی کبد تا چه اندازه اهمیت دارد. در مقاله اصلی به رژیم اشاره ای نشده بود که ما آن را ذکر کنیم. ولی اگر مواد غذایی را که در آنها قند فروکتوز به کار می رود، کمتر استفاده کنید، بخش مهمی از این رژیم را انجام داده اید. این مواد شامل تمامی سسهای افزودنی مانند مایونز، هزار جزیره و کچاپ می باشند. تقریبا تمامی نوشابه ها و آبمیوه های غیر طبیعی با شربت فروکتوز شیرین می شوند. در بسیاری از شیرینی ها از این شربت استفاده می شود. متاسفانه کاربرد فروکتوز در صنایع غذایی بسیار گسترده است و تنها چاره عملی پرهیز هر چه بیشتر از غذاهای آماده و فراوری شده و روی آوردن به مواد و غذاهای طبیعی و طبخ شده در خانه و البته پرهیز از نوشابه ها و سس هاست.
2020 Persian Medical Magazine. All rights reserved.
تمامی حقوق محفوظ و متعلق به سیب، مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا می باشد